Εθισμός της Αλβανίας σε αντιεκκλησιαστικές ενέργειες;

του Αλή Σουλιότι

Οι θρησκείες και οι πιστοί των διαφορετικών θρησκειών συνυπάρχουν στην Αλβανία ειρηνικά. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα, τα περισσότερα όμως είναι πολιτικής φύσεως και όχι θρησκευτικής/θεολογικής.

Στην Αλβανία τα τελευταία 25 χρόνια αναδιοργανώθηκαν περίπου 460  ορθόδοξες ενορίες, ενώ αναστηλώθηκαν και κατασκευάστηκαν συνολικά  περίπου περίπου 450 κτίρια, από τα οποία κάποια είναι ναοί που κτίσθηκαν από την αρχή (περίπου 170), άλλα είναι πολιτιστικά μνημεία που αναστηλώθηκαν, άλλοι 160 ναοί που επισκευάσθηκαν και άλλα 75 διάφορα  κτήρια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο κέντρο των Τιράνων χτίστηκε πριν μερικά χρόνια τεράστια σε μέγεθος ορθόδοξη εκκλησία (όπως επίσης μία μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τώρα χτίζεται και μεγαλοπρεπές  τζαμί), στο Αργυρόκαστρο επίσης χτίστηκε μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία. Το μοναστήρι της Αρντενίτσας ανακαινίσθηκε. Οικοδομήθηκαν 85 νέοι ναοί, ενώ επισκευάστηκαν 141. Ακόμη αναστηλώθηκαν 5 μοναστήρια και 70 ναοί-μνημεία. Επιπλέον υπήρξαν και έργα που υλοποιήθηκαν με σκοπόν την δημιουργία μεγάλων οικοδομημάτων, όπως η Θεολογική Ακαδημία, η μονή του Αγίου Βλασίου, το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, οι Μητροπόλεις Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Μπερατίου καθώς και τα εκκλησιαστικά λύκεια, τα οικοτροφεία και τα συγκροτήματα των εργαστηρίων της Αλβανικής Εκκλησίας.

Έχουν αναστηλωθεί, χτιστεί και ανακαινιστεί πάνω από 150 ορθόδοξες εκκλησίες, νεκροταφεία, μικρά εκκλησάκια, μοναστήρια και θρησκευτικά κτήρια που συνδέονται με την ορθόδοξη θρησκεία (σχολεία, νοσοκομεία) κ.τλ. Μεταξύ των οποίων τις μονές Αγίου Γεωργίου Τσούκας (Çukë), Αγίου Δημητρίου στο Κηπαρό (Qeparo), Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Αρδενίτσα (Ardenicë), Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σβερνέτς (Zvërnec), Αγίου Νικολάου στο Cepo, Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά (Kakome), Τίμιου Προδρόμου Μοσχοπόλεως (Voskopojë), Αγ. Ιωάννου Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν (Elbasan), Αγ. Κοσμά στο Καλικόντασι (Kolkondas) κ.α. Επίσης ναούς όπως ο Ιερός Ναός Παναγίας Θεοτόκου στο Leusë της Πρεμετής (Përmet), ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολαου στην Grabovë (Gramsh), η Αγ. Παρασκευή στην Καβάγια (Kavajë), ο Αγ. Σπυρίδωνας στο Berat, ο Αγ. Γεώργιος στο Libofsë (Fier), ο Ιερός Ναός στο Lekël (Tepelenë), ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών στη Βόδριστα (Bodrisht), ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Ζερβάτες (Zervati), ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Vanaj (Fier) κ.α. Εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε εκκλησίες και μοναστήρια στο Αργυρόκαστρο (Gjirokastër), στην Κορυτσά (Korcë), στους Βουλιαράτες (Bularat), στη Ραχούλα (Rahullë) του Αργυροκάστρου, στο Stegopul, στο Erind, στο Hoshtevë, στη Δούβιανη (Dhuvjan), στη Vrinë των Αγίων Σαράντα (Sarandë), στο Ogdunan της Πρεμετής (Përmet) κ.α.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, το 1994 ίδρυσε στα Τίρανα την πρώτη κλινική «Άγιος Λουκάς» και το 1999 το μεγαλοπρεπές Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός», με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως τον υπερσύχρονο αξονικό τομογράφο, και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε 24 ειδικότητες. Το 2000, ο Dr. Charles Linderman, Αμερικανός ιατρός της γενικής χειρουργικής, δημιούργησε χειρουργική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, με αίθουσα χειρουργείου πλήρως εξοπλισμένη και επανδρωμένη με ειδικευμένο προσωπικό. Το 2011 άρχισε να λειτουργεί, σε ιδιόκτητο κτήριο, το Οφθαλμολογικό και Ωτορινολαρυγγολογικό Κέντρο, ενώ ιατρικές κλινικές λειτουργούν στην Καβάγια, τη Λούσνια, την Κορυτσά και τους Γεωργουτσάτες. Την ίδια στιγμή κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει υπηρεσίες σε πόλεις και χωριά.

Στον Άγιο Βλάσιο Δυρραχίου λειτουργεί η Ανώτερη Θεολογική Ακαδημία “Ανάστασις”, και δυο εκκλησιαστικά λύκεια, ένα στο Αργυρόκαστρο και ένα στο Σούκθ Δυρραχίου με την ονομασία «Τίμιος Σταυρός». Επίσης, έχουν ιδρυθεί 22 νηπιαγωγεία στα: Τίρανα, Δυρράχιο, Καβάγια, Κορυτσά, Λούσνια, Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο, Άγ.Σαράντα, Δερβιτσιάνη, Πόγραδετς, Σκόδρα, Αυλώνα, Πρεμετή, Βεράτιο, Τεπελένι, Τσέρρικ. Στο Δυρράχιο λειτουργεί το Σχολείο «Πνοή Αγάπης», και στο Αργυρόκαστρο επίσης το Σχολείο «Πνοή Αγάπης». Επίσης, στο Mesopotam Δελβίνου λειτουργεί το Τεχνικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» και στα Τίρανα το Άλβανοαμερικανικό Λύκειο «Πρωταγωνιστές». Στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου λειτουργεί οικοτροφείο θηλέων για μαθήτριες λυκείου. Στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο λειτουργεί το ορφανοτροφείο «Ορθόδοξος Οίκος της Ελπίδας.»

Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει προσφέρει τεχνική και υλική υποστήριξη σε Δημόσια Σχολεία, έχει επισκευάσει διάφορα κατεστραμμένα πανεπιστημιακά κτίρια, σχολεία και νηπιαγωγεία στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, έχει ανακαινίσει και τους αθλητικούς χώρους του Ορφανοτροφείου «Ζυμπέρ Χαλούλι» στα Τίρανα, ενώ λειτουργεί σε διάφορες πόλεις κατασκηνώσεις, οικοτροφεία, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.

Από το 2000 λειτουργεί στα Τίρανα – με παράρτημα στο Αργυρόκαστρο – το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Καταρτίσεως «Πνοή Αγάπης» και από το 2010 το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο «Logos».

Επιπλέον η Εκκλησία σχεδίασε και εφάρμοσε προγράμματα αγροτικά, ύδρευσης, υγείας προσφέροντας υπηρεσίες στον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ από το 2001 υλοποιεί πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος και κατάρτισης στελεχών και επιστήμονες για την προστασία του οικοσυστήματος.

tachydromos

Σχόλια