Τι λένε σε ΠΓΔΜ, Αλβανία και Βουλγαρία για το προσφυγικό και την Ελλάδα

Τις θέσεις της κυβέρνησης της πΓΔΜ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Nikola Poposki, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας-πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη.



«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον διάδρομο από Νότο προς Βορρά, με όλους τους μετανάστες που έρχονται από τη Τουρκία στην Ελλάδα και μετακινούνται προς το Βορρά, πρέπει να πω ότι το 2016 περάσαμε σε μια κατάσταση όπου έχουμε συνεργασία. Τον προηγούμενο χρόνο δεν είχαμε», είπε ο κ. Poposki και πρόσθεσε: «Φέτος έχουμε εδραιώσει διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ άλλων και σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα θα επιλυθούν τα πάντα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα οι ακτιβιστές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διακινητές ανθρώπων συνεργάζονται πολύ πιο εύκολα εκατέρωθεν των συνόρων από ό,τι οι κρατικές υπηρεσίες.

Ένα από τα μηνύματα αυτής της συνάντησης είναι ότι θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε λύσεις που επιβαρύνουν μόνο μία χώρα. Πρέπει να στείλουμε και οι δύο πλευρές ένα σαφές μήνυμα -και αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησής μου- ότι ο δρόμος για τους μετανάστες προς τα Βαλκάνια δεν θα είναι αυτός που ήταν το 2015 και ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. Οι διμερείς σχέσεις θα συνεχιστούν πέρα από τη μεταναστευτική κρίση. Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να δείξουμε ότι και οι δυο πλευρές δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και στο μέλλον και όχι μόνο σε αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Dimitar Bushati επισήμανε: «Θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής και ακριβής. Πάντοτε είχαμε μια συνεπή θέση όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, η οποία εντάθηκε από τον Οκτώβριο του 2015. Δεν πρόκειται για ένα θέμα άσπρου-μαύρου, να ανοίγουμε ή να κλείνουμε σύνορα, να δεχόμαστε ή να μη δεχόμαστε πρόσφυγες. Πρόκειται για μια δέσμευση να αποδεχθούμε μια ευρωπαϊκή πρόταση αλληλεγγύης. Μετά από αυτή τη σύσκεψη είναι σαφής η δέσμευσή μας ότι εργαζόμαστε προς μια ευρωπαϊκή λύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Daniel Mitov υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα αυτή σηκώνει ένα μεγάλο φορτίο και πολλή ευθύνη και θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο.

Αυτή η περιφερειακή συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική, και για αυτό το λόγο είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες προς την ελληνική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ, προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και βεβαίως για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν τηρηθεί. Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια