Απειλή για την ένταξη βαλκανικών χωρών το Brexit


Ως απειλή για την ενταξιακή τους προοπτική αντιμετωπίζουν το Brexit πολλά κράτη των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Σερβία, που βρίσκονται σε πορεία διαπραγμάτευσης για την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Τα προβλήματα για τη Σερβία εμφανίσθηκαν ήδη από τη Δευτέρα, όταν το Βελιγράδι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Λονδίνου για την επόμενη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σέρβοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι πίσω από την υπαναχώρηση της Βρετανίας κρύβονταν «τεχνικές δυσκολίες», που έχουν σχέση με την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Ζέλικα Σιβάνοβιτς είπε ότι τα επίδοξα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναγκασθούν να επιδείξουν υπομονή, «καθώς θα χρειασθούν πολλά χρόνια για να ενισχυθεί η Ενωση και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει εδώ και πολύ καιρό».

Η Βοσνία πλήττεται κατεξοχήν από την ευρωπαϊκή «έξοδο» της Βρετανίας, καθώς το Λονδίνο ήταν μία από τις χώρες που στήριζε ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της μικρής ομοσπονδιακής χώρας.

Στο Κόσοβο, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Μπεκίμ Τσολάκου είπε ότι η χώρα του έχασε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ενωσης. Την αισιοδοξία του εξέφρασε, όμως, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Πέγιοβιτς, λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Σχόλια