«Επιδρομές» Αλβανών στα χωριά μας!

Στο ίδιο έργο θεατές εξακολουθούν να παραμένουν οι κάτοικοι των ακριτικών, κυρίως, χωριών του Πωγωνίου, αλλά και της Κόνιτσας και των Φιλιατών.

Ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου για ενίσχυση των μέτρων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, το μόνο που έχουν δει, είναι να υπερίπτανται κατά διαστήματα κάποια ελικόπτερα του Στρατού, τα οποία υποθετικά εκτελούν πτήσεις επιτήρησης στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για… «εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας των κατοίκων» που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές.

Στην πράξη, οι πτήσεις αυτές χρησιμεύουν μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς του Υπουργού και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, καθώς δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα,  και ούτε άλλωστε μπορούν καθώς  οι «επιδρομείς» από τη  γειτονική Αλβανία, αλλά και από άλλους που κινούνται εντός Ελληνικής Επικράτειας, γίνονται νύχτα και όχι φυσικά με το φως της ημέρας όταν τότε μόνο πετούν τα ελικόπτερα.

Στις εξ αέρος... επιτηρήσεις, έχουν προστεθεί και τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, στις οποίες επίσης έχει αποδοθεί ρόλος… εμπέδωσης της ασφάλειας των κατοίκων των χωριών μας. Κάθε άλλο παρά το στόχο εξυπηρετούν οι Μονάδες αυτές, που εκτός των άλλων κινούνται με πρόγραμμα και μάλιστα δημοσιοποιημένο (!) που επιτρέπει την εκ του ασφαλούς κίνηση κάθε εγκληματικού στοιχείου.

Εκτραχύνεται η κατάσταση

Δυστυχώς η κατάσταση εκτραχύνεται στα χωριά του ακριτικού Πωγωνίου, καθώς τα περιστατικά επιδρομών σε σπίτια και ναούς αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκείνο που όμως που μεγαλώνει τον προβληματισμό είναι η διαπίστωση ότι οι κακοποιοί, δεν επιχειρούν απλά να αρπάξουν κινητά αντικείμενα, χρήματα ή κοσμήματα από τα σπίτια -όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα- αλλά προκαλούν μεγάλες ζημιές, που υποδηλώνει μίσος, το οποίο ενδεχομένως να προέρχεται και να τροφοδοτείται από το κύμα ανθελληνισμού που καλλιεργεί συνειδητά πλέον η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Επιθέσεις με λοστούς!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου», το τελευταίο διάστημα, έγιναν διαρρήξεις σε 13 σπίτια στο Τεριάχι. Οι δράστες με λοστούς έσπασαν πόρτες, ξεκάρφωσαν παράθυρα, προκάλεσαν ζημιές σε τοίχους! Και δεν είναι το μοναδικό χωριό που δέχθηκε επιδρομές τον τελευταίο καιρό: Τρείς φορές έχει λεηλατηθεί η κεντρική εκκλησία της Μερόπης, από την οποία αφαιρέθηκαν εικόνες από το τέμπλο, επιθέσεις έχουν καταγραφεί επίσης σε Δολό, Πωγωνιανή, Σταυροσκιάδι, Μαυρόπουλο. Σταυροδρόμι κ.α.  Πρόκειται για περιστατικά τα οποία δεν καταγράφονται στα αστυνομικά δελτία Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, είτε γιατί ορισμένα οι κάτοικοι έχουν κουραστεί να τα καταγγέλλουν, είτε ακόμη γιατί και η Αστυνομία επιχειρεί να τα υποβαθμίσει για δικούς της λόγους, έστω και αν ανακοινώνει «ελαφρότερα» περιστατικά, όπως είναι συλλήψεις για κατοχή 2 ή και 3 γραμμαρίων κάνναβης κ.α.

Καλύτερη αστυνόμευση

Οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών είναι ανάστατοι και ο φόβος επεκτείνεται σε όλα τα χωριά της παραμεθόριας ζώνης, καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι κακοποιοί να επεκτείνουν τη δράση τους και προς άλλες κατευθύνσεις. Το αίτημά τους είναι διαχρονικό και μόνιμο: Ζητούν μεγαλύτερη και καλύτερη αστυνόμευση, η οποία δεν επιτυγχάνεται – όπως έχει αποδείξει και το παρελθόν- ούτε με τις περιοδικές επισκέψεις της Κινητής Μονάδας, ούτε με τα «σώου» τύπου ελικοπτέρων. Μέχρι τώρα τα αιτήματα Δήμου Πωγωνίου και τοπικών φορέων έχουν πέσει στο κενό: Οι αρμόδιοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης επικαλούνται ελλείψεις προσωπικού.

Συνωστισμός στα γραφεία

Δικαιολογία ωστόσο που δεν πείθει, όταν δεκάδες συνοριακοί αστυνομικοί που είχαν προσληφθεί για τη φύλαξη των συνόρων, έχουν μετακινηθεί σε κεντρικές υπηρεσίες, όταν υπάρχει συσσώρευση μάχιμων αστυνομικών στα γραφεία και όταν εξακολουθούν να υπάρχουν αστυνομικοί - αποσπασμένοι να φυλάνε «στόχους» που στην πράξη  είναι   ανενεργοί. Η επίσημη άλλωστε παραδοχή για υπεράριθμους αστυνομικούς σε «επιτελικές» υπηρεσίες είχε γίνει προ δύο ετών περίπου από τον τότε Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αλλά παρά το «τελεσίγραφο» που είχε στείλει για επιστροφή όλων αυτών στις μονάδες τους, τίποτε δεν άλλαξε και μάλλον οδηγούμαστε προς το χειρότερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η σημερινή ηγεσία δεν πρέπει να ξαναδεί από μηδενική βάση το ζήτημα, να αξιολογήσει ανάγκες και να αποσύρει αστυνομικούς από θέσεις ... αργομισθίας.

Τρέχουν, αλλά δεν φτάνουν…

Όπως έλεγε χθες στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Ν. Γαλίτσης, μόνιμος κάτοικος Τεριαχίου, και μάλιστα παλιότερα ο ίδιος θύμα των Αλβανικών επιδρομών,  εκείνο που πρέπει να επισημανθεί,  είναι η ευσυνειδησία των αστυνομικών που υπηρετούν σήμερα στις ακριτικές μονάδες: Και ενδιαφέρον δείχνουν και άμεσα –κατά κανόνα– ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πολιτών. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στην αδυναμία -εξαιτίας της μη επαρκούς στελέχωσης των τμημάτων- στο έργο της πρόληψης και της ταχείας εξιχνίασης των υποθέσεων που καταγγέλλονται,  κάτι επιτρέπει στους κακοποιούς να διαφεύγουν και παράλληλα να επιχειρούν εκ νέου βάζοντας στο «στόχαστρο» γειτονικές περιοχές.

Σχεδιασμός στο… πόδι;

 Εκείνο που προβληματίζει τους εναπομείναντες κατοίκους του Πωγωνίου, είναι η εκτίμηση ότι η κατάσταση  δεν πρόκειται να βελτιωθεί, όσο η ηγεσία της ΕΛΑΣ αντιμετωπίζει τις «εισαγόμενες» και επαναλαμβανόμενες ληστείες, ως δευτερεύοντα και ενδεχομένως περιορισμένης σημασίας συμβάντα. Απόρροια αυτής της λογικής που τείνει να εμπεδωθεί, είναι η πρόθεση να υποβαθμίσει τις μονάδες που σήμερα δραστηριοποιούνται στην παραμεθόρια περιοχή, επιδιώκοντας να μεταφέρει την έδρα τους στο Καλπάκι! «Αν τελικά περάσει αυτό το σχέδιο, θα είναι η ταφόπλακα του Πωγωνίου. Θα εξυπηρετηθούν μεν οι αστυνομικοί που βρίσκονται πιο κοντά με την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά σε λίγα χρόνια στην παραμεθόρια ζώνη θα κυκλοφορούν μονάχα Αλβανοί. Ας το καταλάβουν επιτέλους και ας φροντίσουν να λάβουν μέτρα, πριν φύγει και ο τελευταίος κάτοικος από τα χωριά του Πωγωνίου», τόνιζαν αγανακτισμένοι αναγνώστες του «Π.Λ.». 

Σχόλια