Η συνέντευξη της πρέσβεως Σουρανή -μια καλή αρχή;


Αν μη τί άλλο, μια καλή αρχή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη συνέντευξη της πρέσβεως  Σουρανή στην αγγλόφωνη εφημερίδα των Τιράνων «Albanian Daily News». Κι αυτό μετά από κάποια χρόνια, κατά την άποψή μας, αδράνειας και νωχελικής παρουσίας της διπλωματικής αρχής της Ελλάδος στα Τίρανα. Αυτό φαίνεται εξάλλου από τις μέχρι τώρα  αντιδράσεις στον τύπο ή και ακόμα στην αλβανική βουλή (σήμερα ο βουλευτής Γκάτσι του κυβερνώντος κόμματος ανέδειξε ως σημαντικό θέμα τη συνέντευξη της πρέσβεως Σουρανή).

Η πρέσβυς Σουρανή, κατά την άποψή μας, απάντησε ευθέως ή μάλλον όσα της επιτρέπεται να λέει φορώντας το κουστούμι του διπλωμάτη. Ιεραρχημένα τα θέματα, με πρώτο την μειονότητα και όχι απλά ως γέφυρα φιλίας ή όπως εσφαλμένα και πονηρά το συσχέτιζαν ορισμένοι μέχρι τώρα συγκρίνοντάς το με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά ως ένα θέμα με πολλές παραμέτρους. Κι όχι απλά διμερές, αλλά με ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση.

Καθαρή επίσης ήταν η απάντηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, καθώς όπως  αναφέρει η πρέσβυς » ότι δεν πρόκειται για μία ανεπίλυτη διαφορά, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη μία συμφωνία, υπογεγραμμένη το 2009…», ενώ για τις απαιτήσεις των Τσάμηδων καθένας έχει δικαίωμα «να καταφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και η πραγματικά ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για κάθε ξεχωριστή ατομική περίπτωση» επισημαίνοντας πως η ελληνική δικαιοσύνη  είναι ανεξάρτητη, απαντώντας προφανώς σε όσους  θέλουν να αμφισβητήσουν την ελληνική δικαιοσύνη ώστε να ανάγουν πιθανά περιουσιακά θέματα αλβανών πολιτών, σε  διμερές θέμα διεκδίκησης περιουσιών με απώτερο στόχο εδαφικές και άλλου είδους διεκδικήσεις.

Μια καλή αρχή είναι επίσης η απάντηση στην ερώτηση  εάν η συνεργασία του Ράμα με το κόμμα των Τσάμηδων θα είναι εμπόδιο στην ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αφενός  στο ένα σκέλος της απάντησης ότι κάθε χώρα έχει κυριαρχικό της δικαίωμα να αποφασίζει για την κυβέρνησή της, αλλά και στο άλλο σκέλος πως «και άλλες, όμως, χώρες έχουν αντίστοιχο κυριαρχικό δικαίωμα να αξιολογούν το πως οι εσωτερικές εξελίξεις σε μία χώρα μπορούν να επηρεάσουν την εταιρική σχέση και τη συνεργασία. Και θεωρώ  ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι προφανής». Αυτή η απάντηση της πρέσβεως θεωρούμε πως βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη δημόσια έκφραση απόψεων των ελληνικών διπλωματικών αρχών σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις σ΄αυτή τη χώρα. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, η Ελλάδα κατ΄επέκταση έχει κάθε δικαίωμα, να εκφράσει δημόσια τις απόψεις για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία και όχι να φοβάται , να κρύβεται είτε να στρουθοκαμηλίζει. Κάτι τέτοιο ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η απάθεια και η αδράνεια δεν συμβάλλει  στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες. Άλλο τόσο οι υποχωρητικές τακτικές. Στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και προώθησης των διμερών σχέσεων συμβάλλουν οι καθαρές θέσεις  και στάσεις.

deropoli.com

Σχόλια

  1. Αν έχει μια σταθερή η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η εξωτερική πολιτική. Αλλάζοντας οι κυβερνήσεις, αλλάζουν πολλά εκτός της εξωτερικής πολιτικής που παραμένει ίδια. Και είναι κάτι που κάποιος δεν μπορεί να το κρίνει εύκολα, εκτός κι αν έχει πολύ καλές γνώσεις τις διεθνής σκακιέρας. Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ο τρόπος που η Αλβανία προσεγγίζει την εξωτερική της πολιτική. Αν μην τι άλλο έχει γίνει πιο επιθετική. Προσωπικά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το ποιά στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, γιατί δεν μπορώ να πω πως είμαι γνώστης της εξωτερικής πολιτικής. Οφείλει πάντως να προστατεύσει την ΕΕΜ και όλους τους έλληνες της Αλβανίας κατ'ελάχιστο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών