Μαριονέτα του Ερντογάν η Αλβανία


Πυκνώνουν τα περιστατικά αλβανικής εθνικιστικής έξαρσης που εκδηλώνονται εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, δημιουργώντας πλέον μια αξιοσημείωτη αλληλουχία γεγονότων, τα οποία έχουν παράλληλη κλιμάκωση με τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αν και θεωρούνται περιορισμένης κλίμακας και πολιτικά αδύναμα, εν τούτοις η ένταση και η συχνότητα με την πια εκδηλώνονται είναι ενδεικτική της προσπάθειας άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα.

Προκλητικοί ισχυρισμοί για την Τσαμουριά και το τσάμικο, τοποθετήσεις για τη μεγάλη Αλβανία, καθώς και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Αλβανών αξιωματούχων για Έλληνες αλλά και προκλήσεις σε διπλωματικό επίπεδο αποτελούν μέρος της προκλητικής στρατηγικής των Τιράνων.

Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσονται και τα τελευταία περιστατικά με στρατεύσιμους του ελληνικού στρατού οι οποίοι σχηματίζουν με χέρια τους την Αλβανική σημαία. Το θέμα υπό άλλες συνθήκες θα ελεγχόταν εσωτερικά, ωστόσο η χρήση των social media και η προώθησή του σε sites, κανάλια και εφημερίδες έδωσαν τεράστια έκταση.

Η ανάδειξη των θεμάτων αυτών με ακρίβεια κάθε φορά που ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και η Άγκυρα αναζητά μέσα και μοχλούς πίεσης καθιστά εμφανή και δια γυμνού οφθαλμού τη διασύνδεση των δυο ζητημάτων.

Με το Μουσουλμανικό στοιχείο ιδιαίτερα ενεργό και την οικονομική κατάσταση της Αλβανίας να παραμένει στάσιμη επί χρόνια, τα Τίρανα αποδεικνύονται ιδιαίτερα δεκτικά στις τουρκικές θέσεις και προτάσεις.

Ωστόσο η διαρκής ενίσχυση των τουρκο-αλβανικών συνδέσμων σε μια περίοδο που βρίσκονται επί τάπητος κορυφαία εθνικά ζητήματα όπως το κυπριακό και με το προσφυγικό πιέζει, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και ενδεχομένως αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Με δεδομένο ότι η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, παρά την ενίσχυση των εξουσιών του, η πολιτική της εξαγωγής κρίσης και οι εθνικιστικές κορώνες αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η Τουρκία, δεν επιθυμεί αυτόνομη επίλυση του Κυπριακού αλλά επιμένει να το εντάσσει στη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική της διεκδικώντας αντισταθμιστικά οφέλη για κάθε κίνησή της. Υπό την ίδια λογική ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πιέσει την Ελλάδα χρησιμοποιώντας την Αλβανία ως μοχλό πίεσης ώστε να αποφύγει η Αθήνα νέα προβλήματα στα βόρεια σύνορά της χώρας.

crisismonitor.gr

Σχόλια