Ανοιχτή επιστολή Αδελφότητας Λογγιωτών


Μια περίεργη κατάσταση και ένα έντονο κλίμα φόβου και αναστάτωσης αντιμετωπίσαμε όσοι ανεβήκαμε τις ημέρες του Αυγούστου στα χωριά της Δρόπολης . Σαν Αδελφότητα Λογγιωτών παρακολουθήσαμε από κοντά την όλη κατάσταση των ημερών και προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα , προβληματισμό όμως που έγινε αφετηρία για συζήτηση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων .
Πρωταγωνιστής των ημερών τι άλλο παρά το μέτωπο των Πυρκαγιών . Για πρώτη φορά μετά από χρόνια μεγάλης έκτασης φωτιά κατέκαιγε για μέρες τη Δρόπολη περνώντας σχεδόν από όλα τα χωριά της Κάτω Δρόπολης και μερικά χωριά της Άνω . Μιλάμε για μια μεγάλη φυσική καταστροφή στην περιοχή και θέλουμε να κάνουμε την παρατήρηση μας όχι στα μέσα κατάσβεσης γιατί γνωρίζουμε σε ποια χώρα βρισκόμαστε αλλά στο γενικότερο σχεδιασμό για αντιμετώπιση μιας τέτοιας καταστροφής .
Εμάς στο Λόγγο σαν δασικό χωριό μας πανικοβάλει η εικόνα αυτή , καθώς ο Λόγγος και η περιοχή ευρύτερα αποτελείται από απροσπέλαστη , πυκνή και ψηλή βλάστηση με πευκοδάση και ελατοδάση . Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δύναμη της φωτιάς σε ένα τέτοιο περιβάλλον και τη ζήσαμε στο πετσί μας τον Αύγουστο του 2012 όταν οι κάτοικοι έδωσαν μάχη , με γλώσσες φωτιάς ύψους 150 μέτρων , να γλυτώσουν τα σπίτια τους . Τότε για πρώτη φορά είδαμε ότι ήμασταν μόνοι μας να παλεύουμε επί 3 μέρες με καμία απολύτως βοήθεια από την τότε επαρχία , με ένα πυροσβεστικό που μία μέρα μόνο έκανε μια ρίψη νερού με τη μάνικα , έφυγε για να ξαναγεμίσει , επέστρεψε την επόμενή μέρα , έπαθε βλάβη και δεν μπόρεσε να ανέβει , και κανένα αρμόδιο να συντονίσει και να μας πει τι θα κάνουμε . Tη ζήσαμε και τον Ιούλιου του 2017 , πριν ένα μήνα , όταν ξέσπασε φωτιά στο κέντρο του Λόγγου και είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας στην προσπάθεια των κατοίκων για κατάσβεση .

Την ίδια ακριβώς κατάσταση αντιμετωπίσαμε και αυτόν τον Αύγουστο του 2017 . Κανένα απολύτως σχέδιο πυρασφάλειας και έκτακτης ανάγκης από το Δήμο Δρόπολης παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο για βοήθεια με μάχιμο προσωπικό και μέσα από την Ελλάδα .

Είναι άμμεση η ανάγκη εδώ και τώρα ο Δήμος να προχωρήσει σε πλήρες σχέδια πυροπροστασίας και έκτακτης ανάγκης για εκκένωση σε κάθε χωριό , καθορισμό αντιπυρικής περιόδου από Μάιο έως Σεπτέμβριο και οργανωμένο κατάλογο εθελοντών , αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα χωριά και μέσα σε αυτά , δεξαμενές νερού για να μπορούν τα οχήματα να γεμίζουν . Για τα δυο τελευταία μέτρα που ασφαλώς χρειάζεται το μεγαλύτερο κονδύλιο ενός τέτοιου σχεδίου έχουμε σαν Αδελφότητα Λογγιωτών να κάνουμε προτάσεις πολύ χαμηλού οικονομικού κόστους .

Για τις αντιπυρικές ζώνες προτείνουμε για τα χωριά με δασώδη και πυκνή βλάστηση να καθοριστεί ύστερα από αντιπυρική μελέτη του Δήμου νοητή χάραξη και να εκδώσει σχετικές άδειες κοπής ξυλείας προς εκμετάλλευση στις συγκεκριμένες αυστηρά ζώνες .Με αυτό το μέτρο σχεδόν ανέξοδα ο Δήμος αποκτά ζώνες στα χωριά αυτά και αυτό παρασύρει στην μείωση της υλοτομίας σε κάποιο άλλο σημείο του δάσους παράλληλα . Στη δεύτερη πρόταση που αποτελεί χρονοβόρα ως προς την κατασκευή και πιο δαπανηρή από την παρατήρηση που κάναμε στο χωριό μας σχεδόν το 100% των σπιτιών έχει δεξαμενή νερού τη ‘’ στέρνα ‘’ με χωρητικότητες 40 κυβικά μέτρα νερό και άνω . Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα σπίτια σε όλα τα χωριά του Δήμου . Προτείνουμε λοιπόν κάποια μορφής επίταξης των δεξαμενών αυτών 1-2 σε κάθε χωριό και ύστερα από χαμηλού κόστους μετατροπή των υδραυλικών κλειδιών για δυνατότητα παροχής σε πυροσβεστικά οχήματα . Ασφαλώς η επίταξη αυτή για να γίνει δεκτή από τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πακέτο παύσης πληρωμής των δημοτικών τελών για ακίνητη περιουσία και αγροτική γη καθώς και πιο ευνοϊκή μεταχείριση στην παροχή νερού η κάτι άλλο ενδεχομένως .

Αφορμή για το κείμενο αυτό ωστόσο αποτελεί ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για εμάς . Σαν δασικό χωριό ο Λόγγος δέχεται εισβολή για τη συλλογή άγριων φυτών και βοτάνων . Τις άδειες αυτές τις εκδίδει ο Δήμος κατόπιν καταβολής σημαντικού χρηματικού ποσού για συγκεκριμένα είδη σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό νόμο της Αλβανία και τους κανονισμούς του Δασαρχείου . Παρόμοιες άδειες εκδίδει και για χρήση γης για βοσκοτόπια . Να υπενθυμίσουμε ότι για εμάς το θέμα των αδειών και τις συνέπειες αυτών στο χωριό αποτέλεσε το μήλον της έριδος με τον πρώην έπαρχο της Άνω Δρόπολης .

Η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο βουνό του Λόγγο και μέσα στο χωριό είναι η εξής .

Ορδές εργατών ανδρών ,γυναικών και παιδιών κάθε μέρα εισέρχονται μέσα από το χωριό χωρίς να τους ξέρουμε με άλογα και μουλάρια και φορτηγά σπάνε όπου θέλουν τον κεντρικό αγωγό νερού του χωριού να ξεδιψάσουν τα ζώα , ανάβουν φωτιές για να μαγειρέψουν θέτοντας το χωριό σε κίνδυνο , πετάνε σκουπίδια πάνω στο βουνό δημιουργώντας χωματερές , προκαλούν φθορά με τα φορτηγά στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του χωριού που έγινε με χρήματα ορισμένων κατοίκων και συντηρείται σε ετήσια βάση με χρήματα της Αδελφότητας , κάνουν πλιάτσικο στους κήπους και το σημαντικότερο ξεριζώνουν το βουνό από τα βότανα αφήνοντας πίσω τους εικόνα οικολογικής καταστροφής .

Το ίδιο και χειρότερο το πρόβλημα και με τα κοπάδια στο βουνό . Από τον Οκτώμβρη του 2012 , τρεις μήνες μετά τη φωτιά στο βουνό , που εμφανίστηκαν στο βουνό αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα κακής συμπεριφοράς στους κατοίκους του Λόγγου όπως ύβρεις και απειλές , για την πότιση δε των ζώων ο κεντρικός αγωγός και η πηγή δίνει τη λύση με σπάσιμο όπου θέλουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση του πόσιμου νερού και , συνεχής διαρροές στο δίκτυο και επανειλημμένες διακοπές για μέρες στον κεντρικό αγωγό τον οποίο οι Λογγιώτες πριν 15 χρόνια πλήρωσαν στο σύνολο τη δαπάνη τοποθέτησης και συντηρούν από τότε όλο το δίκτυο και τη διανομή στα σπίτια με δικά τους λεφτά .

Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα με τη ποσότητα νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και τα δυο παραπάνω αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για εμάς . Δε θα θέσουμε ερωτήματα στο Δήμο για την ημερήσια ποσότητα συλλογής η αν τηρούνται τα είδη που είναι στον κατάλογο του Δασαρχείου δεν είμαστε αφελείς το βλέπουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα ματιά ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος . Θεωρούμε εξαρχής ,βάση του Περιβαλλοντικού Νόμου της Αλβανίας καθώς και τον αποφάσεων του Δασαρχείου , παράνομη την οποιαδήποτε χρήση καμένων περιοχών σπάνιας και προστατευόμενης βλάστησης για είκοσι χρόνια από την πυρκαγιά του 2012 . Καθώς το ίδιο βουνό είναι επίσημα αναγνωρισμένο περιβαλλοντικά ως προστατευμένη ζώνη δηλαδή δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη εκμετάλλευση . Για τα παραπάνω είχαμε καταθέσει υπογραφές με κείμενο διαμαρτυρίας στην πρώην επαρχία Άνω Δρόπολης .

Θα πάρετε μέτρα να απομακρυνθούν εδώ και τώρα οι άνθρωποι που λεηλατούν τα βουνά μας ?
Γιατί συνεχίζετε να εκδίδεται ετήσια άδεια για το βουνό μας ενώ σας έχουμε κοινοποιήσει το νόμο και τις αποφάσεις του Δασαρχείου ?
Θα αποκαταστήσετε τις ζημιές που υποστήκαμε στον κεντρικό αγωγό καθώς πλέον την ευθύνη της ύδρευσης έχει ο Δήμος?
Θα ξεκινήσει επιτέλους ο Δήμος να κάνει παρεμβάσεις με έργα στα χωριά η θα συνεχίσει την παραδοσιακή πολιτική των προσλήψεων ?

Φέτος έγινε διπλασιασμός στα δημοτικά τέλη σύμφωνα με αυτά μας παρέχει ο Δήμος υπηρεσίες καθαριότητας , ύδρευσης , φωτισμού , ασφάλειας , οδικού δικτύου και άλλα . Στο Λόγγο δυστυχώς απλά τα πληρώνουμε και δεν τα βλέπουμε τίποτα να αλλάζει στην καθημερινότητά μας . Οποιαδήποτε δαπάνη συντήρησης και έργο όλα αυτά τα χρόνια καλύπτεται με χρήματα τις Αδελφότητας και τον κατοίκων του χωριού . Με 7.260.000 Lek ( 72.600.000 παλιά Lek ) σε έργα και δράσεις την επταετία 2010-2017 αλλάξαμε το πρόσωπο του Λόγγου και κρατάμε το χωριό μας όρθιο .
Στηρίξαμε από την αρχή και θέλουμε δίπλα μας το Δήμο Δρόπολης με έργα και λύσεις στα καθημερινά προβλήματα . Θέλουμε ένα σύγχρονο Δήμο και έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε μέχρι τέλους αυτήν την προσπάθεια αρκεί να λαμβάνεται υπόψιν για τα θέματα του Λόγγου πρωτίστως η φωνή των Λογγιωτών . Δε θέλουμε η επιλογή μας για στήριξη στο πρόσωπο σας να αποτελέσει μια χαμένη πενταετία για το Δήμο Δρόπολης .

Επιτέλους κάντε τις τομές στα πλαίσια του Δήμου που χρειάζεστε , πλαισιωθείτε από τα κατάλληλα άτομα που να μπορούν να υποβάλουν σοβαρές μελέτες έργων ώστε να ξεκλειδώσουν κονδύλια από την κυβέρνηση για τον Δήμο Δρόπολης .

Σας καλούμε κύριε Δήμαρχε να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας για λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα με έργα για να πάψουν τα χωριά μας να αποτελούν ‘’νεκρή ζώνη’’ .

Εκ του ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Γκιέργκος Νίκος

Σχόλια