Στην επιτροπή της βουλής ο νόμος «Περί προστασίας των μειονοτήτων»


Παμψηφεί πέρασε χθες στην Επιτροπή Νόμων, Δημόσιας Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας «Περί προστασίας των εθνικών μειονοτήτων». Εισηγητής του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Τόσο η επιλογή του εισηγητή όσο και η όλη επιχειρηματολογία στην μακροσκελή ομιλία του η οποία μάλιστα έτυχε και ιδιαίτερα μεγάλης προβολής τόσο στα τηλεοπτικά όσο και τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν ότι βασική παράμετρος της όλης αυτής ιστορίας με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο έχει σχέση με τις διεθνείς παραινέσεις που γίνονται διαχρονικά στις αλβανικές κυβερνήσεις ώστε να βελτιώσει το καθεστώς των μειονοτήτων. Ειδικά δε αναφορά έγινε στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Έκθεσης για την Αλβανία της Επιτροπής Υπουργών για την Επιτήρηση Εφαρμογής της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων. Επίσης και στην Έκθεση προόδου της Σχέσης Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Επιτροπής της ΕΕ για την Αλβανία όπου επίσης ένα κεφάλαιο είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Υπήρξε κάποια ειλικρίνεια στην εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών καθώς ομολογεί ότι στην κατάρτιση του συγκεκριμένου κειμένου, την πρωτοβουλία του οποίου είχε ο Πρωθυπουργός, συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία όπως των εξωτερικών, εσωτερικών, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.α., ενώ δεν υπήρξε αναφορά σε κάποια διαδικασία διαβούλευσης με τις μειονότητες και εκπροσώπους του.

Το Νομοσχέδιο έχει ουσιαστικές ελλείψεις και βρίσκεται πολύ μακριά στο να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης στο πεδίο των μειονοτικών δικαιωμάτων, της προστασίας της ταυτότητας τους και της πρακτικής εφαρμογής των διεθνώς ισχυόντων για αυτές. Ειδικά η ΕΕΜ απ’ τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν ικανοποιείται απ’ τη φυσιογνωμία του συγκεκριμένου. Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης έγκειται βέβαια στην ανάμειξη και πάλι της Κρατικής Επιτροπής περί Μειονοτήτων, την οποία όμως το Συμβούλιο της Ευρώπης την έχει ήδη χαρακτηρίσει κρατικό όργανο παρά σχήμα έκφρασης των μειονοτήτων στη μορφή συμβουλίου εκπροσώπων τους.

Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών ως εισηγητής ισχυρίστηκε στην ομιλία του στην Επιτροπή Νόμων, Δημόσιας Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι βασική αξίωση των διεθνών οργανισμών και ειδικά του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι να βρεθεί μηχανισμός κατάλληλος με τον οποίο με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού να μπορούν οι πολίτες να συμπεριλαμβάνονται στις μειονότητες που ενδεχομένως να ανήκουν, το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο δεν ενέχει ένα τέτοιο ξεκάθαρο μηχανισμό, όπως θα ήταν το Μητρώο Μειονοτήτων. Ωστόσο όμως για την προαγωγή και προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας των μειονοτικών ομάδων ιδρύεται Κρατικό Ταμείο Μειονοτήτων.

Απ’ την ομιλία του Υπουργού αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία είχαν επιμελώς προετοιμαστεί προκύπτει ότι στην Αλβανία διαβιούν μέλη των εξής εθνικών μειονοτήτων: ελληνικής, «μακεδονικής», μαυροβούνιας, σερβικής, βοσνιακής, βλάχικής/αρουμανικής, αιγυπτιακής και ρομά.

Το Νομοσχέδιο παρότι γενικόλογο και με ξεκάθαρο στόχο των εμπαιγμό των μειονοτήτων στην Αλβανία αλλά και την παραπλάνηση του διεθνούς παράγοντα ότι βρέθηκε το μαγικό ραβδί με το οποίο θα τακτοποιηθούν θέματα του πεδίου αυτού ασφαλώς θα περάσει και μάλιστα σύντομα απ’ το σώμα της Βουλής. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Φωνή της Αμερικής ο ΥπΕξ Μπουσάτι την ψήφιση του συγκεκριμένου θέλησε να μεταφέρει και στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων θέλοντας προφανώς να εκθέσει την Αθήνα ότι κατόπιν τούτου δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για του Έλληνες Βορειοηπειρώτες.


tachydromos.org

Σχόλια