Το προπέτασμα καπνού που ο Ράμα έριξε στα ΜΜΕ για να καλύψει τον Ταχίρι

Όταν οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε δηλώσεις στο προαύλιο της Βουλή τηνΤετάρτητης 25ης Οκτωβρίου, οι σοσιαλιστές μόλις είχαν ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας για τη σύλληψη του ΣαϊμίρΤαχίρι. Έσπευσαν να είναι έτοιμοι για το Ράμα, ο καθένας τους σκεφτόμενος την ερώτηση που θα έβγαζε την είδηση της ημέρας. Χωρίς να γνωρίζουν καν, ότι η είδηση εκείνης της ημέρας θα ήταν αυτοί οι ίδιοι.

Την πρώτη ερώτηση την απηύθυνε η Εσιόνα Κονόμη του ReportTv: “Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε πεπεισμένος ότι λάβατε τη σωστή απόφαση;”. Ο Ράμα ούτε που έκανε τον κόπο να της απαντήσει. Είχε ετοιμαστεί να εκτοξεύσει προσωπικές ύβρεις από την αρχή των δηλώσεών του.

“Πρωτίστως, ντροπή για σας και τους παρόμοιους με σας που ακόμη δεν έχετε κατανοήσει για το τι πρόκειται και συνεχίζετε να ζαλίζετε το λαό με τέτοια ερωτήματα άνευ ουσίας”, ήταν η πρώτη πρόταση του πρωθυπουργού. Ευσυνείδητος ότι η μη ψήφιση για την άρση της ασυλίας για τη σύλληψη του Ταχίρι θα αμαύρωνε την εικόνα του, ο Ράμα προκάλεσε την αντιπαράθεση που θα τον αμαύρωνε λιγότερο. Προτίμησε να είχε αντιμέτωπους τους δημοσιογράφους, παρά τον Ντριτάν Ζαγκάνι, την ιταλική Αντιμάφια είτε την Εισαγγελία Βαριών Εγκλημάτων.


Τα κοινωνικά δίκτυα ξέσπασαν αμέσως με τις αντιδράσεις δεκάδων θυμωμένων δημοσιογράφων. Ο απόηχος των ύβρεων του Ράμα κράτησε κάποιες μέρες και έληξε όταν οι δημοσιογράφοι αντιλήφτηκαν ότι ο Ράμα της τους είχε χρησιμοποιήσει εντέχνως. Η καλύτερη απάντηση θα ήταν να επικεντρωθούν στην είδηση της χρονιάς, το πιάσιμο με τα πράσα στα χέρια του ΣαϊμίρΤαχίρι.

Ο Ράμα όμως δεν έμεινε εδώ. Τις επόμενες μέρες, βομβάρδισε την κοινή γνώμη με λογής λογιών μαριφέτια, επιδιώκοντας να βγάλει έξω από τη συζήτηση τα ονόματα των Σαϊμίρ Ταχίρι, Μοϋσί Χαμπίλαϊ, Ντριτάν Ζαγκάνι, κάνναβη, ιταλική Αντιμάφια κτλ., κτλ


ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ

Το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου, οι υπάλληλοι του ειδοποιήθηκαν ότι θα έπρεπε να ταξιδέψουν προς τη Χιμάρα για να ισοπεδώσουν τα κτίρια που εμπόδιζαν την πολεοδομική ανάπλαση της πόλης. Την επομένη το πρωί νωρίς ξεκίνησε η εξόρμηση. Οι εικόνες των πολιτών της Χιμάρας που διαμαρτύρονταν ξεδιπλώνοντας την ελληνική σημεία και δεκάδες δυνάμεις ταχείας επέμβασης RENEA είχαν το δικό τους αντίκτυπο στα ΜΜΕ. Μέχρι την Ελλάδα έγινε λόγος για τις ειδικές δυνάμεις, τη σύγκρουσή τους με τους κατοίκους της Χιμάρας και την παρέμβαση των επίσημων Αθηνών.


ΤΟ ΧΥΔΑΙΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την επομένη, στη Βουλή ο Ράμα αναζήτησε αγωνιωδώς την αντιπαράθεση για τη Χιμάρα. Παρέλειψε όσο μπόρεσε το θέμα για τον Σαϊμίρ Ταχίρι, αγνοώντας τις βαριές κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από το Λουλεζίμ Μπάσα. Όταν κατάλαβε ότι η αντιπολίτευση δεν έπεφτε στην παγίδα της αντιπαράθεσης για τη Χιμάρα, χτύπησε από το έδρανο της βουλής με τις ελληνικές λέξεις «παλικάρι» και «κύριε», οι οποίες προφερόμενες στα αλβανικά αποκτούν αρνητική σημασιολογική φόρτιση, οι οποίες κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναμεταδόθηκαν απ’ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.


ΟΙ 12 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Στις 1 Νοεμβρίου, με το πέρας τα κυβερνητικής συσκέψεως, ο Ράμα κάλεσε ξανά τους δημοσιογράφους στο Κυβερνείο. Βγήκε μπροστά στις κάμερες με 12 άντρες και γυναίκες, τους οποίους, μόλις είχε διορίσει περιφερειάρχες. Το εύρημα αυτή τη φορά ήταν το γεγονός ότι ήταν όλοι στρατιωτικοί εν αποστρατεία. «Ο ρόλος των νέων περιφερειαρχών προσλάμβανε άλλη διάσταση στην προσπάθεια κατά της κάνναβης», ήταν τα λόγια του Ράμα … και ποιος θα έκανε πιο πιστευτό τον πόλεμο από τους στρατιωτικούς;!.


Ο ΤΑΟΥΛΑΝΤ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ CEZ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΕΝΤΙΑΝ ΚΑΠΛΑΝΑΪ

Παράλληλα με το Ράμα, από το Σοσιαλιστικό Κόμματα ανέλαβαν επίθεση οι βουλευτές του ΣΚ. Για να καταστούν πρώτη είδηση στους τίτλους ειδήσεων των ΜΜΕ άνοιξαν άλλα θέματα και αντιπαραθέσεις, όπου οι αντίπαλοι είναι η αντιπολίτευση και η εισαγγελία. Ο Ταουλάντ Μπάλα κατηγορεί την εισαγγελία για το κλείσιμο του φακέλου του CEZ, σκάνδαλο, στο οποίο, λέει εκείνος, έχει ανάμιξη ο Σκελζέν Μπερίσα. Το ΣΚ κατήγγειλε και την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών για τον Αγκρόν Καπλάναϊ, το δήμαρχο της Μαλακάστρα. Σύμφωνα με τους σοσιαλιστές, εκείνος έχει καταδικαστεί για κλοπές αυτοκινήτων και κατοικιών και θα πρέπει να καθαιρεθεί βάσει του νόμου για την εγκληματικότητα.


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

“Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είναι 270 χιλιάδες οικογένειες που σήμερα δε χρησιμοποιούν μετρητές. Αυτό δεν μπορεί να το ανεχτούμε πια και όλοι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν χωρίς ποινικές ρήτρες. 25 χιλιάδες πηγάδια υπάρχουν στην Αλβανία κι άδεια έχουν μόνο 265». Αυτή η δήλωση του Ράμα πριν την ψευδό-εξόρμηση για το νερό δε χρήζει περαιτέρω σχολίων. Αποδεικνύει με τον σαφέστερο τρόπο ότι τα νεύρα έχουν αποκορυφωθεί.


Ακόμη και η εμφάνιση του Ράμα με ποτούρια στους δρόμους του Φίερι, δεν αποτελεί είδηση. Ο εκφυλισμός των μηνυμάτων του πρωθυπουργού σε επίπεδο γελοιότητας, θυμίζει τις μακροσκελείς ομιλίες του Μπερίσα για την εκμάθηση των κινεζικών στα σχολεία, την εμπάθεια για τις καλλιέργειες των φρουτόδεντρων είτε τους εορτασμούς για το Συνέδριο της Λιούσνια στις 21 Ιανουαρίου.

Εκείνη την εποχή οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης αφηγούνταν ένα ανέκδοτο, όπου ο Μπερίσα ήταν σε ρόλο καπετάνιου του πλοίου: ένας από τους ναύτες τον ειδοποιεί εσπευσμένα ότι το πλοίο καταποντιζόταν: Καπετάνιε, στο πλοίο άνοιξε ρωγμή που μπάζει νερά. Τι να κάνουμε; Η απάντηση του καπετάνιου ήταν αστραπιαία: Ανοίξτε και μια άλλη ρωγμή!

Από τη διακυβέρνηση Μπερίσα πέρασε πολύς χρόνος. Φαίνεται όμως ότι τα πλοία συνεχίζουν μπάζουν νερά και οι καπετάνιοι δεν βρίσκουν άλλη λύση για να γλιτώσουν από τη θάλασσα των σκανδάλων, με τη διαφορά ότι έχουν ανοίξει καινούργιες ρωγμές.

Πηγή: Lapsi.al

Μετάφραση tachydromos.org

Σχόλια