Ν. Κοτζιάς: Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία φέρνουν αποτελέσματα


Εφ'όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην ΕΡΤ.  Αυτό που απασχόλησε περισσότερο την συζήτηση ήταν το Σκοπιανό, αναφορά επίσης έγινε στα ελληνοαλβανικά και στα ελληνοτουρκικά.

Παραθέτουμε το κομμάτι της συζήτησης που αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουμε μια Επιτροπή για τα αλβανικά βιβλία που ήδη λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και η οποία, έχουμε συμφωνήσει, να καταλήξει στα κοινά συμπεράσματά της. Αν έχουμε κι εμείς κάτι που μας έχει ξεφύγει. Εμείς δεν έχουμε προθέσεις αλυτρωτισμού και τα νέα σχολικά βιβλία της Αλβανίας τον Σεπτέμβριο να έχουν κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ήδη από το σχολικό έτος το επόμενο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να το προσπαθήσουν, εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η συμφωνία. Συν ότι ο κ. Ράμα μας έκανε μια πολύ καλή πρόταση προχθές, λέγοντας ότι αντί να μεταφράζουν αυτοί ελληνικά βιβλία στην αλβανική, στην ελληνική γηγενή μειονότητα στην Αλβανία να το κάνουμε εμείς. Νομίζω επίσης ότι είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να στέλνουμε δηλαδή σχολικά βιβλία…;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ειδικά γραμμένα -δεν λέω σε τι γλώσσα- για τα παιδιά της ελληνικής γηγενούς ομογένειας στην Αλβανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αξιοσημείωτο.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επιπλέον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση και από την αντιπολίτευση κατηγορείστε έγιναν ερωτήσεις στη Βουλή, θέμα «Τσάμηδων» συζητήσατε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι. Η αλβανική πλευρά το θέτει, η ελληνική πλευρά λέει δεν το συζητάει και εκεί τελειώνουμε. Νομίζω ότι η αλβανική πλευρά θα θελήσει και θα κάνει προτάσεις για ορισμένες γενικές αρχές, για ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από μερικούς μήνες ήταν ο Έντι Ράμα, σε συνεντεύξεις πολλές που έδωσε, που ήταν εξαιρετικά προκλητικός και ως προς το «τσάμικο». Τι άλλαξε μέσα σε τόσο λίγους μήνες;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι με την Αλβανία κάνουμε εδώ και δύο χρόνια διαπραγματεύσεις και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με νηφαλιότητα, υπομονή και επιμονή δίνουν τα αποτελέσματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και κάποια επιφοίτηση ενδεχομένως ξένου παράγοντα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν ανακατεύονται. Να σας πω σε αυτή τη φάση, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ο ξένος παράγοντας, που λέτε, δεν ασχολείται με τα δυτικά Βαλκάνια με τον τρόπο που θεωρούν πάρα πολλοί. Δεν ασχολείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Γερμανοί, όμως, ενδιαφέρονται περισσότερο αυτό τον καιρό.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με αυτά δεν ασχολούνται. Οι Γερμανοί δεν έχουν τις ειδικότητες για να ασχοληθούν με τέτοια θέματα. Εγώ, θεωρώ μεγάλη υπόθεση ότι ανοίξαμε τα κοιμητήρια, ότι θα αποκαταστήσουν Εκκλησίες στη Χειμάρρα που είχαν καταστραφεί, ότι έδωσαν αλβανική υπηκοότητα επιτέλους στον Αρχιεπίσκοπο της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας το έργο του, γιατί περί αυτού πρόκειται, το τυπικό είναι δευτερεύον. Ότι μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα σύνολο θεμάτων και θα κάνουμε και μια κοινή πολιτική δήλωση και ένα πλάνο κοινών δράσεων μαζί με την αλβανική Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα πάει ο Πρωθυπουργός στην Αλβανία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πιθανολογώ λίγο πριν από το Πάσχα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΑΟΖ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα συμφωνήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα συμφωνήσατε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, έχει κάνει δηλώσεις σήμερα ο κ. Μπουσάτι που επέρριπτε ευθύνες στους προηγούμενους. Αλλά όταν λέτε «τα συμφωνήσαμε», θα επεκτείνετε τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Το είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά σε ερώτηση, του Βασίλη αν θυμάμαι καλά, στα 12 μίλια με Προεδρικό Διάταγμα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτές είναι οι «αιγιαλίτιδες ζώνες», ναι  θα το κάνουμε, στην ώρα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά ακολουθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, γι' αυτό ρωτώ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Την ΑΟΖ μπορείς να την ανακηρύξεις όταν ο άλλος έχει αποδεχτεί ότι, έτσι κι αλλιώς, έχεις το δικαίωμα για 12 μίλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το αποδέχτηκαν.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό, κ. Υπουργέ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κι άλλα πολλά σημαντικά συμβαίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν χρειάζεται να σας κάνουμε αντιπολίτευση, σας κάνουμε αντιπολίτευση. Και όταν είναι κάτι σημαντικό, θα λέμε ότι είναι κάτι σημαντικό.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Κοττάκη, εσείς είστε εξαιρετικός δημοσιογράφος, έχετε βαθιά μελετήσει θέματα από μια συγκεκριμένη άποψη, εγώ προσπαθώ την πρακτική και ακαδημαϊκή μου γνώση, από μια άλλη άποψη, να την εφαρμόσω. Αυτό που θέλω να σας πω μόνο είναι ότι για την ΑΟΖ κάναμε 13 ώρες διαπραγμάτευση στην τελική φάση που είχαμε. Δηλαδή είχαμε ξεκινήσει παλαιότερα, τα είδαμε αναλυτικά στην Κρήτη στην τετραήμερη διαπραγμάτευση και έχουμε τώρα την τριήμερη …

Σχόλια