Για μετά το Πάσχα, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πότε, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, όπου επρόκειτο, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ομόλογό του Εντι Ράμα στην Κορυτσά. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναβολή συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει ουσιαστικά «κολλήσει» στις ενστάσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επικαλείται ξανά το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε ουσιαστικά ακυρωθεί και η προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας το 2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα κάνει μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, προκειμένου να συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Μετά τη στάση στα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς θα συνεχίσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ως προς το αλβανικό, οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει για τις επαφές που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Μπουσάτι στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Κρήτη και στην Κορυτσά, είναι πραγματικά περιορισμένες. Δεδομένης της αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι η εμπλοκή συνδέεται με τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται με την Αλβανία έχουν σημασία και λόγω μιας άλλης απόφασης της Αθήνας, της τμηματικής αύξησης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα για την ΑΟΖ δυσχεραίνεται και λόγω των πολύ σοβαρών πιέσεων που ασκεί στην Αλβανία η Αγκυρα.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στάθμευσε για περίπου πέντε ημέρες στη ναυτική βάση του Δυρραχίου το τουρκικό υποβρύχιο «Preveze» (δηλαδή «Πρέβεζα», από την ομώνυμη ναυμαχία του 1538, όταν ο οθωμανικός στόλος καταναυμάχησε τον πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό υπό την παπική σημαία). Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις μονάδων του τουρκικού ναυτικού στην Αλβανία, σε μια περιοχή που –αν μη τι άλλο– δεν έχει κάποιο ζωτικό και άμεσο συμφέρον για την Αγκυρα.
Βασίλης Νέδος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών