«Ουδείς Αλβανός Αστυνομικός δεν υποστέλλει σημαία Δεροπολίτη»


Της Μυρένας Σερβιτζόγλου

Τέτοιες ημέρες, παραμονές και ανήμερα 28η Οκτωβρίου, η Νότιος Αλβανία είναι γαλάζια από ελληνικές σημαίες. Οι δρόμοι και τα σπίτια σε Χειμάρρα, Σαράντα, τα χωριά του Βούρκου της ευρύτερης περιοχής της Φοινίκης, Αργυρόκαστρο, τα χωριά Άνω και Κάτω Δεροπόλεως, είναι σημαιοστολισμένα. Σε ορισμένες οικίες οι σημαίες ανεμίζουν όλον τον χρόνο. Η εικόνα της Δερβιτσάνης, κεφαλοχωρίου Κάτω Δρυϊνουπόλεως, με τις γαλανόλευκες στην κεντρική οδό γίνεται viral στο διαδίκτυο. Κάτοικοι και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχές είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση εδώ και δεκαετίες, οι σχέσεις τον περισσότερο καιρό είναι ομαλές, εκτός από επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς από εξτρεμιστικά στοιχεία του αλβανικού βαθέως κράτους ή του Κοσσόβου.

Οι Βουλιαράτες ή Βουλιαράτι είναι ένα μικρό σχετικά χωριό στην Άνω Δερόπολη, με 350 μέτρα υψόμετρο, μόλις 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Κατά το εθνικό δίκτυο Κακαβιάς-Αργυροκάστρου βρίσκεται στο αριστερό χέρι αμέσως πριν από το χωριό Γεωργουτσάτες, όπου βρίσκεται η στροφή για τους Αγίους Σαράντα. «Οι Βουλιαράτες είναι μαρτυρικό χωριό, είναι μαρτυρικός τόπος», λένε οι Έλληνες Ομογενείς που διαβιούν στην περιοχή. «Στο χωριό αυτό έγινε μία από τις μεγαλύτερες μάχες με τους Ιταλούς κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940. Είναι τόπος θυσίας».

Κάθε έτος τελούνται εκδηλώσεις και δοξολογίες σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου προς τιμήν και εις μνήμην των Ελλήνων πεσόντων. Kλιμάκιο της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου, εκπρόσωποι της Ομογένειας, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πλήθος κόσμου, τιμούν με τα ήθη και τα έθιμά τους τους νεκρούς τους. Φέτος για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις έγιναν στα πλαίσια της Ελληνο-αλβανικής Συμφωνίας που υπέγραψαν κατά το τρέχον έτος ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Καίριο σημείο της διμερούς Συμφωνίας ήταν αφενός η άδεια ανεγέρσεως Στρατιωτικών Κοιμητηρίων σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες, αφετέρου η αναζήτηση, εντοπισμός και ταυτοποίηση των σορών των Ελλήνων στρατιωτών του 1940. Για αυτό και για πρώτη φορά στην ελληνική αντιπροσωπία υπήρχε υψηλή εκπροσώπηση τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Γεννημένος Βουλιαρατινός

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν αυτόχθων Βουλιαρατινός, μέλος της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ), η οποία διαβιοί εδώ και αιώνες στην περιοχή. Επί καθεστώτος Χότζα, από το 1945 έως το 1985, αναγνωρίστηκε επίσημα από τον δικτάτορα η ύπαρξη Ελληνικής Μειονότητας και η διαβίωσή της σε 99 χωριά. Η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρας, εξαιρέθηκε σκανδαλωδώς από τα αναγνωρισμένα αυτά χωριά, για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός πριν από την στοχευμένη και μεθοδευμένη αλλοίωση με μεταφορά μουσουλμανικών πληθυσμών από άλλες περιοχές, ήταν αμιγώς ελληνικός. Ακόμη και επί οθωμανικής αυτοκρατορίας η περιοχή της Χειμάρρας απολάμβανε διοικητική και εθνική αυτονομία και αυτοτέλεια.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, 35 ετών, πατέρας μίας ανήλικης κόρης, διαζευγμένος από την Κρητικιά σύζυγό του, εργαζόταν κατά καιρούς ως σιδεράς τόσο σε Ελλάδα όσο και Νότιο Αλβανία. Διακαής πόθος του ήταν να εργαστεί ως οδηγός στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, ενώ όταν του έγινε πρόταση από γνωστούς να μεσολαβήσουν για κάποια θέση στον Δήμο Δεροπόλεως, όπου επικεφαλής βρίσκεται Έλλην ομογενής, αρνήθηκε ισχυριζόμενος ότι δεν επιθυμούσε καμία σχέση με το αλβανικό δημόσιο. Δεν υπήρχε ελληνική εκκλησία ή εξωκλήσι στην περιοχή, που να μην έχει επισκεφθεί και να μην έχει αναρτήσει την ελληνική σημαία. Δική του ήταν και μία υπερμεγέθης γαλανόλευκη που ανέμιζε χαρακτηριστικά στα πρόσφατα συλλαλητήρια για την Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια αυτή σημαία, μαζί με πλήθος άλλων αναρτούσε με δικά του έξοδα κάθε χρόνο στους Βουλιαράτες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, το πρωί της Κυριακής 28ης Οκτωβρίου, κάποιος ενημέρωσε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, πρώην καταδρομέα του ελληνικού στρατού, ότι καταφθάνει η Αλβανική Αστυνομία με σκοπό να υποστείλει τις σημαίες από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, ούτε από το σπίτι, ούτε από το κοιμητήριο. Ο Κατσίφας πήγε σπίτι του, πήρε ένα καλάσνικοφ, -στην περιοχή και τη χώρα οι περισσότεροι οπλοφορούν χωρίς άδεια-, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και εν συνεχεία όπως ισχυρίζεται η Αλβανική Αστυνομία γάζωσε ένα περιπολικό. Ποτέ και καμία ελληνική σημαία δεν υπεστάλη. «Ουδείς Αλβανός Αστυνομικός δεν υποστέλλει σημαία Δεροπολίτη», λένε οι ντόπιοι. Η Ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ύπαρξη φωτογραφίας με τρεις οπές σε περιπολικό, ενώ αξιόπιστη πηγή, η οποία υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει μόνο μία οπή από τους πυροβολισμούς του Κατσίφα, και αυτή σε πολιτικό, ελληνικό όχημα.

Καταδίωξη στο βουνό
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, κυρίως από τις πληροφορίες της Αλβανικής Αστυνομίες καθώς κατά την καταδίωξή του ήσαν και οι μόνοι μάρτυρες. Ο Κατσίφας οπλισμένος αναζήτησε καταφύγιο σε βουνοπλαγιά του χωριού, στην περιοχή που βρίσκεται και το σπίτι του, και κρύφτηκε σε ένα παλιό υδραγωγείο. Οι ειδικές δυνάμεις της χώρας που είχαν εν τω μεταξύ αφιχθεί σε χρόνο dt, -γίνεται λόγος για εκατό άτομα συνολικά-, τον καταδίωξαν και σε εντολής τους να παραδοθεί, εκείνος, -ισχυρίζονται-, πυροβόλησε θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Ελεύθερος σκοπευτής τον σημάδεψε με δύο σφαίρες σε κεφάλι και στήθος, από τις οποίες έπεσε πάραυτα νεκρός.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε άμεσα σε Ανακοίνωση καταδικάζοντας άμεσα και θέτοντας  υπό ερωτήματα την έκβαση την επιχείρησης, την ύπαρξη ενός νεκρού, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη. Ταυτόχρονα απαίτησε άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του συμβάντος. Την επομένη ημέρα το ελληνικό ΥΠΕΞ θα προέβαινε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Σύλλογοι και Σωματεία απανταχού Ηπειρωτών εξέδωσαν δριμείες Ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για εκτέλεση και προβοκάτσια. Την ίδια ημέρα Κυριακή απόγευμα πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα.

Ο Λεωνίδας Παππάς, Αλυκιώτης, Πρόεδρος της Ομόνοιας 2015-2018, μιλώντας σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες ήταν κατηγορηματικός ότι ο Κατσίφας δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, καθώς με την εκπαίδευση που είχε, αν ήθελε θα το είχε κάνει. Αντιθέτως η αλβανική πλευρά τον ήθελε νεκρό. Άλλος ομογενής από τη Γέρμα, κάνει λόγο για αναμενόμενο γεγονός, μετά από την έξαρση προπαγάνδας τις τελευταίες δέκα ημέρες από τα αλβανικά ΜΜΕ λόγω των διαρροών για τα μυστικά κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ για χρηματισμό και άσκηση επιρροής σε βαλκανικά ΜΜΕ, αλλά και εν όψει του εορτασμού της εθνικής ελληνικής επετείου. Χειμμαριώτης, που από μικρή ηλικία ζει στην Αθήνα, εκτιμά ότι πρόκειται για καθαρή απηνή ενέργεια προβοκάτσιας. «Ήταν η πρώτη φορά που οι εορτασμοί λάμβαναν χώρα με την ευχή, την έγκριση της Αλβανίας μετά την Συμφωνία. Στο βαθύ κράτος δεν άρεσε αυτό. Έπρεπε να δημιουργήσουν προβλήματα».

Οι Έλληνες της Ομογένειας επιμένουν στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκε κανένα στρατιωτικό πρωτόκολλο ακινητοποίησης ή αφοπλισμού στόχου. «Δεν μπορούσε να διαφύγει, το βουνό είναι γυμνό, πόσο θα κρατούσαν οι σφαίρες του; Ήταν πάρα πολύ εύκολο να τον συλλάβουν».

Ο Κωστής Παπαγιώργης ενοχλούταν που ο νεοέλληνας είχε ανοιχτούς λογαριασμούς μονάχα με τα «Βερολίνα και τα Λονδίνα», που είχε μονίμως στραμμένο το βλέμμα προς την Εσπερίαν. Ο ίδιος άλλωστε δεν καλοπέρασε στα Παρίσια, «ήταν τα χειρότερα χρόνια της ζωής μου» είχε εξομολογηθεί. Γι' αυτό και όταν ξεμπέρδεψε με τα κουσούρια και τις θυμωμένες πληγές του εαυτού του, στράφηκε σε εκείνα του έθνους. Διάβασε και έγραψε σαν υστερικός ιστορία, γιατί αισθανόταν ότι μόνο στον Ελληνισμό και την Ανατολή, -όπου θεωρούσε ότι ανήκει η χώρα μας-, θα έβρισκε σωτηρία. «Όταν πας σε ένα σπίτι, πήγαινε ένα δεκάλεπτο νωρίτερα, και κάνε ένα γύρο στη γειτονιά, έστω για να συνομιλήσεις με τα δέντρα», έλεγε. Το ίδιο ισχύει και για την πατρίδα. Δεν νοείται να είσαι Έλληνας και να μην γνωρίζεις τι υπάρχει και τι συμβαίνει μισό, δυο χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ακρότητες
Η άγνοια της Ιστορίας, η διαστρέβλωση ή η αποσιώπησή της γεννά τέρατα και φρικαλεότητες και από τις δύο πλευρές. Οι συνήθεις ερωτήσεις που δέχεται κανείς μετά από τριετή παραμονή στη γείτονα είναι αν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στη Νότιο Αλβανία και αν είναι υπερβολικοί όταν εξανίστανται κατά των αλβανικών αρχών για συστηματικό σχέδιο εκρίζωσής  τους από τον γεωγραφικό χώρο όπου διαμένουν για αιώνες.

Το καλοκαίρι του 2012, παραμονές πάλι μεγάλης εορτής, Δεκαπενταύγουστου, Αλβανοί σκοτώνουν με προκλητικό και βάναυσο τρόπο τον Χειμαρριώτη Αριστοτέλη Γκούμα επειδή απλώς μιλούσε ελληνικά και υπερασπίστηκε μία παρέα παιδιών που τα παρενοχλούσαν Αλβανοί επειδή ομιλούσαν την μητρική τους γλώσσα. Επί χρόνια αιωρούνταν ερωτήματα: Αν ήταν εξτρεμιστής, αν προκάλεσε, αν έφταιγε σε κάτι. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν ότι όχι απλώς δεν ήταν ακραίο στοιχείο, αλλά καλά-καλά δεν τον ενδιέφεραν τα κοινά.         

Σύμφωνα με όλες τις πηγές δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε σχέσεις με κόμματα ή οργανώσεις. «Ήταν απλώς εθνικιστής, όπως ο Δραγούμης ή Δέλτα. Θα μπορούσε να θυσιαστεί για την πατρίδα, αλλά θυσιάστηκε για τη Σιγκουρίμι (Μυστικές Υπηρεσίες Αλβανίας). Είναι πολύ κρίμα που πέθανε, και πολύ κρίμα που πέθανε χωρίς να υπηρετεί τον σκοπό του. Τον τιμώρησαν πολύ άσχημα».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, σε τουίτ ως απάντηση στην Ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τρελό και εξτρεμιστή τον τεθνεώτα Κατσίφα σε προκλητικό τόνο. Τον όρο «τρελό» αποδόμησε με εξαίρετο τρόπο ο Φουκό στην «Ιστορία της τρέλας», αποδεικνύοντας με ιστορικά ντοκουμέντα ότι ο όρος καθιερώθηκε από μονάρχες όταν ήθελαν να εξοντώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους. Όσο για το αν ενδεχομένως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας κατά καιρούς κατατρυχόταν από πατριωτική ψύχωση, εδώ και ο αιώνες ο Αριστοτέλης έλυσε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της διάστασης ανάμεσα στο συμβεβηκός και την ουσία, θεσπίζοντας ως νικήτρια την ουσία και σηματοδοτώντας την τροπή της Δυτική σκέψης. Ο άνθρωπος δεν είναι, δεν εξαντλείται στις πράξεις του, σαν ολότητα και ως ουσία είναι πολλά περισσότερα από αυτές.


newpost.gr


Σχόλιο Αγνατεύοντας:  Επειδή αναδημοσιεύσαμε το κείμενο, ένα κατά τα άλλα καταπληκτικό άρθρο της κυρίας Σερβιτζόγλου, θα πρέπει να διευκρινίσουμε μια φράση που ίσως να γράφτηκε από άγνοια ή να είναι προϊόν λεκτικού ατοπήματος. Δεν ξέρουμε τι κάνουν οι Αλβανοί στις δικές τους κοινότητες, αλλά στις δικές μας δεν είναι σύνηθες η οπλοφορία, ούτε προφανώς η οπλοχρησία. Το Βουλιαράτι, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Δρόπολης είναι φιλήσυχες και φιλειρηνικές κοινότητες, γι'αυτό και λέμε από τις πρώτες στιγμές των γεγονότων της 28η Οκτωβρίου, που οδήγησαν στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, πως εξ αντικειμένου η παρουσία της αλβανικής αστυνομίας στο χωριό από το πρωί, δεν είχε κανέναν λόγο, πέραν προφανώς της πρόκλησης -ίσως και προβοκάτσιας - που ήθελε να δημιουργήσει..

Σχόλια