Όταν η άσκοπη εξωστρέφεια συμβάλει στην ενίσχυση της εσωστρέφειας στην κοινότητα μας

Του Παναγιώτη Μπάρκας

(Η περίπτωση της εισαγγελίας Αργυροκάστρου)

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα με καλούν να επανέλθω με νέες επισημάνσεις. Δυστυχώς, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕΜ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μια εθνική κοινότητα. Δείχνει ανεπαρκή στο να βρει στηρίγματα ενότητας στο εσωτερικό της. Και επειδή, δεν μπορούν να βρούνε τις αρμόζουσες λύσεις καταπιάνονται, δυστυχώς, από καθετί που τους εξασφαλίζει την κόντρα με τον αλβανικό παράγοντα, γκρεμίζοντας και εκείνες τις γέφυρες που εξασφαλίζουν αμέριστα δικαιοσύνη για τους Έλληνες! Συνεπώς, η κοινότητά μας αντιδράει, επιπόλαια, περιστασιακά καιροσκοπικά και με αυθορμητισμό, κάτι ασφαλώς που δεν της εξασφαλίζει καμιά προϋπόθεση αντιμετώπισης των κρατικών μηχανισμών και προκλήσεων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση προς την κατεύθυνση αυτή η ηγεσία ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, η οποία αντί να επικεντρωθεί στο Αργυρόκαστρο-Δρόπολη, που εστιάζεται το κυρίως πρόβλημα εκφοβισμού, αντί να συνεργαστεί με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δρόπολης, που εκλήθη επίσημα από το κράτος να τοποθετηθεί στο θέμα του Κωσταντίνου, κάλεσε στελέχη και οπαδούς της στους Αγ. Σαράντα με προεκλογικούς στόχους εκμεταλλευόμενη την υπόθεση Κατσίφα..(!!!)

Επιβεβαιώνονται πλέον και στην άμεση αντιμετώπιση της υπόθεσης Κατσίφα.
Το κράτος, μέσω της εισαγγελίας, σχημάτισε δύο δικογραφίες - υποθέσεις, αυτεπάγγελτα.

Η πρώτη αφορά προσωπικά τον Κ. Κατσίφα, όπου διαφαίνεται η προσπάθεια επιβεβαίωσης της πολιτικής οδηγίας ότι πρόκειται για «τρομοκράτης» (και αφορά την εισαγγελία κακουργημάτων στα Τίρανα).

Η δεύτερη, συμπληρωματική προς την πρώτη, σχηματίστηκε από την εισαγγελία πρωτοδικείου Αργυροκάστρου και αναζητεί τον εντοπισμό της δήθεν οργανωμένης υποκίνησης του μίσους και της διάδοσης αντισυνταγματικών συνθημάτων την ημέρα της κηδείας του άτυχου Κατσίφα.

Παρά τους ήπιους χαρακτηρισμούς της εισαγγελίας Αργυροκάστρου, οι δύο δικογραφίες - υποθέσεις, σε συνδυασμό, αποβλέπουν στην επιβεβαίωση του πορίσματος της κυβερνητικής πολιτικής για «ιρρενδεντιστικών και αντισυνταγματικών κινήσεων σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας» !
Ταυτόχρονα, παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι η ΕΕΜ δεν έχει καμιά σχέση μαζί τους, ο μόνος αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών από τις κρατικές αντιδράσεις, τα ΜΜΕ και λοιπούς κύκλους στην Αλβανία, είναι η κοινότητά μας στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό της σκέλος.
Στην πρώτη δικογραφία, η οικογένεια του Κωσταντίνου μένει σιγά-σιγά μόνη, χωρίς να είναι γνωστό τι θα πετύχει, εφόσον μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση.

Η δεύτερη δικογραφία, είχε μια περίεργη ύφανση.

Γνωστοποιήθηκε όταν ο Δήμος Δρόπολης διέρρευσε στην ιστοσελίδα Himara.gr με επέκταση στα ελληνικά κανάλια, το επίσημο αίτημα που έλαβε από την εισαγγελία Αργυροκάστρου, μέσω του οποίου η εισαγγελία απαιτεί ενημέρωση σχετικά με τις κατηγορίες στη δικογραφία. Δηλαδή, ρωτάει αν ο Δήμος γνωρίζει τους διοργανωτές της κηδείας (!) και σε ποια πραχτική στηρίχτηκε το Δ. Συμβ για να καλύψει τη δαπάνη για την κηδεία.
Εντούτοις, οι μηχανισμοί στην ΕΕΜ δεν μπόρεσαν να κάνουν την υπέρβαση. Ούτε προσπάθησαν να βρουν εκείνες τις απαντήσεις που θα ανατρέψουν την υπόθεση σε όφελος της κοινότητάς και του ίδιου του Κ. Κατσίφα. Απεναντίας!
Κάποιοι άλλοι, «υπερπατριώτες» των σοσιαλ μίντια έσπευσαν στην εύκολη λύση. Να καρφώσουν την «ανθελληνικότητα» της εισαγγελίας Αργυροκάστρου. Θα έλεγα ότι αποτελεί μια κραυγαλέα ενέργεια που θέλει την κοινότητά μας με τις γέφυρες γκρεμισμένες με κάθε αλβανική αρχή μάλιστα και με τους καλοθελητές μας.
Γιατί το λέω αυτό. Διότι πριν από ένα χρόνο περίπου, ήταν ακριβώς αυτή η εισαγγελία, του Αργυροκάστρου, η οποία με την πρωτοβουλία του ίδιου εισαγγελέα, του Αρμπέν Πάσιου, ξεκίνησε αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη για οργανωμένη υποκίνηση διεθνικού μίσους και διάσπασης, κατά του Ταχίρ Βελίου, αρχηγού του αλβανικού εθνικιστικού κινήματος για την αλβανική ένωση, ο οποίος είχε γίνει τρόμος και φόβος για τα ελληνικά σύμβολα (σημαίες) και επιγραφές στο χώρο μας. Έκδωσε μάλιστα και ένταλμα σύλληψης για το Βελίου, ο οποίος και συνελήφθη στα σύνορα με το Κόσοβο. Δεν είναι γνωστό τι έγινε στη συνέχεια, αλλά από τότε ο χώρος μας απαλλάχτηκε από τον Βελίου.
Τότε όμως κανείς δεν είπε τίποτε, ούτε ένα ευχαριστώ και ούτε μια καλή κουβέντα για τον συγκεκριμένο εισαγγελέα, ο οποίος επίσης έχει μετατραπεί σε υποστηρικτής και υπερασπιστής κάθε δίκαιης υπόθεσης των Ελλήνων στο Αργυρόκαστρο και όχι μόνον. Απεναντίας, οι δικοί μας αρμόδιοι, από την ΟΜΟΝΟΙΑ μέχρι και διπλωμάτες, έσπευσαν να πάρουν τα εύσημα, ότι ήταν εκείνοι που μήνυσαν του Τ.Βαλίου!!.
Τώρα, σπεύδουν να στήσουν στον τοίχο τον «ανθέλληνα» εισαγγελέα, χωρίς μάλιστα να διαβάσουν με προσοχή το έγγραφο της εισαγγελίας!
Συγκεκριμένα!
«Τηρώντας το γράμμα του νόμου», η εισαγγελία Αργυροκάστρου προσφέρει μια καλή δυνατότητα στη δημοτική μας αρχή να αποκλείσει με την απάντησή της, με επίσημη ισχύ, κάθε υπόνοια για ύπαρξη οργανωτών σε μια ορθόδοξη κηδεία (πέρα από την οικογένεια και την εκκλησία), που «υποκίνησαν μίση» και «διάδωσαν αντισυνταγματικά συνθήματα» Η απάντηση ήταν απλή «τηρήθηκε η ορθόδοξη παράδοση, η κηδεία ήταν υπόθεση της οικογένειας και της εκκλησίας. Οι αντιδράσεις ήταν αυθόρμητες και οφείλονται στην αδικαιολόγητη και πρωτόφαντη καθυστέρηση παράδοσης της σορού του Κατσίφα και στους χαρακτηρισμούς εις βάρος του της πολιτικής» (!) Δυστυχώς όμως, οι αρμόδιοι του Δήμου μας στην απάντησή τους άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρχαν «άλλοι» οργανωτές, αλλά εκείνοι δεν γνωρίζουν (!!).
Επίσης, η εισαγγελία, διαφορετικά από τον περιφερειάρχη ο οποίος επέστρεψε στο Δήμο την απόφαση του έκτακτου Δ. Συμβουλίου της Δρόπολης για τη δημόσια δαπάνη της κηδείας του Κ. Κατσίφα, δεν απαιτεί να γνωρίζει την νομική ρύθμιση που επικαλέστηκε το Δ.Σ για τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως ο περιφερειάρχης, αλλά την πραχτική που σεβάστηκε αυτό. (!!)
Οι αρμόδιοι του Δήμου, όπως και το Δ. Συμβ., σκέφτηκαν να απαλλαγούν από όποια τυχόν ευθύνη και συνέπεια, (πιθανή ποινική δίωξη). Λησμόνησαν ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε ένα συλλογικό όργανο όπως είναι το Δ Συμβούλιο, ιδιαίτερα το συγκεκριμένο και για την συγκεκριμένη απόφαση!!! Έτσι, προς ικανοποίηση του αιτήματος του περιφερειάρχη αποφάσισαν να τροποποιήσουν την πρώτη απόφαση, «αναζητώντας» νομική αναφορά για την απόφασή τους.

Εντούτοις ο νόμος δεν εκφράζεται ρητά για συγκεκριμένες υποθέσεις και οι αρμόδιοι του Δήμου μας λησμονούν πως, ό τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται. Λησμονούν ότι υπάρχει παγκοσμίως γνωστή (όπως και στην Αλβανία) πραχτική τέλεσης κηδείας με δημόσια δαπάνη. Όπως υπάρχει και το κονδύλι κοινωνικής πρόνοιας η διαχείριση του οποίου είναι αρμοδιότητα του Δ. Συμβουλίου.

Στην ουσία και αυτό σημαίνει ότι η δημοτική μας αρχή, αφήνει περιθώρια για να ενισχυθούν οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για έναν «εξτρεμιστή» για τον οποίο δεν ταιριάζει δημόσια δαπάνη (!!!) (Ποια όμως δικαστική αρχή το επιβεβαίωσε αυτό ;;;!!)
Η πραχτική μας επιβεβαιώνει ότι ο φόβος, οι ενοχές, τα συμφέροντα, ο εκμηδενισμός των αξιών, οι έλλειψη στόχων, η κατάργηση κάθε δημοκρατικής αρχής, δεν επιτρέπουν την ένωση, την σύμπραξη, τη συνεργασία το διάλογο, τόσο απαραίτητα για σήμερα και την αμέσως επόμενη ημέρα!


25 Νοεμβρίου 2018
πηγή: facebook.com/panibar2011/

Σχόλια