Την πεποίθηση του ότι η σημερινή επίσκεψη του ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική και στην κατάλληλη στιγμή», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημείωσε την εκτίμησή του ότι «θα συμβάλει σημαντικά ώστε να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την πολύτιμη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο και την επόμενη περίοδο με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας, «που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας», τόνισε ότι «το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν».
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας, όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.
Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι «ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».
Στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο ρόλος της Ρωσίας και τις σχέσεις και των δύο χωρών με την Τουρκία, όπως ανέφερε. Εξέφρασε δε ανησυχίες «σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματά της, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί casus belli εις βάρος μας».
Υπογράμμισε την εκτίμησή του προς την Ρωσία για τη σταθερή θέση ως προς την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ και τόνισε τον κρίσιμο, ενεργό ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οριστική λύση τουλάχιστον όσον αφορά το πλαίσιο ασφαλείας.
Συζήτησαν για τις προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία και στη Λιβύη με την ανάγκη για διαμόρφωση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και στρατού που θα συμπεριλαμβάνει τις ισχυρές και σημαντικές δυνάμεις στα Ανατολικά τις χώρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική συγκυρία, γιατί και εξέρχεται της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί στην περίοδο της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή «μπορούμε να είμαστε χώρα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα την ΕΕ και τη Ρωσία και τον Αραβικό κόσμος, αλλά και να διαδραματίζει η χώρα μας σταθεροποιητικό ρόλο στις κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή.
«Καίριας σημασίας για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών»
«Συνομιλήσαμε, ασφαλώς και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια περιοχή της οποίας η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχει καίρια σημασία για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Πούτιν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς «ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας. Και γιατί για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό είναι καίριας σημασίας ζήτημα η γειτονική χώρα να μην έχει ως συνταγματική ονομασία τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". «Γιατί για μας», τόνισε, «τόσο το όνομα αυτό όσο και η ιστορία που εκπέμπει και που κουβαλά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς», είπε και σημείωσε: Γι' αυτό πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μία δίκαιη βάση το πρόβλημα που για χρόνια παραμένει άλυτο και βέβαια πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και πιθανών διενέξεων στο μέλλον που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή».
Σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με Ρωσία
Εκτενώς συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Ρωσία και ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να τονίσει ξανά «τη σημασία που έχει ο διάλογος - ειδικά όταν διαφωνούμε, και ειδικά αυτήν την περίοδο σε σχέση με το πολύτιμο, υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών και πυρηνικών». «Όπως άλλωστε είχε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου. Ο διάλογος ήταν πάντοτε πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές και να προλαβαίνουμε κλιμάκωση επικίνδυνη στο μέλλον», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της".
Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα. «Εμείς έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί στη Μαριούπολη κατοικούν πάνω από 130.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες και βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την αναλυτική ενημέρωση που μου παρείχε», είπε.
Ανακοίνωσε ότι πέραν των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και τη χθεσινή συνεδρίαση της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, συνομίλησαν για μια σειρά από συνεργασίες σε πολλούς τομείς αλλά και για ρωσικές επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας. «Συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία- κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα».
Ανακοίνωσε δε την επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη καθώς και τη σύσταση επίτιμου προξενείου της στο Ναύπλιο «που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μας».
Τέλος, συμφώνησαν το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με στόχο την τόνωση πρωτοβουλιών όπως οι αμοιβαίες μεταφράσεις βιβλίων, η διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας σε πανεπιστήμια και άλλες σημαντικές ανταλλαγές.
Ενέργεια
Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν για τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με την κατασκευή του αγωγού NordStream και τον εκσυγχρονισμό του Ουκρανικού αγωγού, αλλά και τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream, μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ένα έργο που - σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς - αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Να μην υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας. «Υπάρχουν εντός της Ε.Ε δύο μέτρα και δύο σταθμά κυρίως όταν προωθεί τον North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ε.Ε. δια μέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας». Πρόσθεσε ότι «εκεί με την Ιταλία κρατάμε μια σταθερή στάση εντός της Ε.Ε και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Επισήμανε ότι «εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στην κατασκευή, περίπου στο 80%, του TAP, ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα θεωρώ κι εγώ ότι μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρώσικο φυσικό αέριο και αυτό πιστεύω ότι είναι προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου, απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μήνυμα της Ρωσίας σε σχέση με ενδεχόμενη στρατικοποίηση της Κύπρου από τρίτες χώρες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ως προς το θέμα της Κύπρου έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επικοινωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών και έχουν δοθεί οι αμοιβαίες εξηγήσεις.
«Η Κύπρος δεδομένης της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης παρέχει πάντοτε διευκολύνσεις και πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως», επισήμανε, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι οποιαδήποτε ιδέα, τουλάχιστον που εγώ να γνωρίζω, και οφείλω να σας πω ότι επικοινώνησα και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα», προσθέτοντας ότι και είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης του νησιού». «Ούτε παλεύουμε για λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και τρίτους εγγυητές και τη στιγμή που παλεύουμε για μια τέτοια λύση θα είχαμε στο μυαλό μας μια λογική στρατιωτικοποίησης», σημείωσε.
«Πιστεύω ότι αυτά είναι έξω από τη δική μας λογική πρέπει να το καταστήσω απολύτως σαφές. Και βεβαίως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμών στους λιμένες της προς όλες τις φίλιες εταιρικές της δυνάμεις μεταξύ των οποίων και προς τη Ρωσία», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το θέμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αν αυτές οι σχέσεις αποβαίνουν εις βάρος των ελληνορωσικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως «τα 3,5 αυτά χρόνια και η πορεία μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε αλλά ταυτόχρονα και ένας αξιόπιστος εταίρος, διατηρώντας και ενισχύοντας ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».
«Πιστεύω ότι οι σχέσεις αυτές έχουν τη δική τους δυναμική, τις δικές τους βαθιές ρίζες και δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση», σημείωσε. Αντιθέτως, είπε, «πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, κυρίως οι ΗΠΑ αλλά και η Ε.Ε. , αλλά και η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξία και τη σημασία της Ελλάδας».
«Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σταθερή έντιμη ειλικρινής συνεργάτης της Ρωσίας δεν θα είχε την ίδια αξία και την ίδια σημασία για τη Ρωσία. Θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.», σχολίασε, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει έναν ρόλο γέφυρας».
Πρόσθεσε ότι «αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να στηρίζει την εξωτερική της πολιτική σε μια βάση ενεργητική και πολυδιάστατη αλλά και σε αξίες σταθερές, τις οποίες υπηρετούμε. Και οι σταθερές αυτές αξίες είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η επιδίωξη της συνεργασίας και της συνανάπτυξης, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Σε αυτές τις βάσεις πορευτήκαμε και σε αυτές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε γι αυτό πιστεύουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι και σημαντικοί σύμμαχοι και προς τη Ρωσία», τόνισε.
«Κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση αυτή έχει λήξει», δήλωσε για την απέλαση Ρώσων διπλωματών
Στο ερώτημα Ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο κ Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός,
Ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών, κάτι που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.
«Από την άλλη όμως, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα (δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά) που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά», υπογράμμισε.
Εν κατακλείδι, σημείωσε ότι «κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει», για να τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.
«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», διαβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος
Ως μια «πολύ επίκαιρη» επίσκεψη χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Θεωρούμε την Ελλάδα ως ειδικό εταίρο μας με τον οποίο μας ενώνουν δεσμοί αιώνων, κοινές σελίδες ιστορίας και πνευματική εγγύτητα, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, στο Κρεμλίνο.
Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εμπορική-επενδυτική κοινή δράση η οποία δείχνει καλή δυναμική, δήλωσε ο Πούτιν σημειώνοντας ότι «πέρσι το διμερές εμπόριο σημείωσε αύξηση 27% και κινήθηκε κοντά στα τέσσερα δισ. δολάρια. Αλλά και το εννιάμηνο του 2018 παρουσιάζει επίσης αύξηση κατά 11%. Οι επενδύσεις κεφαλαίων της Ρωσίας στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 700 εκατ. δολάρια».
Η ενέργεια αναμφίβολα σημαντικός τομέας της συνεργασίας μας
Ο Βλ.Πούτιν εξήγησε πως «αναμφίβολα σημαντικός τομέας της συνεργασίας μας είναι η ενέργεια. Επί σειρά ετών η Ρωσία εφοδιάζει την Ελλάδα με ενεργειακούς πόρους, πάνω από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και 10% σε πετρέλαιο. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών σε μεγάλα έργα υποδομής όσον αφορά τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω των νοτίων διαδρομών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία γνωρίζει τις δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ιστορίας του. Και φυσικά επιθυμούμε, είπε, ώστε οι δυσκολίες αυτές να ξεπεραστούν το γρηγορότερο δυνατό. Παρακολουθούμε με προσοχή τη δράση της ελληνικής κυβέρνησης και μπορώ να συγχαρώ τον κύριο πρωθυπουργό που, παρά τις όποιες υποδείξεις (πιέσεις) από πολλές πλευρές, ωστόσο ακολουθεί τη γραμμή ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας.
«Πάντα, από τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, στηρίξαμε τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον ανεξάρτητα από το αν περνά δύσκολα χρόνια ή ευημερεί. Αιτία αυτής της θέσης μας είναι οι ιστορικές μας σχέσεις και η πνευματική μας εγγύτητα. Και θα είμαστε χαρούμενοι όταν οι δυσκολίες αυτές ξεπεραστούν, γιατί αυτό θα δώσει νέες δυνατότητες για κοινή δουλειά, πριν απ? όλα στον τομέα της οικονομίας», δήλωσε ο Πούτιν.
Πολύ μεγάλο το επενδυτικό δυναμικό του ρωσικού επιχειρείν
Ανέφερε πως μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα του ξενοδοχειακού επιχειρείν στην Ελλάδα είναι αυτή ρωσικής εταιρίας που ήδη υλοποιείται, ύψους πάνω από 400 εκατ. δολάρια.
«Είμαι σίγουρος πως μόλις η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί, τότε και άλλοι μέτοχοι της οικονομικής δραστηριότητας θα κινητοποιηθούν πιο δραστήρια και πιο σίγουρα. Και να γνωρίζετε ότι το επενδυτικό δυναμικό του ρωσικού επιχειρείν είναι πολύ μεγάλο. Ευχόμαστε στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις δυσκολίες που υπάρχουν».
Για τον τομέα του τουρισμού ο Βλ. Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα ενώ φέτος εκτίμησε ότι ο αριθμός αναμένεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο.
Σε ερώτηση αναφορικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι, αν μετά τις σημερινές συνομιλίες η σελίδα αυτή έκλεισε ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Εμείς εξαρχής είμασταν αντίθετοι και συνεχίζουμε μέχρι τώρα να είμαστε αντίθετοι με τη δικαιολογία απέλασης των διπλωματών μας. Μου είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσω ότι ο κάθε νοήμων άνθρωπος και στην Ελλάδα και στη Ρωσία, μπορεί να σκεφθει ότι η Ρωσία απεργάζεται κάποιες επιβολές ή οργανώνει κάποιες συνομωσίες. Είναι απλά, ανοησίες...Όταν ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες εμφανίζονται κάποια θέματα, πράγμα που επίσης είναι πιθανό να συμβεί, υπάρχει μια σειρά τρόπων ρύθμισης ανάλογων καταστάσεων χωρίς θεατρινισμούς. Ελπίζω ότι αυτή η σελίδα πράγματι έκλεισε».
Η Ρωσία είναι έτοιμη στην υλοποίηση από κοινού με την Ελλάδα μεγάλων έργων υποδομής
Τέλος επανερχόμενος στα θέματα ενέργειας ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του είναι έτοιμη «στην υλοποίηση από κοινού με την Ελλάδα μεγάλων έργων υποδομής και αυτό αφορά και τις δυνατότητες σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης μέσω Ελλάδας, στον αγωγό «turkish stream»».
Εξήγησε ότι το θέμα αυτό το έχει κουβεντιάσει και με τους Τούρκους εταίρους και είναι παρά πολύ πιθανό. Ήδη, θύμισε, είναι σχεδόν έτοιμος ο αγωγός από την Ελλάδα στην Ιταλία. Αγωγό κατασκεύασαν αλλά αέριο προς το παρόν δεν υπάρχει. Μπορούμε από κοινού να σκεφθούμε πάνω στο θέμα πως να τον γεμίσουμε, κατέληξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προηγήθηκε της συνάντησης με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική και επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομικού-επενδυτικού χαρακτήρα.
Η ρωσική πλευρά έδειξε ότι ενδιαφέρεται για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με την Αθήνα και επικεντρώνει την προσοχή της στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων, κυρίως με το νέο τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών