Σε μια αποκάλυψη που ενδεχομένως να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την ασφάλεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ προχωρά η βρετανική εφημερίδα Independent.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αλβανία -μέλος του ΝΑΤΟ- έχει δημοσιοποιήσει on line «ευαίσθητα δεδομένα» για Αλβανούς πράκτορες που επιχειρούν και για λογαριασμό της Συμμαχίας, τις ταυτότητές τους, το ρόλο τους, τα οχήματα που χρησιμοποιούν, την καθημερινή τους «ρουτίνα», το μισθό τους, τις αναλήψεις που κάνουν, τους λόγους που τις κάνουν, τα ποσά κλπ.
Όλα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομίας της Αλβανίας. Τα συγκεκριμένα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (SHISH) υπηρετούν στην Αλβανία, αλλά και σε «ευαίσθητα» πόστα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν επίσης και τα ονόματα οκτώ προσώπων που εργάζονται -ορισμένοι υπό διπλωματική κάλυψη- στο Βέλγιο, το Κόσοβο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την ΠΓΔΜ και την Σερβία.
Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή την «πρακτική», δεδομένου ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών των ατόμων, τούς θέτει σε κίνδυνο: να πέσουν θύματα εκβιασμού ακόμα και από το οργανωμένο έγκλημα, ή και να παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες άλλων (ανταγωνιστικών προς το ΝΑΤΟ) χωρών.
«Αν μπουν στα 'συστήματα' της Αλβανίας, μπάινουν στα συστήματα του ΝΑΤΟ» δήλωσε στην εφημερίδα ο Αλβανός βουλευτής Τζεμάλ Γκούνσκι.
Πρώην στέλεχος της CIA χαρακτήρισε «καταστροφική» αυτή την γραφειοκρατικού τύπου πρακτική της SHISH: «Μπορείς να ανεβάσεις το budget της Υπηρεσίας στο ίντερνετ, αλλά είναι παράνοια να βάλεις και τα ονόματα των πρακτόρων» τόνισε.
Από την έδρα του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε σχόλιο στο θέμα της εφημερίδας, κατά πάγια τακτική της Συμμαχίας να μην σχολιάζει τέτοιου είδους ζητήματα.
Η SHISH αποτελεί την διάδοχο κατάσταση της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας Σιγκουρίμι του Χότζα. Ο επικεφαλής της διορίζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά απολαμβάνει κάποιας αυτονομίας. Σύμφωνα με τον Independent, απασχολεί σήμερα 913 άτομα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αλβανικές αρχές για το συγκεκριμένο θέμα και ότι τα Τίρανα δεσμεύθηκαν να «κατεβάσουν» το υλικό. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία βρίσκεται στο στόχαστρο για τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία «ντύνονται» με τον μανδύα της διαφάνειας. Πριν από ένα χρόνο μπορούσε κανείς να δει on line τη διεύθυνση και τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας του επικεφαλής της SHISH.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών