Εθνικής Ελληνική Μειονότητα: Η κυβέρνηση Ράμα παίρνει σπίτια Ελλήνων με πρόσχημα τον τουρισμό


Η κυβέρνηση Ράµα παίρνει παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες της ελληνικής µειονότητας µε το πρόσχηµα της τουριστικής αξιοποίησης

Ήταν καλοκαίρι του 2016, όταν το καθεστώς Ράµα παρουσίασε ξαφνικά στους κατοίκους της Χιµάρας ένα «νέο σχέδιο» για την «τουριστική ανάπλαση» της τουριστικά πολύτιµης παραθαλάσσιας περιοχής που, αν και πλειοψηφικά ελληνική, εξακολουθεί ακόµη και σήµερα να µην αναγνωρίζεται ως µειονοτική-ελληνική από τα Τίρανα.

Παράγοντες της ελληνικής εθνικής µειονότητας (της µεγαλύτερης από τις µειονότητες στην Αλβανία) µιλούσαν τότε για µια συντονισµένη επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών σε περιοχές «φιλέτα» από ένα καθεστώς που αρνείται να αποδώσει τίτλους ιδιοκτησίας και κατεδαφίζει ελληνικές περιουσίες (ήδη από το 2014), προκειµένου εν συνεχεία να τις παραχωρήσει αντί πινακίου φακής σε «ηµέτερα επιχειρηµατικά συµφέροντα» µε πρόσχηµα την «ανάπτυξη».

Πίσω στο παρόν, δυόµισι χρόνια µετά, το υπουργικό συµβούλιο της Αλβανίας έρχεται µε υπογραφή του πρωθυπουργού Ράµα να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο αλβανικό υπουργείο Τουρισµού, προς τουριστική αξιοποίηση, δεκάδες τεµάχια γης που βρίσκονται στην «Αλβανική Ριβιέρα», στα νότια παράλια της χώρας, τεµάχια στα οποία ωστόσο συµπεριλαµβάνονται και ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων . «Πρόκειται για την κορύφωση της αρπαγής, την τελευταία πράξη του δράµατος» δηλώνει ο Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήµατος της ΔΕΕΕΜ «Οµόνοια» στη Χιµάρα.

Το κρίσιµο για τους κατοίκους είναι να αποδοθούν από το καθεστώς τίτλοι ιδιοκτησίας µέσω κτηµατολογίου

Πηγές µε άµεση γνώση των εξελίξεων στη χώρα χαρακτηρίζουν τη στάση των αλβανικών Αρχών «αλλοπρόσαλλη», καθώς µόλις πριν από περίπου δύο εβδοµάδες υποτίθεται ότι η αλβανική πλευρά εµφανιζόταν έτοιµη να σεβαστεί-αναγνωρίσει µέρος των αιτηµάτων της ελληνικής εθνικής µειονότητας. Οπως συµβαίνει ωστόσο στην Αλβανία, η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι µεγάλη και συχνά... αγεφύρωτη.

Το κρίσιµο για τους Ελληνες είναι να αποδοθούν από το καθεστώς τίτλοι ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός επίσηµου ολοκληρωµένου κτηµατολογίου. Ως προς αυτό, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καµία πρόοδος εξαιτίας της άρνησης του αλβανικού καθεστώτος, το οποίο φυσικά, από τη στιγµή που δεν υπάρχουν επίσηµοι τίτλοι ιδιοκτησίας, µπορεί να εµφανίζεται ξαφνικά και να… απαλλοτριώνει µε το έτσι θέλω ό,τι το συµφέρει προχωρώντας σε αυθαίρετες κατασχέσεις, κατεδαφίσεις κ.λπ.

Ο κ. Μπελέρης σηµειώνει ότι η ελληνική µειονότητα θα µπορούσε να αντιδράσει προσφεύγοντας στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο, µε τη µόνη διαφορά ωστόσο ότι Συνταγµατικό ∆ικαστήριο αυτήν τη στιγµή στην Αλβανία δεν υπάρχει. ∆εδοµένης της κατάστασης, το µόνο που αποµένει για την ελληνική µειονότητα είναι να αναδείξει το θέµα ενηµερώνοντας ξένες αντιπροσωπείες και τη διεθνή κοινότητα, υπό το πρίσµα και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, µε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, την «έντονη ανησυχία του», καταγγέλλοντας «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, συµπεριλαµβανοµένων των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς µειονότητας στην Αλβανία». Συνεχίζοντας, κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση «να ανακαλέσει τη συγκεκριµένη απόφαση, που δεν συνάδει µε τις διακηρυγµένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας» και «να µεριµνήσει ώστε να αποδοθούν άµεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόµιµους ιδιοκτήτες».

Σχόλια