Αλβανία: Εγκληματικές συμμορίες συμμετείχαν στην αγορά ψήφων το 2017


Δεκάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και έγγραφα από δύο έρευνες που άνοιξε η Εισαγγελία για Σοβαρά Εγκλήματα, μέρος των οποίων δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ από τη Φωνή της Αμερικής (Voice of America), φαίνεται να ρίχνουν φως στη συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος στην εξαγορά ψήφων στο Δυρράχειο, Καβάγια, Λέζηα και Ντίμπρα. Η ερευνητική έκθεση της VOA σε συνεργασία με το BIRN και το Soros Foundation, έρχεται σε μια εποχή που η Αλβανία κατευθύνεται προς μια εκλογική διαδικασία.

Τα δημοσιευμένα υλικά προέκυψαν από δύο αρχεία υποθέσεων. Το υπ αριθμόν 339 αρχείο ανοίχτηκε το 2016 με την υποκλοπή των μελών μιας εγκληματικής συμμορίας με έδρα το Shijak, που δραστηριοποιείται σε όλη την Αλβανία και εμπλέκεται στην κυκλοφορία ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η τηλεφωνική επιτήρηση της λεγόμενης ομάδας "Avdyli" διεύρυνε τις έρευνες και έβαλε στο στόχαστρο πολλούς αξιωματούχους και δύο πρώην βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται τώρα για διαφθορά και πλαστογράφηση τίτλων ιδιοκτησίας γης.

Οι πληροφορίες ρίχνουν φως σε δύο περιπτώσεις εμπλοκής του οργανωμένου εγκλήματος στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017 στο Δυρράχιο, την Καβάγια και τη Λέζηα, ενώ η Αλβανία κατευθύνεται προς μια νέα εκλογική διαδικασία χωρίς να έχει προβεί σε βαθιά εκλογική μεταρρύθμιση. Το υλικό της έρευνας και η τηλεφωνική παρακολούθηση δείχνουν ότι τα μέλη της ομάδας "Avdyli" συμμετείχαν στην αγορά ψήφων για τον δήμαρχο του Δυρραχίου, Vangjush Dako, κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Ιουνίου 2017.

Η τηλεφωνικές υποκλοπές δείχνουν επίσης ότι οι αδελφοί Dako και Avdyli γνώριζαν ο ένας τον άλλο εδώ και αρκετό καιρό. Η συμβολή αυτών των ατόμων στις εκλογές φαίνεται να έχει ανταμειφθεί, δίνοντάς τους πρόσβαση σε πολλά βασικά ιδρύματα στο Δυρράχιο. Η συμμετοχή της λεγόμενης ομάδας "Avdyli" στην αγορά ψήφων δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Μια δεύτερη έρευνα που οδήγησε στη δίωξη μετά από αγωγή που κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα - το οποίο ισχυριζόταν ότι οι εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου 2016 που διεξήχθησαν στη Ντίμπρα είχαν στηθεί, φαίνεται επίσης να υποδεικνύει τη συμμετοχή ανθρώπων με ποινικό μητρώο και ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία του στησίματος της ψηφοφορίας.

Η στρατολόγηση εγκληματιών για το στήσιμο των ψηφοφοριών είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία τίθονταν πάντα υπό αμφισβήτηση.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει συνεργαστεί με τους εγκληματίες και ότι έχει αναγάγει αυτή την πρακτική σε στρατηγική για να κρατιέται στην εξουσία, ενώ από τη μεριά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Πρωθυπουργός αρνούνται όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η αντιπολίτευση το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για την εκλογική της ήττα.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες των εκλογικών υποθέσεων λένε ότι ο ρόλος των εγκληματικών συμμοριών σε ορισμένους τομείς είναι μεγαλύτερος από τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων.

Το Γραφείο της Εισαγγελίας επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή των αδελφών Avdylaj στη διαδικασία του στησίματος της ψηφοφορίας.

Το δημαρχείο του Δυρραχίου είναι μόνο μία από τις περιοχές επιρροής της ύποπτης εγκληματικής ομάδας, ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι εγκληματίες δραστηριοποιούνταν επίσης στην Καβάγια. Εν τω μεταξύ, στη Λέζηα, η τηλεφωνικές υποκλοπές δείχνουν ότι ο αδελφός του πρώην σοσιαλιστή βουλευτή, Arben Ndoka, κάνει επίσης αναφορά σε στήσιμο φηφοφοριών στις καταγεγραμμένες συνομιλίες του.

Μια τηλεφωνική συνομιλία που καταγράφηκε δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην Καβάγια, δείχνει ότι ο εν λόγω ψηφοφόρος όχι μόνο πούλησε την ψήφο του, αλλά του ζητήθηκε επίσης να πάρει μια φωτογραφία της ψήφου.

***

Η συμμετοχή των λεγόμενων "σκληρών παιδιών" στις εκλογές στην Αλβανία δεν είναι κάτι νέο. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την πραγματοποίηση πλουραλιστικών εκλογών, τα πολιτικά κόμματα έχουν επίσης δείξει τους "μυς" τους στους αντιπάλους τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί του εκλογικού συστήματος στην Αλβανία ανησυχούν για την εξάπλωση αυτού του φαινομένου μετά τις εκλογές του 2013 και για τους περίπλοκους τρόπους που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να υπαγορεύσουν τις εκλογές.

Ο Afrim Krasniqi, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, αναφέρει ότι αυτή η πτυχή παρακολουθήθηκε στις εκλογές του 2017 και αποδείχθηκε ότι σε ορισμένες περιοχές ο ρόλος των εγκληματικών συμμοριών στην εκστρατεία ήταν μεγαλύτερος από τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων. Ο Krasniqi αναγνωρίζει ως προβληματικές περιοχές τη Ντίμπρα, το Ελμπασάν, τη Σκόνδρα, το Δυρράχιο, την Καβάγια και τη Λέζηα.

"Στις αρχές, οι εγκληματίες χρηματοδοτούσαν τοπικούς πολιτικούς και στη συνέχεια αποφάσισαν να κατέβουν οι ίδοι υποψήφιοι για το αξίωμα. Στην τρίτη φάση, έχουμε δύο φαινόμενα, χορηγία και υποψηφιότητα για το αξίωμα", είπε ο Krasniqi.

Ο Krasniqi επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι δεσμοί μεταξύ εγκληματιών και πολιτικών έχουν βλάψει το κράτος και την ακεραιότητά του. "Έχουν δημιουργήσει μια γενική αντίληψη ότι σε μια δημοκρατία, όλα είναι προς πώληση. Σήμερα, υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι κανείς δεν είναι σε θέση να κερδίσει εκλογές χωρίς υποστήριξη από τέτοιες ομάδες", λέει ο Krasniqi.


ibna.gr

Σχόλια