Μπογιές στον Ράμα, βαθιά κρίση στην Αλβανία [ΒΙΝΤΕΟ]


Μετά τα... αυγά, τα αλεύρια και τις μπογιές στο κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση τώρα ετοιμάζεται να «πολιορκήσει» το γραφείο του πρωθυπουργού το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου.

Σκηνές απείρου… χάους εκτυλίχθηκαν χθες μέσα στο αλβανικό κοινοβούλιο, με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντι Παλόκα, να εκτοξεύει μαύρο μελάνι ενάντια στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προτού τελικώς αποβληθεί από την αίθουσα μέσα σε κλίμα γενικευμένης αναταραχής. Το συμβάν έλαβε χώρα μάλιστα μπροστά στα μάτια του επίσης Αλβανού προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος έδωσε το παρών χθες στην αλβανική βουλή με την ευκαιρία της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τα Τίρανα.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο 54χρονος Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2013, δέχεται όχι φραστικά αλλά… υλικά πυρά εντός του αλβανικού κοινοβουλίου.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος πέταξε… αυγά στον πρωθυπουργό, αλλά και τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Ράμα βρέθηκε ξαφνικά να δέχεται «βροχή» από αλεύρι, αυγά και νερό.

Το χθεσινό επεισόδιο με το μελάνι έρχεται, ωστόσο, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση, να σκιαγραφήσει κατά τρόπο μάλλον γλαφυρό τη βαθιά πολιτική κρίση μέσα στην οποία βυθίζεται η Αλβανία.

Σχολιάζοντας εκ των υστέρων την επίθεση εναντίον του, ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «δεν τον ανησυχεί το μελάνι επειδή ο ίδιος έχει μεγαλώσει μέσα στις μπογιές». Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Ράμα τυχαίνει να είναι και… ζωγράφος (εξού και η αναφορά σε «μπογιές») πέρα από ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.




Τα προβλήματα, ωστόσο, σήμερα στην Αλβανία ξεπερνούν κατά πολύ τις όποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες του πρωθυπουργού.

Η αλβανική αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του 44χρονου Λουλζίμ Μπάσα, έχει καλέσει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα (αν και ο ίδιος ο Ράμα λέγεται ότι θα απουσιάζει εκείνη την ημέρα στον Αυλώνα), σε διαδηλώσεις τις οποίες μάλιστα θέλει να παρουσιάζει ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Ο ίδιος ο Μπάσα, που διαδέχθηκε τον Σαλί Μπερίσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, μιλάει «για νέα κυβέρνηση μετά τη διαμαρτυρία του Σαββάτου», ενώ παράλληλα στην Αλβανία οργιάζουν σενάρια πρόωρων εκλογών και επαπειλούμενης «αποσταθεροποίησης», με την πρεσβεία των ΗΠΑ να απευθύνει μάλιστα έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε είδους βίας κατά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένων και των τσάμηδων του πλέον πλήρως απαξιωμένου PDIU το οποίο άλλοτε φλέρταρε με τον Ράμα αλλά τώρα τον αντιπολιτεύεται αφού εκείνος το άδειασε) θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, που έχει όμως την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 140 εδρών, και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες με μια νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενδεχομένως προς τις αρχές του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στην Αλβανία μέσα στο 2020. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2019 πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδυαστούν και με τις βουλευτικές εάν οι τελευταίες πραγματοποιηθούν πρόωρα.

Πάντως οι νεολαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται, σύμφωνα με όσα γράφονται στα πρωτοσέλιδα του αλβανικού Τύπου, αποφασισμένες «να πολιορκήσουν τα γραφεία του Ράμα» το ερχόμενο Σάββατο. Ο στόχος είναι μάλιστα οι διαμαρτυρίες να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι ο Ράμα να οδηγηθεί στην έξοδο από την κυβέρνηση ή ακόμη και από τη χώρα. Ωστόσο, για τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Εντι Παλόκα, που επιτέθηκε χθες στον Ράμα με μαύρο μελάνι μέσα στη βουλή, σημασία δεν έχει τόσο η ημερομηνία διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών όσο η εγκυρότητά τους.

«Αυτό το σάπιο σύστημα δεν ξεπλένεται, ανατρέπεται», διακηρύττει από την πλευρά του ο Λουλζίμ Μπάσα, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Shekulli, η Αλβανία πλέον «βράζει» με τους πολίτες να βρίσκονται στα κάγκελα αγανακτισμένοι από την υψηλή φορολογία, την ανεργία που έχει χτυπήσει κόκκινο, τη φτώχεια που εντείνεται, την εκτεταμένη διαφθορά και τα φαινόμενα νεποτισμού.

Παράγοντες με άμεση γνώση των αλβανικής πολιτικής σκηνής υποστηρίζουν, πάντως, ότι και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, πίσω στις αρχές του 2018, είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνοδευόμενες από μεγαλοστομίες περί εξόδου του Ράμα από την εξουσία, διαδηλώσεις που όμως τελικά δεν οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Γιώργος Σκαφίδας
ethnos.gr

Σχόλια