Με τροπολογία του Υπ. Εργασίας αίρονται οι περιορισμοί στη χορήγηση του επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερήλικων στους Βορειοηπειρώτες

Κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία καταβάλλεται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και στους ανασφάλιστους υπερήλικες που έχουν την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, χωρίς τους περιορισμούς της μόνιμης διαμονής στην χώρα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα για να λάβει κάποιος το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων έπρεπε να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα (10) συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Επίσης, για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος (360,00 €) θα έπρεπε να έχει συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνονταν κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπονταν των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα.

Με την τροπολογία αυτή αίρονται αυτές οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του Επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερήλικων κι έτσι διευθετείται ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε την Βορειοηπειρώτικη κοινότητα εδώ και μια 7ετία. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η τροποποίηση αυτή θα επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό του ΟΠΕΚΑ κατά 5,4 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια η ετήσια επιπλέον δαπάνη θα ανέρχεται στα 10,8 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τον προεκλογικό της αγώνα η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική μίλησε για την αδικία που υπέστησαν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες σχετικά με το επίδομα που τους χορηγούσε το ελληνικό δημόσιο και που στα πρώτα χρόνια της κρίσης έκοψε. Το 2016 επανήρθε, αλλά με τους παραπάνω περιορισμούς ένα μεγάλο μέρος των υπερήλικων ομογενών δεν το λάμβανε ή το έπαιρνε αρκετά μειωμένο.

Με την σημερινή τροπολογία αίρεται μια αδικία για τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, που ξεκίνησε το 2012. Παράλληλα δικαιώνεται η επιλογή των Βορειοηπειρωτών να διεκδικήσουν τα δίκαια της κοινότητάς μας μέσα από μια Ανεξάρτητη, Ενωτική Κίνηση. Η επιτυχία της ΑΣΑ είναι μια παρακαταθήκη για περισσότερες διεκδικήσεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Πολλά ζητήματα άλλωστε παραμένουν προς επίλυση, όπως η προϋπόθεση της 40ης παραμονής στην χώρα, που υπάρχει σήμερα, για θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.


Σχόλια

  1. Αυτή δεν είναι επιτυχία της ΑΣΑ αλλά τού βουλευτή
    κ/ΒΑΓΓΈΛΗ ΤΑΒΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kai giati o kyrios tavos perimene 7 xronia apo to 2012 pou kopike gia na paremvei?

      Διαγραφή
  2. Ο Τάβος μπορεί να γλείφει όποιον πολιτικό μπορεί, αλλά δεν ικανοποιεί κανείς τα αιτήματά του, γιατί δεν έχει δύναμη να επηρεάσει ψηφοφόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sinharitiria stin ASA! Bravo Adrea Kurti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στην ΑΣΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι σχεση εχει ΑΣΑ με τη Βουλή σε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα.κανενας κουρτης δεν παρενεβη.απλα λογω εκλογων . Ηθελε να παρει την πρωτια απο το μητσοτακη που πρωτος το υποσχεθηκε. Ο τσιπρας το ειχε πει απο το 2015 και δεν το εκανε. Τωρα τον επιασε ο πονος για μας. Για τον τσιπρα και την παρεα του ειμαστε νοτια αλβανια και οχι ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Μην ψαρωνετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών