Ο Έντι Ράμα ρίχνει την Αλβανία στο χάος

Γράφει ο Αλέξανδρος-Αινείας Νεστούρης 

Δεν είναι το χάος του 1997, όπου λεηλατήθηκαν τα στρατόπεδα, η οικονομία και οτιδήποτε είχε να κάνει με την κοινωνική επιβίωση στην Αλβανία. Είναι, όμως, χάος. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος τα εκτεταμένα επεισόδια, τις επιθέσεις εναντίον εκλογικών τμημάτων με σκοπό να παρεμποδιστεί η παρωδία δημοτικών εκλογών;

Τότε, οι Αλβανοί, μόλις λίγα χρόνια πριν, είχαν εγκαταλείψει το δικτατορικό καθεστώς του Χότζα και του Ραμίζ Αλία και πλέον θα μπορούσαν να ενταχθούν στην απόλαυση της καπιταλιστικής ελευθερίας. Η πραγματική εικόνα όμως έμελλε να είναι αρκετά διαφορετική. Η παρουσία ενός αδύνατου και κακοντυμένου νεαρού με καλάσνικοφ στο χέρι, ή ακόμα και ενός τεθωρακισμένου άρματος μάχης να περιφέρεται στο κέντρο της πόλης, αποτελούσαν μια φυσιολογική εικόνα.

Σήμερα, ύστερα από δυο και πλέον δεκαετίες, η κατάσταση στην γείτονα χώρα χαρακτηρίζεται έκρυθμη. Συλλαλητήρια χιλιάδων πολιτών ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Επεισόδια με αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν το πλήθος. Πολίτες να σπάνε και να καίνε οτιδήποτε κρατικό συναντούν στον διάβα τους.

Από θαύμα προς το παρόν δεν έχουν θρηνήσει θύματα. Θεσμικό και κοινωνικό χάος γίνονται ένα, και το φάντασμα του διχασμού είναι πιο κοντά από ποτέ. Αυτήν την ώρα, η χώρα βρίσκεται σε μια διαδικασία εφαρμογής των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, υπό την επίβλεψη των διεθνών οργανισμών κατά της διαφθοράς, με αποτέλεσμα το σύστημα της Δικαιοσύνης να βρίσκεται σε black out. Τουλάχιστον 65 δικαστές και εισαγγελείς από τους 90 έχουν απολυθεί, με τον τελευταίο να κλείνει την πόρτα στις 26 Ιουνίου.

H Ανεξάρτητη Επιτροπή αποφάσισε να καθαιρέσει τον Εισαγγελέα Σοβαρών Εγκλημάτων Eugen Beci για ακίνητα και περιουσία που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Σχεδόν 35.000 υποθέσεις βρίσκονται σε αναμονή και θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια να εκδικαστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, το οποίο έχει αποδομηθεί πλήρως και είναι αδύνατον να λειτουργεί μόνο με τρεις δικαστές.

Αποκαλύψεις διαφθοράς
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε με απόφασή του, να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου --την ώρα που η χώρα δεν έχει υπαρκτό Συνταγματικό Δικαστήριο-- καταργώντας το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο είχε προηγουμένως υπογράψει. Το νέο διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πράγμα το οποίο δεν "συγκίνησε" την κυβέρνηση, η οποία το παραβλέπει και αυθαίρετα προχωράει σε προεκλογική εκστρατεία.

Προηγουμένως είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της απόφασης ακύρωσης των δημοτικών εκλογών, την οποία και πέτυχε. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος και των συνεχόμενων εκκλήσεων της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης. Μια αντιπολίτευση αποτελούμενη από πολλά κόμματα, ένα εξ αυτών και το LSI (δεύτερο σοσιαλιστικό κόμμα) με επικεφαλής την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Monika Kryemadhi.

Η κατάλυση της δημοκρατίας, δια χειρός Έντι Ράμα, δεν σταματάει εκεί. Διαρροές από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του δημάρχου Δυρραχίου --και στενού συνεργάτη του Έντι Ράμα-- με υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας των ναρκωτικών, εκθέτουν βαρύτατα τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως οργανωτή της νόθευσης της ψήφου των πολιτών. Μετά τη δημοσίευση αυτών των συνομιλιών τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι αναζητεί τον υπεύθυνο της «διαρροής κρατικών μυστικών»!

«Οι εκλογές θα γίνουν, καληνύχτα!»
Ο Αλβανός πρωθυπουργός απείλησε ευθέως τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει». Την ώρα, μάλιστα, που σημειώνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από τη Βουλή, ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα ότι: «ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ! Καληνύχτα».

Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει την διεξαγωγή των εκλογών. Ο Ράμα προειδοποιεί ότι όποιος εμποδίσει την εκλογική διαδικασία, θα υποστεί τις συνέπειες του ανανεωμένου ποινικού κώδικα, που είναι φυλάκιση έως και 5 έτη αλλά και απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Οι επικριτές του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις ακραίες και διχαστικές, και τον κατηγορούν ότι μετατρέπει την Δημοκρατία σε καθεστώς δικτατορίας. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας παρατηρητών για τις εκλογές εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ασάφειας ως προς την οργάνωση, καθώς και των πιθανών κινδύνων ως προς την ασφάλεια σε ορισμένες περιφέρειες.

Οι πολίτες της Αλβανίας καλούνται σε λίγες ημέρες να προσέλθουν στις κάλπες, μη έχοντας επιλογή κόμματος, αφού στην ουσία θα συμμετάσχει μόνο το κυβερνών κόμμα Η αντιπολίτευση τις μποϊκοτάρει, μη συμμετέχοντας. Η επερχόμενη εκλογική διαδικασία δεν θα μοιάζει με καμία άλλη στο παρελθόν, αφού το μέγιστο πλεονέκτημα της κρυφής επιλογής κόμματος δεν υπάρχει. Οποιοσδήποτε πάει να ψηφίσει στις 30 Ιουνίου έχει μόνο την επιλογή του κόμματος της κυβέρνησης Ράμα. Όλα δείχνουν ότι η κρίση εντείνεται, με τις συνέπειες και την κατάληξη να είναι απολύτως άγνωστες.

πηγή: slpress.gr

Σχόλια