Η Ένωση Καλλιτεχνών Β.Η. (ΕΚΑΒΗ) επανήλθε με τιμητική εκδήλωση για το έργο του συγγραφέα Τηλέμαχου Λαχανά
Τιμητική εκδήλωση οργάνωσε η ΕΚΑΒΗ στην αίθουσα του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Αθηνών, αφιερωμένη στο έργο ενός μετριόφρων υπερήλικα, ο οποίος, αθόρυβα μεν, στην προ του 1990 εποχή, και κυρίως στην μετά του 1990 εποχή, άφησε ίχνη έντονης δραστηριότητας.
Ο Τηλέμαχος Λαχανάς από το Βοδίνο της Πάνω Δρόπολης, απόφοιτος μεσαίας τεχνικής σχολής, στον κλάδο της Τοπογραφίας, όντας από το 1960 μέχρι τις μέρες μας στην Πόλη και την Περιφέρεια Αγίων Σαράντα, ξεκινώντας από την ανέγερση του Υ/ Η/ Σταθμού της Βίστριτσας, στις Επιχειρήσεις Υδάτων, Εγγειοβελτιωτικών Έργων, Οικοδομών, του Αυτοκινητικού Συνεργείου, τελευταία και Υπεύθυνος της Εφορίας Πολιτιστικών Μνημείων Α. Σαράντα και Δελβίνου, λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο χρόνια της στρατιωτικής του θητείας, επίσης στους Α. Σαράντα, μέσα από τα βιβλία, για τα οποία θα γίνει λόγος, μας ξεδιπλώνει ένα τεράστιο έργο για το οποίο ο αναγνώστης, αν θα έχει την ευκαιρία να γίνει γνώστης του περιεχομένου τους, θα ξαφνιαστεί, καθώς δεν θα βρει σύγκριση.
Ο Τηλέμαχος, αν και αυτοδίδαχτος στην ελληνική παρόλο που, εξαιτίας κακής βιογραφίας, υπό την «Δαμόκλειο Σπάθη» του προηγούμενου καθεστώτος, κατόρθωσε να δημοσιογραφεί σε τοπικές εφημερίδες, ως εθελοντής ανταποκριτής οπότε, ακονίζοντας και το μυαλό του, μετά το 1990 να μας ξαφνιάσει με το δημοσιογραφικό και το συγγραφικό του έργο.
Δημοσιογράφησε στις εφημερίδες, «Λαϊκό Βήμα», «Fitorja», «Ρωμιοσύνη», «Ελληνισμός», «Νέο Βήμα», «Ευθύνη», «Η Φωνή των Ελλήνων» κ.α., ενώ για μια μικρή χρονική περίοδο και στο «Radio Gjirokastra», στέλνοντας ηχογραφημένες ειδήσεις.
Συνεργάστηκε σε ανασκαφές με μεικτή Ελληνοαλβανική αρχαιολογική αποστολή, επίσης με Αγγλική αρχαιολογική αποστολή, η οποία ακόμα και μετά 15 ετών, όντας συνταξιούχος, για την προσφορά του τον αναφέρει σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιας εμβέλειας.
Αν και άρχισε να συγγραφεί σε ηλικία 71 ετών τα βιβλία που έκδωσε, παρόλο εξαιτίας οικονομικής στενότητας ολιγοστά, είναι τα παρακάτω: «Το Βοδίνο της Πάνω Δρόπολης», «Αιματοβαμμένες Μονές», «Ανώνυμος και Παρών Επιμένοντας», «Η Επανάσταση του 1878 στο Λυκούρσιο της Άνω Ηπείρου», «Αλήθειες που δεν Διαψεύδονται» και τελευταία το έτοιμο προς έκδοση, «Ελλάδα! Την Ιστορία των Προγόνων μας. Των Δικών μας Αγωνιστών του 1821»!
Σε σύγκριση με καταξιωμένους συγγραφείς μας τα βιβλία του Τηλέμαχου, κυρίως τα τελευταία, δεν θεωρούνται ρομάντζα ή ποιητικές συλλογές, οπότε τους λείπει το στοιχείο της φαντασίας και οι καλλιτεχνικές πινελιές. Απεναντίας είναι εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων όπως τα έζησε, είναι αλήθειες που καυτηριάζουν και τις συμπεριφορές της δικής μας πολιτικής και τοπικής εκπροσώπησης, αλήθειες που αφυπνίζουν συνειδήσεις, καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες που αφεθήκαμε να μας θεωρούν κλοτσοσκούφι, εννοείται στην Αλβανία, αλλά και στην μητέρα μας Ελλάδα.
Είναι αλήθειες, οι οποίες, πέραν της στρατηγικής της Αλβανίας να μας διώξει από τις πατρογονικές μας εστίες με την πειθώ ότι φύγαμε μόνοι μας, κεφαλοπονούν και την επίσημη Ελλάδα, η οποία, ποτέ δεν είχε χαράξει στρατηγική για το πώς διατηρούμε απαραβίαστο το εδαφικό και την μη αλλοίωση του δημογραφικού στις πατρογονικές μας εστίες, την επίσημη Ελλάδα η οποία ποτέ δεν μας συμπαραστάθηκε ως η προστάτιδα «μητέρα» μας. Να γιατί τα βιβλία του Τηλέμαχου Λαχανά, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκπροσωπούν κάτι το ξεχωριστό.
Την εκδήλωση, εκτός των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της (ΕΚΑΒΗ), τίμησαν με την παρουσία τους ο γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας Θαλής Καραγιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ελλάδα, Ελληνοαμερικανός Ιωανάθαν Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου και νυν υποψήφιος βουλευτής Μπάμπης Καραθάνος, ο Πρόεδρος του Κινήματος για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτριος Περδίκης, ο Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης «Ομόνοιας» για την Ελλάδα Γιώργος Τζιομάκας κ.α.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑΒΗ κ. Γιώργος Νόνης ο οποίος, αφού εξήρε την σημασία του έργου του Τηλέμαχου Λαχανά, έδωσε τον λόγο στον κ. Θαλή Καραγιαννόπουλο, ο οποίος, γνώστης που περιεχομένου των βιβλίων, «Η Επανάσταση του 1878 στο Λυκούρσιο της Άνω Ηπείρου» και «Αλήθειες που δεν Διαψεύδονται», αναλύοντας την σημασία του εκάστοτε περιεχόμενου, εξήρε και την σημασία του αγώνα που έδωσε ο Τηλέμαχος, ώστε να αποτρέπονταν τα «κακώς κείμενα» της δικής μας πολιτικής και τοπικής εκπροσώπησης.
Υπήρξε χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου του Ρ. Κόμματος κ. Ιωανάθαν και ο λόγος πέρασε στον Πρόεδρο της ΕΚΑΒΗ, τον κ. Κώστα Νούσια, ο οποίος, βάση του βιβλίου «Αλήθειες που δεν Διαψεύδονται», εισηγήθηκε αναλυτικά για το περιεχόμενο του και για τα έργα που έγιναν με πρωτοβουλία του Τηλέμαχου, κυρίως στην περιοχή των Α. Σαράντα, όπως για να περάσει η Εθνική Οδός Κονίσπολη-Αγίων Σαράντα από την Λιβαδειά, ο δρόμος προς την Ακρόπολη της αρχαίας Φοινίκης να γίνει από το χωριό και όχι από την αντίθετη πλευρά του λόφου, να αποχτήσει η Μητρόπολη Αργυροκάστρου περίπου 80 εκτάρια βοσκότοπου που ήδη της ανήκαν, επίσης πολλών άλλων έργων που πραγματοποιήθηκαν ή χάρη απρόβλεπτων καταστάσεων έμειναν στα χαρτιά κ.λ.π.
Η Γραμματέας της ΕΚΑΒΗ, η φιλόλογος κ. Αουρέλια Βίντου, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως για την σημασία του περιεχομένου του βιβλίου «Ανώνυμος και Παρών Επιμένοντας», καθώς σε αυτό το βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και πληθώρα άρθρων δημοσιευμένα σε τοπικές εφημερίδες, με τα οποία ο Τηλέμαχος, εκτός του ότι ασκούσε κριτικές για τα «κακώς κείμενα» των ημερών, συμβούλευε για το σωστό, αναλαμβάνοντας και πρωτοβουλίες.
Μετά ο λόγος στον Τηλέμαχο, ο οποίος διευκρίνισε, ότι στόχος του περιεχομένου των βιβλίων του δεν ήταν η τιμητική για τον ίδιο! Στόχος του ήταν άπλετο φως για τις δικές μας ευθύνες, για τα δικά μας «κακώς κείμενα, και τις ευθύνες της «επίσημης» Ελλάδας, οπότε και η Αλβανία πράττει αυτό που πράττει με την δική μας συνενοχή ή την ανυπαρξία μας. Ευχή Θεού, πρόσθεσε από αρχής, να μη συναντιόμαστε μόνο για παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και για να ανταλλάζουμε απόψεις για το πώς βοηθούμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, πως βοηθούμε και τους εαυτούς μας εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών