Επαίσχυντη χαρακτηρίζει η αλβανική αντιπολίτευση την δικαστική απόφαση για Ταχίρι

Το Δικαστήριο δίνει στον πρώην υπουργό Εσωτερικών ποινή με αναστολή για κατάχρηση εξουσίας - αλλά τον θεωρεί αθώο για τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση ναρκωτικών. Μια ετυμηγορία που το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «επαίσχυντη».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία αντέδρασε με αγανάκτηση μετά την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Σοβαρών Εγκλημάτων στα Τίρανα την Πέμπτη ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σάιμιρ Ταχίρι δεν είναι ένοχος της κατηγορίας για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και σύμπραξη με εγκληματική οργάνωση.

Αντ 'αυτού του επέβαλε ποινή με αναστολή 3,4 ετών για κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις δραστηριότητες μιας εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε ατιμώρητα για χρόνια έως το 2017, όταν η ιταλική αστυνομία τους συνέλαβε. Ο Ταχίρι μετά την ετυμηγορία ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε έφεση, χαρακτηρίζοντας γελοία την ποινή που του επιβλήθηκε

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επέκρινε την δικαστική απόφαση ως πάρα πολύ επιεική. Ο ηγέτης του, Λουλζίμ Μπάσα, τη χαρακτήρισε «επαίσχυντη», συμπληρώνοντας ότι αυτό δείχνει πως ο Έντι Ράμα προστατεύει τον Ταχίρι και πως είναι όμηρος του εγκλήματος.

Ο Ταχίρι υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών για σχεδόν τέσσερα χρόνια μεταξύ του 2013 και του 2017. Αυτό ήταν ένα ρεκόρ στην μετα-ολοκληρωτική Αλβανία, όπου οι υπουργοί εσωτερικών σπάνια μέναν για πάνω από δυο χρόνια.

Η θητεία του στην εξουσία χαρακτηρίστηκε από μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το 2014 εναντίον του χωριού Λάζαρατι που παράγει κάνναβη - αλλά και από ισχυρισμούς ότι ανέχτηκε ή μάλιστα οργάνωσε τη μαζική καλλιέργεια κάνναβης σε ολόκληρη τη χώρα το 2016.

Μήνες μετά την αποχώρηση του Ταχίρι ως υπουργού Εσωτερικών, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε περίπου 11 μέλη εγκληματικής οργάνωσης υπεύθυνων για τη διακίνηση τόνων μαριχουάνας από τη νότια Αλβανία στη Σικελία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλεζίμ Μπάσα δημοσίευσε και τις 420 σελίδες των ιταλικών δικαστικών εγγράφων στη σελίδα του στο Facebook, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Τα συλληφθέντα μέλη της συμμορίας  από χωριό κοντά στην Αυλώνα της νότιας Αλβανίας, χαρακτήρισαν τον Ταχίρι ως φίλο, ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν την αστυνομία στην πόλη και είχαν κατασκόπους σε στρατιωτικό σταθμό ραντάρ για να διευκολύνουν τη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Εκτός από τα αποσπάσματα ενός μέλους που ισχυρίζεται ότι ο αστυνομικός επικεφαλής βοήθησε να μεταφέρει τα ναρκωτικά τους αυτοπροσώπως, τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ταχίρι έστειλαν κύματα σοκ στο πολιτικό σύστημα και την αλβανική κοινωνία ευρύτερα

Σχόλια