Ενημέρωση του Δημάρχου Δρόπολης για την κατάσταση που παρέλαβε

Στην δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δρόπολης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ο δήμαρχος Δρόπολης, Δημήτρης Τόλης, έκανε μια αναφορά για την κατάσταση στο δήμο.

Διαπιστώσεις του Δημάρχου Δρόπολης κ. Δημήτρη Τόλη για την κατάσταση στο Δήμο Δρόπολης:

"Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η τοπική αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει αποτελεσματική διακυβέρνηση σε ένα επίπεδο κοντά στους πολίτες και για τις ανάγκες των πολιτών.
Ξεκινώντας απ' αυτό , έχουμε προετοιμάσει ένα υλικό , όπου θα αναλύσουμε γενικά τα λάθη και τις ελλείψεις που έχουμε διαπιστώσει στις διαβουλεύσεις με τον λαό σε κάθε χωριό , καθώς και με την δίμηνη εργασία μας στο Μέγαρο του δήμου Δρόπολης . Συγκεκριμένα, στις συγκεντρώσεις και επαφές σε κάθε χωριό , τα προβλήματα ήταν πολλά και κάθε πρόβλημα είχε την δική του σημασία . Αυτό που μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και μας ανησύχησε παρά πολύ είχε σχέση με το γεγονός ότι οι κάτοικοι του δήμου μας είχαν χάσει την εμπιστοσύνη στην πρώην δημοτική αρχή , στα άτομα που αυτοί είχαν επιλέξει .Με αυτή την ανησυχία διαπιστώσαμε ένα χάσμα μεταξύ των ιθυνόντων των κεντρικών γραφείων του δήμου και των κατοίκων που αυτοί εκπροσωπούσαν .
Η απόσταση ήταν τόσο μεγάλη αφού οι κάτοικοι ούτε καν ήθελαν να ακούσουν για τους διοικούντες και τους πρώην διαχειριστές του δήμου .
Στις συναντήσεις σε διάφορες περιοχές το ενδιαφέρον να ακούσουν το πρόγραμμα μας για το μέλλον του δήμου ήταν χαμηλό , αφού σύμφωνα με αυτούς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την δημοτική αρχή.
Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει πως ο άξονας μεταξύ του δημοτικού μεγάρου διοικητικών μονάδων και χωριών που καλύπτει ο δήμος ήταν αδύνατος και πολλές φορές ανύπαρκτος . Επίσης η έλλειψη μιας οργανικής σχέσης μεταξύ των διευθύνσεων του δήμου για την διαπίστωση εξέταση και έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων , είχε ως αποτέλεσμα ανωμαλίες στις διοικητικές μονάδες οι οποίες κατοπτρίζονταν και στη βάση , στα χωριά και στο επίπεδο επιβίωσης των κατοίκων του Δήμου μας. Συγκεκριμένα όπου κι αν πήγαμε , σε κάθε χωριό που έχουμε καθίσει , έβλεπες την ίδια εικόνα : - Τα κέντρα των χωριών και οι κεντρικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι με χόρτα και βάτα , αφού είχαν πολύ καιρό χωρίς να καθαριστούν .
- Σκουπίδια πεταμένα στο μεγαλύτερο μέρος της επιφανειακής δικαιοδοσίας των χωριών .
- Κτίρια όπως οι εστίες πολιτισμού , γραφεία εξουσίας σχολεία , κέντρα υγείας και άμεσης βοήθειας , σε πολλά χωριά ήταν σε άθλια κατάσταση , όπου απ' τις πολύχρονες βατούς δεν μπορούσες να μπεις σε αυτά . Επίσης , η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και εξυπηρέτησης σε άλλα κέντρα προκαλούσε την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης για τους κατοίκους των χωριών .
- Έχει προβλήματα η υποδομή στα ορεινά χωριά, όπως ο δρόμος στο Ραντάτι , Λυκομίλι , Σελλειό, Κλεισάρι, ο δρόμος Πωγωνίου κλπ . Πράγμα το οποίο φέρνει δυσκολίες στην σύνδεση των χωριών με τον κεντρικό δρόμο.
- Σοβαρά προβλήματα με τον εφοδιασμό του πόσιμου νερού προς τους κατοίκους υπάρχουν στα περισσότερα χωριά . Τα δίκτυα ύδρευσης με το πόσιμο νερό τα περισσότερα από τα οποία στην Άνω Δρόπολη και ένα μέρος στην Κατω Δροπολη έχουν φτιαχτεί το 1980 και στα οποία δεν έχει γίνει καμιά ανακαίνιση.
Έχουν γίνει συνεχείς παράνομες παρεμβάσεις στον κεντρικό σωλήνα των χωριών συνεχόμενα επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση . Σε πολλά χωριά οι αποθήκες του χωριού είναι εκτός χρήσης , δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης , καθώς και προβληματικές αποθήκες νερού , όπως ρωγμές , ακάθαρτες , κλπ. Έχει συνοικίες στα χωριά ή και σπίτια που για ολόκληρες εβδομάδες έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό , καθώς και άλλες ελλείψεις στην ποσότητα του νερού κατά την διανομή του σε κάθε σπίτι. Σοβαρό πρόβλημα είναι ακόμα δίκτυα υδραγωγείου χτισμένα το 1960 οπού υπάρχουν ακόμα δίκτυα με σωλήνες τερνίτη τα οποία είναι ακατάλληλα για την υγειά των πολιτών όπως τα χωριά Λόγγο, Κρυονέρι και Πολύτσανη.
Η ετοιμότητα της επιχείρησης ύδρευσης για να αντιμετωπίσει την έλευση των συμπατριωτών μας το μήνα Ιούλη ήταν σε χαμηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις προβληματική για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στη βάση πηγάζουν όχι μόνο από τις διοικητικές δομές του δημαρχείου αλλά και στους διαχειριστές και εργαζόμενους δημόσιας εξυπηρέτησης , οι οποίοι απ' την έλλειψη οργάνωσης δεν έχουν παρέχει υπηρεσίες και δεν έχουν σεβαστεί το επίσημο ωράριο εργασίας.
Από τον έλεγχο που έγινε για κάθε υπάλληλο του δημαρχείου για να γνωρίσουμε την δουλειά που κάνει ο κάθε υπάλληλος στο δημαρχείο υπήρχαν περιπτώσεις που υπήρχαν εργάτες οι οποίοι δεν ήξεραν το καθήκον τους για το οποίο πληρώνονταν και περιπτώσεις που δεν δούλευαν και πληρώνονταν .Από τον έλεγχο που έγινε για τα αυτοκίνητα διαπιστώθηκε ότι το δημαρχείο της Δρόπολης έχει καταγεγραμμένα 13 αυτοκίνητα και ένα εκσκαφέα από αυτά τα τρία αυτοκίνητα ήταν σε χρήση των διαχειριστών .
. Η κατάσταση τους έχει ως εξής :
- Το αυτοκίνητο με πινακίδες Gj 8661 A και το αυτοκίνητο με πινακίδες AA 294 AP είναι αυτοκίνητα χαρισμένα στο δημαρχείο εξ ολόκληρου πεπαλαιωμένα για τα οπια δεν αξίζει να φτιαχτούν γιατί το κόστος της επαναφοράς στην δουλειά είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να ξοδέψουμε για πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα η άξια των οποίων είναι μηδενική.
Αυτά τα αυτοκίνητα πρέπει να βγούμε έκτος λειτουργίας.
- Το αυτοκίνητο τύπου Skoda με πινακίδες AA 204 EJ έχει ανάγκη από ολοκληρωτικό σέρβις για να είναι σε λειτουργία του δημαρχείου .
Το αυτοκίνητο Rang Rover της διοικητικής μονάδας Πωγωνίου είναι ένα αυτοκίνητο εξ ολόκληρου πεπαλαιωμένο και η άξια του έχει μείνει 48,000 λεκ. Γιαυτό το αυτοκίνητο για την περίοδο 2016-2019 έχουν ξοδευτεί 970,000 λεκ για την συντήρηση του με ένα κόστος ετήσιο γύρω στις 300,000 λεκ τον χρονο. Γιαυτό το αυτοκίνητο πρέπει να γίνει η διαδικασία για να βγει έκτος λειτουργίας.
Το αυτοκίνητο για την μεταφορά σκουπιδιών ειναι δωρεά απο το Δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης παλιό , είναι κακομεταχειρισμένο και έχει ανάγκη για πολλές υπηρεσίες . Αυτές οι ελλείψεις έχουν διαπιστωθεί απ' τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς .
Με την μεταφορά των ειδικών υπηρεσιών στον δήμο , μια απο αυτές τις υπηρεσίες είναι και η υπηρεσία της άρδευσης.
Στο δημαρχείο έχει μεταφερθεί από την υπηρεσία της άρδευση Αργυροκάστρου με έγγραφο του Υπουργείου της Γεωργίας ένα εσκαφτικό αξίας 13,000,000 λεκ στην αρχική του αξία χωρία να συνοδεύετε από την καρτέλα του αυτοκινήτου στην οποία θα έπρεπε να έχει την αρχική του τιμή, τον χρόνο αγοράς , την αξία της φθοράς και την τελική του αξία. Το εσκαφτικό είναι τελείως πεπαλαιωμένο και δεν είναι σε θέση δουλειάς .

Τον μήνα Αύγουστο από πλευράς του δημαρχείου έχουν ληφθεί μέτρα και όλα τα αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί στην διοικητική διαίρεση Σωφρατίκων , στο περιβάλλον αυτής της μονάδας .
Για το 2019 ο προϋπολογισμός του δήμου για την συντήρηση αυτών των αυτοκινήτων συμπεριλαμβάνοντας και το όχημα της πυροσβεστικής είναι 800.000 λεκ με τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν όλα τα οχήματα.
Αυτήν την περίοδο και την συνέχεια για την ανιχνεύσει όλων των υπηρεσιών που πρέπει να γίνουν στα αυτοκίνητα με σκοπό που αυτά να είναι σε ετοιμότητα και να γίνει σωστός υπολογισμός για τα έξοδα που πρέπει να γίνουν στον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτή την δίμηνη περίοδο έγινε μια επιτροπή αποτελούμενη από του 2 αντιδημάρχους και δύο διευθυντές για να εξακριβώσουνε και ελέγξουνε μερικές από τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο δημαρχείο για να δουν την λειτουργικότητα τους και παρατήρησαν ότι το 2018 έχει γίνει μια μικρή επένδυση στη λίμνη της Πέπελης αξίας 945,000 λεκ στην οποία έχει βαλθεί ένας μηχανισμός για το άνοιγμα και κλείσιμο του νερού και παρατηρήθηκε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί . Ευθύνη για αυτό κρατάει η διεύθυνση της Γεωργίας και δασών, βοσκότοπων.
Το πλάνο των εσόδων του δημαρχείου για το 2019 είναι 48,942,000 λεκ .
Οι βασικοί πόροι για τα έσοδα του δημαρχείου είναι :
- Φόρος για την γεωργική γης
- Φόρος για τα κτίρια
- Φόρος επιρροής στην υποδομή
- Φόρος καθαριότητας
- Ενοίκια , βοσκοτόπια.
Το αναλυτικό πλάνο για τα ερχόμενα θα το ακούσετε από το υλικό που έχει προετοιμαστεί από την διεύθυνση οικονομικών για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019.
Είναι αρκετά τα έσοδα του δήμου για να ολοκληρωθεί η αποστολή υλοποίησης υπηρεσιών προς τους κατοίκους του ; Απ' όσα είπαμε πιο πάνω εννοείτε ότι τα ερχόμενα μας και η χρηματική μεταβίβαση χωρίς όρους από το κράτος δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω.
Μια μελέτη για άλλους πόρους εσόδων απ' τις αρμόδιες διευθύνσεις του δήμου δεν έχει γίνει , ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες που έχει ο δήμος με τις φυσικές περιουσίες του .
Συγκεκριμένα ο δήμος Δρόπολης κατέχει :
1) Μια έκταση γεωργικής γης απ' την οποία εισπράττουμε έσοδα .Αυτή η έκταση είναι 6000 εκτάρια .
2) Εκτάσεις βοσκότοπων που εισπράττουμε έσοδα .Αυτές είναι 11.508 εκτάρια .
3) Μια έκταση βοσκότοπων 6.817 εκτάρια . Ιδιωτική περιουσία ατόμων με πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και χωρίς πιστοποιητικό ιδιοκτησίας , καθώς και ιδιοκτησίες των προεδρείων στα χωριά .
4) Μια δασική έκταση 1490 εκτάρια . Ιδιωτική περιουσία των προεδριών στα χωριά . Απ' αυτή την επιφάνεια , συνολικά 8.309 εκτάρια επί 4 χρόνια δεν έχει πληρωθεί τίποτα και ο δήμος δεν είχε κανένα έσοδο . Επίσης , ο δήμος έχει σε ιδιοκτησία μια αξιόλογη περιουσία , τα δάση με επιφάνεια 10.058 εκτάρια και συγκεκριμένα , Άνω Δροπολη 2.322 εκτάρια , Κάτω Δροπολη 1.592 εκτάρια και στο Πωγώνι 6.224 εκτάρια . Και για αυτή την έκταση επί 4 χρόνια δεν έχει εισπραχθεί κανένα έσοδο .
Στην διοικητική μονάδα Πωγωνίου υπάρχει μια δασική έκταση 622 εκτάρια , ιδιωτική ιδιοκτησία που εφοδιάζει τον νόμο Αργυροκάστρου με καύσιμα ξύλα . Με αφορμή αυτήν την έκταση κόβονται ξύλα και στις δασικές εκτάσεις του δήμου . Το ίδιο και στις μονάδες Άνω Δρόπολης και Κάτω Δρόπολης. Απ' την πλευρά της διεύθυνσης δασών και βοσκοτοπίων δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας έλεγχος από τους δασοφύλακες . Δηλαδή , έχουμε να κάνουμε με κατάχρηση της δασικής περιουσίας.
Όποτε , συνολικά ο δήμος εισπράττει έσοδα από μια έκταση 17.508 εκτάρια και δεν εισπράττει έσοδα από μια έκταση 18.365 εκτάρια . Επίσης , στην δικαιοδοσία του δήμου υπάρχει και μια άλλη περιουσία , όπως είναι οι τεχνητές λίμνες στην περιοχή της Ρίζας και της Άνω Δρόπολης , χωρητικότητας 4.000.000 m³ (κυβικά μέτρα ) .
Από αυτή την περιουσία έχουν εισπραχθεί μόνον 1.300.000 λεκ. Όπου με μια καλή διαχείριση του νερού και των γεωπονικών δεδομένων έπρεπε αυτά τα έσοδα να ήταν 3 φορές μεγαλύτερα . Δεν έχουν διαπιστωθεί σωστά και δεν έχουν γίνει απαιτούμενες εισπράξεις απ' τα λατομεία . Δεν έχουν διαπιστωθεί σωστά και δεν έχουν γίνει απαιτούμενες εισπράξεις απ' τις κεραίες . Η περιοχή της Δρόπολης είναι πλούσια με βιομηχανικά φυτά .
Η αξιοποίηση των επιφανειών που μεγαλώνουν αυτά τα βιομηχανικά φυτά από επιχειρήσεις και διάφορα άτομα , έχει γίνει ανεξέλεγκτη και χωρίς κριτήρια .
Από όσα τονίσαμε παραπάνω ευθύνη έχουν όλες οι διευθύνσεις του Δημαρχείου καθώς και το υποστηρικτικό προσωπικό τους.Στόχος αυτών των διαπιστώσεων είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να εξακριβώσουμε όλους τους πόρους που μπορούν να ανεβάσουν τα ερχόμενα και συνειδητοποίηση όλων των φορολογούμενων ότι είναι όλοι ίσοι και έχουν νομική υποχρέωση την πληρωμή των φόρων και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν την διαφυγή .
Για αυτό θα χρειαστεί ώστε :
- Από όλες τις διευθύνσεις να γίνουν συγκεκριμένες και σωστές μελέτες , σε συντονισμό και συνεργασία μεταξύ τους . - Η σωστή οριστικοποίηση των καθηκόντων για κάθε εργαζόμενο στις διευθύνσεις, βεβαίως απ' τους διευθυντές τους . - Συνεχή επαφή των ιθυνόντων του δήμου και του προσωπικού του με τους κατοίκους του δήμου .
- Στενή επαφή των διευθύνσεων του δήμου με τα γραφεία του υποθηκοφυλακείου .
- Αποτελεσματική σχέση του δήμου με τις ανώτερες αρχές .
Επί της ευκαιρίας θέλω να σας τονίσω και να ευχαριστήσω ταυτόχρονα τον όμιλο Propeler club ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Πρόεδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κ. Γεώργιο Σούρλα με την διαμεσολάβηση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, για την δωρεά του λεωφορείου με το οποίο σήμερα εκτελούμε την μεταφορά των μαθητών στο σχολείο Βουλιαράτες το οποίο ήταν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.
Με πλήρη εμπιστοσύνη στη δουλειά μας και με την βοήθεια του κάθε δημοτικού συμβούλου , εμείς θα τις ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα αναδειχτούμε ένα απ' τα καλύτερα δημαρχεία της χώρας , αφού εμείς έχουμε ένα πολύ μεγάλο προτέρημα , τον πολιτισμό μας ."

Σχόλια