Γερμανική Βουλή: 395 ψήφοι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ

Το «πράσινο φως» στην γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία έδωσε αργά χθες το βράδυ με ευρεία πλειοψηφία το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU,CSU,SPD).

Τέθηκαν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις του Κράτους Δικαίου όσο και τα φαινόμενα αλυτρωτισμού, με «δηλώσεις και φιλοδοξίες» περί ένωσης αλβανικών πληθυσμών από την Αλβανία, το Κόσοβο και την Βόρεια Μακεδονία σε μια «Μεγάλη Αλβανία». Όπως τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, «αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα, διότι δεν συνάδουν με μια ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή των διαπραγματεύσεων».

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία δόθηκαν 395 ψήφοι υπέρ, 188 κατά, με τις αποχές να είναι 16. Απερρίφθησαν τόσο η πρόταση Τροπολογίας των Πρασίνων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει στην περίπτωση της Αλβανίας απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σχέδιο ψηφίσματος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκριθεί το αίτημα της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά μόνον εφόσον διαπιστωθεί μελλοντικά χειροπιαστή πρόοδος.

Κατά την συζήτηση, από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Γιόζιπ Γιουράτοβιτς τόνισε ότι το ζήτημα αφορά την αξιοπιστία της Γερμανίας, την εντιμότητά της, αλλά και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η ενταξιακή διαδικασία, δήλωσε ο κ. Γιουράτοβιτς, θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός. Επιπλέον, τόνισε εμφατικά, δεν πρόκειται για ένταξη, αλλά μόνο για την έναρξη της διαδικασίας που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ένταξη, για την οποία η Bundestag θα ψηφίσει εκ νέου.

Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ο Πέτερ Μπάγιερ υπενθύμισε την απόφαση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με την «Θεσσαλονίκη 2003», η οποία αναφέρεται και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε και τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και είναι ζήτημα αξιοπιστίας να διατηρηθεί αυτή η προοπτική. Ο κ. Μπάγερ αναφέρθηκε ειδικά στην Αλβανία, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά θα είναι ευκολότερο για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας να συνεργαστούν με τις αλβανικές εάν υπάρχει αυτή η προσέγγιση, στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης διαδικασίας.

Από τους συγκυβερνώντες Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ο Φλόριαν Χαν τόνισε ότι ειδικά στην Αλβανία υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να την αφήσουμε στην τύχη της; Αν σήμερα γυρίσουμε την πλάτη στην Αλβανία, θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενταξιακή διαδικασία θα συμβάλει στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό επίπεδο. Διευκρίνισε ωστόσο και εκείνος ότι πρόκειται για «μακρά διαδικασία».

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), μέσω του Ζίγκμπερτ Ντρέζε, εξέφρασε την επί της αρχής αντίθεσή της σε οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει πρώτα να λύσει τα δικά της «χωρίς τέλος» προβλήματα. Ο κ. Ντρέζε τόνισε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι έτοιμη για ένταξη και ότι το κόμμα του επιμένει στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. «Ασφαλώς αυτές οι χώρες ανήκουν στην Ευρώπη. Θέλουμε καλές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., «αλλά όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο Τόμας Χάκερ από τους Φιλελεύθερους (FDP) τόνισε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η Αλβανία θα πρέπει πριν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχθηκε ο Εμανουέλ Σάρατσιν από τους Πράσινους, ο οποίος αναφέρθηκε θετικά και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα Τίρανα. «Τίποτα δεν θα βελτιωθεί αν αναβάλουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι θέτει για την Αλβανία άδικους όρους σε σχέση με τους όρους που τίθενται για τις άλλες χώρες της περιοχής.

Σχόλια