Την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για Αλβανία ζητούν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία

Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη, κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας επεσήμαναν την ισχυρή υποστήριξή τους ώστε να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αλβανία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, της Ρουμανίας Romana Mănescu και της Κροατίας Gordan Grlić Radman αξιολόγησαν την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των έξι χωρών της περιοχής που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και «εντόπισαν ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις σε κάθε μία από αυτές τις χώρες», ανέφερε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είμαστε πιο ασφαλείς, πιο ευημερούσες και πλουσιότερες χώρες μόνο εάν όλοι οι γείτονές μας γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Zaharieva.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα βοήθησε τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία στις διαδικασίες ένταξής τους «και τώρα είναι η στιγμή να υποστηρίξουμε τους έξι γείτονές μας των Δυτικών Βαλκανίων».

«Η Βουλγαρία έχει υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και πρέπει να εφαρμοστεί. Η Αλβανία πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει εγκρίνει. Η Βουλγαρία υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης των δύο αυτών χωρών δύο χώρες», πρόσθεσε η Βουλγάρα ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «η Ελλάδα προέρχεται από μια δεκαετή κρίση, πολλοί Έλληνες έχουν χάσει τον τρόπο ζωής τους, η χώρα αντιμετώπισε μια εσωστρέφεια, αλλά τώρα θα ασχοληθούμε και πάλι με τα Βαλκάνια και τα ευρωπαϊκά θέματα. Υποστηρίζουμε τόσο την Αλβανία όσο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ».

Η Romana Mănescu δήλωσε ότι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους στην πολιτική διεύρυνσης.

«Πρέπει να τα στηρίξουμε τους γείτονές μας και να συνεχίσουμε τη δέσμευση με την οποία η Βουλγαρία έχει οδηγήσει αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της (ΕΕ). Ο διαχωρισμός της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ένα μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή για ένα θετικό μήνυμα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.

«Στηρίζουμε τόσο την Αλβανία όσο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Θέλουμε όλες οι χώρες της περιοχής να ζουν ως καλοί γείτονες», πρόσθεσε ο Gordan Grlić Radman

Σχόλια