Η Μέρκελ θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον Μακρόν για την ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Η άρνηση των Γάλλων να δοθεί το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ήταν κατηγορηματική. Αλλά οι Γερμανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν μέχρι το τέλος της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., καθώς θεωρούν ότι το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. με τα δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ θα μιλήσει και σήμερα με τον Πρόεδρο Μακρόν, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Γερμανίας και Γαλλίας, με στόχο να τον μεταπείσει - κι αν δεν τα καταφέρει, θα φέρει το θέμα την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι με ποιο επιχείρημα - ή με ποια ανταλλάγματα- θα τον μεταπείσει. Ο Μακρόν πιέζει εδώ και δύο χρόνια για μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ε.Ε., κι ακόμη περισσότερο της Ευρωζώνης, με τη Μέρκελ να σφυρίζει αδιάφορα. Τώρα είναι η σειρά του Γάλλου Προέδρου να σφυρίξει αδιάφορα - κάτι που πρώτοι θα το πληρώσουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, που θέλουν πολύ να μπουν στο κλαμπ.

Η Γερμανία θεωρεί ότι τόσο η Αλβανία, όσο -κυρίως- και η Βόρεια Μακεδονία αξίζουν να πάρουν τώρα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς η απογοήτευση από μια νέα αναβολή θα λειτουργήσει ως φρένο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Η πρόταση του Βερολίνου είναι να δοθεί τελικά η... υποσχετική, μαζί με έναν κατάλογο προαπαιτούμενων, μικρό για τα Σκόπια, μεγαλύτερο για τα Τίρανα.

Το ζητούμενο είναι να μείνουν δεμένες οι δύο χώρες στο άρμα της Ε.Ε. και να μην στραφούν σε άλλες... αγκαλιές. Επιπλέον, ζητούμενο είναι να εναρμονιστούν σιγά σιγά με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό δεν είναι εύκολο και απαιτεί πολλές προσπάθειες, ωστόσο είναι υποχρεωτικό για κάθε χώρα που θέλει να μπει στο κλαμπ. Αν και συνηθίζουμε να μιλάμε για ενταξιακές “διαπραγματεύσεις”, ο όρος είναι λανθασμένος, καθώς ο στόχος τους δεν είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των εντός και αυτών που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. Αντιθέτως, οι κοινοτικοί κανόνες είναι δεδομένοι και οι προς ένταξη χώρες πρέπει να προσαρμόσουν τους θεσμούς τους, τη νομοθεσία και την οικονομία τους για να μπορούν να τους εφαρμόσουν.

Εάν η Μέρκελ δεν καταφέρει να μεταπείσει τον Μακρόν, οι οσονούπω 27 θα προσπαθήσουν σκληρά να βρουν μια διατύπωση που να μην καταρρακώνει το ηθικό των πολιτών και κυρίως των πολιτικών ηγεσιών των δύο υποψηφίων χωρών. Αλλά οι διατυπώσεις δεν σώζουν την παρτίδα. Ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα αναβολή θα κοστίσει πολύ ακριβά στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO θα του χτυπάει συνέχεια στον δρόμο προς τις εκλογές ότι “έδωσες το όνομα και δεν πήρες τίποτε”.

avgi.gr

Σχόλια