Ράμα: «Φωτεινό παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων η Αλβανία» [Βίντεο]

«Φωτεινό παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων» χαρακτήρισε την Αλβανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Συμέλα Τουχτίδου και το euronews, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε στο ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και τους φόβους που εκφράζονται για υφαρπαγή τους, κάνοντας λόγο για «θόρυβο» που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, χαρακτήρισε «σημαντική» την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και -αναφερόμενος στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και την συμβίωση ελληνικής και αλβανικής κοινότητας- τόνισε πως όταν δεν εμπλέκεται η πολιτική «τίποτα κακό δεν μπορεί να γίνει».

Για τα θαλάσσια σύνορα
O πρωθυπουργός της Αλβανίας, ερωτηθείς για το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων και το πού βρίσκονται αυτή την στιγμή οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που είχε σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε παράλληλα την ελπίδα του για εύρεση συναινετικής λύσης και με την παρούσα.

«Εργαστήκαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση για αρκετό καιρό και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο και πλέον πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία συναινετική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αλβανία, παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων
Σχετικά με τον νόμο για τις απαλλοτριώσεις, που έχει προκαλέσει την σφοδρη αντίδραση των μελών της ελληνικής μειονότητας υπό τον φόβο της υφαρπαγής των περιουσίων τους, ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για «ανοησίες».

Η Αλβανία είναι λαμπρό παράδειγμα σεβασμού όλων των μειονοτήτων και της ελληνικής, η οποία ζει εκεί για πάρα πολλά χρόνια, στις ίδιες συνθήκες με τους Αλβανούς. Και ναι, όταν υπάρχουν προβλήματα, αυτά είναι ίδια για όλους, όχι για την μία ή την άλλη μειονότητα. Επομένως, αυτά είναι ανοησίες
Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο θόρυβος γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολιτικός.

«Σε ό,τι αφορά στον νόμο, εργαζόμαστε εδώ και καιρό για να επιλύσουμε ζητήματα ιδιοκτησίας, πολύ πολύπλοκα μετά την πτώση του κομμουνισμού, όταν το καθεστώς που δεν επέτρεπε καμία ιδιοκτησία κατέρρευσε και πολλά πράγματα πήγαν στραβά. Αυτό που προσπαθούμε είναι απλά να αναμορφώσουμε μέρος της υπάρχουσας νομοθεσίας για το καλό όλων και να δώσουμε μία μάχη ενάντια σε ένα σύστημα διαφθοράς το οποίο ρουφάει-θα μπορούσαμε να πούμε-το αίμα των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους. Αλλά δεν αφορά αποκλειστικά την ελληνική μειονότητα αλλά όλους».

Σχόλια