Επίσκεψη του Δημάρχου Δρόπολης στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη

Πραγματοποιήθηκε στην Άνω Καλεντίνη έδρα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Διεθνής Διάσκεψη στα πλαίσια του Διασυνοριακού προγράμματος: Ελλάδα - Αλβανία / Interreg - IPA CBC : Greece - Albania

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη η παρουσίαση της Πράξης :
" Αποκατάσταση Δημοτικής Οδοποιίας για την άρση απομόνωσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών "
( Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη ως επικεφαλής εταίρος έχει πετύχει την ένταξη κατασκευής των οδικών δικτύων σε τρεις (3) οικισμούς του καθώς και ενός οδικού δικτύου στο μειονοτικό Δήμο Δρόπολης της Αλβανίας με προϋπολογισμό 1.000.000 € )

Οι Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη Ελλάδας και Δρόπολης της Αλβανίας με χωρική κατανομή εντός της διασυνοριακής περιοχής παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά.
Αφορούν εκτεταμένες ορεινές περιοχές που χαρακτηρίζονται από Αναπτυξιακή υστέρηση , πληθυσμιακή συρρίκνωση , χαμηλό επίπεδο υποδομών , γεωγραφική απομόνωση .
Στον οικονομικό τομέα κυριαρχούν οι διάσπαρτες παραδοσιακές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και οι πολύ μικρής δυναμικότητας αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
Η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού και ο μεγάλος δείκτης γήρανσης αντικατοπτρίζει το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης και την σύνθεση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού.
Διαθέτουν χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας με ελάχιστη συμμετοχή στην ενίσχυση του ΑΕΠ των αντίστοιχων Περιφερειών εμφανίζοντας υψηλό δείκτη φτώχειας , κοινωνικό αποκλεισμό και δυσκολίες λόγω πολλών παραγόντων στην ολοκληρωμένη παρακολούθηση των Σχολείων.
Δεν αποτελούν τουριστικό προορισμό, παρόλους τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους που διαθέτουν.

Οι δύο Δήμοι βασίζονται στην εξωστρέφεια ως βασικό μοχλό ανάπτυξης. Βασικό τους λοιπόν μέλημα είναι η βελτίωση των υποδομών που θα επιτρέψει την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών , την βελτίωση της ποιότητας ζωής , την διακίνηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, την δυνατότητα προσέγγισης του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και την άσκηση νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα .
Ο Στρατηγικός στόχος του έργου που οι δύο Δήμοι έχουν αναλάβει την εκτέλεση του με κύριο εταίρο τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι η από κοινού δημιουργία εξωστρεφούς διεξόδου ανάπτυξης μειονεκτικών περιοχών μέσω της αναβάθμισης των υποδομών προσπελασιμότητας ( βελτίωση οδικών δικτύων )
Το χρηματοδοτούμενο από το Διασυνοριακό πρόγραμμα: Ελλάδα - Αλβανία έργο δίνει την δυνατότητα βελτίωσης της μετακίνησης μέσω σύγχρονων ασφαλτοστρωμένων οδικών δικτύων στους κατοίκους της Βελανιδιάς Μεσοπύργου , της Ακροποταμιάς Κλειδίου ( Μαλλέικα ) , της Άνω Καλεντίνης ( οικισμός Ντεσνίκι ) καθώς και δημοτών του Δήμου Δρόπολης Αλβανίας ( Οδικό δίκτυο που οδηγεί στην Βυζαντινή εκκλησία Γεννήσεως της Θεοτόκου στην κάτω Επισκοπή και προς το χωριό Ραντάτη ) συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 € .
Το συγκεκριμένο έργο είναι και η αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων προσδοκώντας και επιδιώκοντας την ένταξη και σε άλλα προγράμματα !
Ήδη ο Δήμος Δρόπολης ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή του οδικού δικτύου που οδηγεί στην Βυζαντινή εκκλησία Γεννήσεως της Θεοτόκου ενώ ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη δημοπράτησε το έργο και αναμένεται οι ασφαλτοστρώσεις προς Βελανιδιά , Ντεσνίκι και Ακροποταμιά να ξεκινήσουν στις αρχές της Άνοιξης.

Στην Εκδήλωση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Δρόπολης ,Δημήτρης Τόλης, ο οποίος ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στην ομοιότητα και τα πολλά κοινά που έχουν οι δήμοι Δρόπολης και Γ. Καραϊσκάκη, ενώ, προσκάλεσε τον ομόλογό του, το Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδο, για μια επίσκεψη στο Δήμο Δρόπολης, η οποία έγινε αποδεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση και θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά η ομιλία του κυρίου Τόλη:
Ο Δήμος Δρόπολης ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Αργυροκάστρου ,αλλά κατοικείται από συμπαγή ελληνικό πληθυσμό. Μπορεί να ανήκει στο αλβανικό κράτος, αλλά έχει πάρα πολλά κοινά με το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Μας ενώνει η εθνικότητα, η γλώσσα, ο πολιτισμός, ήθη κι έθιμα και ούτω καθεξής. Έχουμε ,όμως, και παρόμοια προβλήματα, όπως έλλειψη υποδομής, χαμηλό επίπεδο διαβίωσης,ενώ είμαστε και οι δύο δήμοι πληγωμένοι από την κοινωνική νόσο της μαζικής μετανάστευσης. Τουλάχιστον, για το Δήμο Δρόπολης ,τα τελευταία 30 χρόνια , το μαζικό κύμα μετανάστευσης έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική πληγή. Εάν αυτό το φαινόμενο το συνδυάσουμε και με την έλλειψη υποδομής, τότε η κατάσταση δυσχεραίνει.
Μολαταύτα, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινή μας ιστορία, απέναντι στους συμπατριώτες μας, τη νέα γενιά ,αλλά και απέναντι στους προγόνους μας, να συνεχίσουμε την προσπάθεια , ώστε να καταφέρουμε να ορθοποδησουμε και να επαναφέρουμε την ελπίδα. Πάνω σε αυτά τα πλαίσια κινείται και το κοινό μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ελλάδας - Αλβανίας ,σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Δρόπολης και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Το έργο που έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα , αποτελεί το καθρέφτη της παρούσας κατάστασης στο Δήμο Δρόπολης. Από τη μία στέκει η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και οι φυσικές καλλονές του τόπου μας και, από την άλλη στέκει το βαθύ γκρίζο τοπίο της άγριας πραγματικότητας με την έλλειψη υποδομής, τη δυσκολία παροχής υπηρεσιών και την κοινωνική μάστιγα της μετανάστευσης.
Όλοι, πιστεύω, είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η κατάσταση είναι αντιμετωπισιμη. Γι' αυτό , πιστεύω πως το εν λόγω πρόγραμμα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την παρούσα κατάσταση. Επιλέξαμε να εντάξουμε τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Άνω Επισκοπή, το δρόμο που σε οδηγεί σε αυτό το θρησκευτικό και πολιτιστικό κειμήλιο του τόπου μας.
Ο συγκεκριμένος Ιερός Ναος, ανήκει στη Μεσοβυζαντινή περίοδο και είναι η μοναδική εκκλησία του είδους στο χώρο μας. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κακαβιάς. Είναι Διατηρητέο Πολιτιστικό Μνημείο από το Κράτος και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα από το Αλβανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. Η πρόσβαση σε αυτό το μνημείο ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Η διασταύρωση του δρόμου της Άνω Επισκοπής με το δρόμο της Κάτω Επισκοπής ήταν σε άθλια κατάσταση. Στην ίδια μοίρα ήταν και ο δρόμος προς το χωριό Ραντατες, μέσω του οποίου γίνονταν η πρόσβαση στο Ιερό Ναό της Παναγίας. Εμείς, λοιπόν, ως Δήμος Δρόπολης, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το συγκεκριμένο δρόμο. Κατά την άποψη μας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άρχισαν οι εργασίες το μήνα Ιούλη και έληξαν πρόσφατα ,το μήνα Οκτώβριο. Τώρα πλέον, εξασφαλίσαμε την οδική πρόσβαση τόσο στον ιστορικό Ιερό Ναο, όσο και προς το απόμακρο χωριό Ραντατες, οι κάτοικοι του οποίου ταλαιπωρούνταν εδώ και δεκαετίες τώρα. Επίσης, με αυτή την επένδυση καταφέραμε και φέραμε τα πρώτα τουριστικά γκρουπ, τα οποία επισκέφτηκαν την ιστορική εκκλησία στην Άνω Επισκοπή. Ένα γεγονός που εγκυμονεί προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την οικονομική ενίσχυση της περιοχής.
Ο Ιερός Ναος της Παναγίας είναι μεν ένας από τους βασικούς επισκέψιμους προορισμούς στο Δήμο μας, ο οποίος έχει 42 διατηρητέα πολιτιστικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, καθώς κι άλλα 14 διατηρητέα Φυσικά Μνημεία. Μ' ένα λόγο, υπάρχει προοπτική ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού. Όπως υπάρχει και η προοπτική του Αγροτουρισμού.
Στερούμαστε ,όμως , κατά πολύ στον τομέα της υποδομής. Το πρόγραμμα ,για το οποίο συζητάμε σήμερα οδεύει προς το τέλος του. Και, από ότι διαπιστώνουμε όλοι από κοινού, με πλήρη επιτυχία.
Ο Δήμος Δρόπολης είναι ευγνώμων σε όσους συνέβαλλαν στην αποπεράτωση του Προγράμματος.
Επίσης, αποκτήσαμε έναν Αδερφό Δήμο. Το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Όπως τόνισα και στην εισαγωγή της ομιλίας μου, με το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη μας ενώνουν πολλά.
Από σήμερα ,όμως, θα μας ενώνει η παντοτινή αδελφική αγάπη. Θα είμαστε μαζί, σε ευχάριστες και δύσκολες στιγμές. Αγαπημένοι και μονοιασμένοι.
Για άλλη μια φορά, Σας Ευχαριστώ από καρδιάς εν ονόματι του Λαού της Δροπολης.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία! Σας ευχαριστώ και για τη σημερινή φιλοξενία!

Σχόλια