Κοροναϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - συναγερμός στο Ελ. Βενιζελος από Κινέζους τουρίστες

Δεκατέσσερις επιπλέον θάνατοι από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα καταγράφηκαν στην Κίνα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον νέο κοροναϊό σε 56, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή οι τοπικές αρχές. Παράλληλα έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό μέχρι και το Σάββατο. Η Κίνα συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμούς στη μετακίνηση πολιτών της, ενώ μετά τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Τρίτο κρούσμα του κινεζικού ιού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια. «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Ελλάδα» δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κινέζος υπουργός Υγείας, Ma Xiaowei, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ικανότητα εξάπλωσης του συγκεκριμένου ιού ενισχύεται κατά τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Μα στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.

Περιορισμοί στις μετακίνήσεις
Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People’s Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή, αφού νωρίτερα ήταν η πρώτη πόλη στη χώρα που ανακοινώνει μια τέτοια ενέργεια έξω από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή

Η Σαντόου απέχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιού και τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα από την Πέμπτη.

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότος), η πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.

Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος για τον κοροναϊό – Έφτασαν Κινέζοι από την πόλη Γουχάν
Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η άφιξη στην Ελλάδα γκρουπ Κινέζων από την πόλη Γουχάν η οποία υποτίθεται πως είναι σε καραντίνα καθώς εκεί εμφανίστηκε ο κοροναϊός που προκαλεί εφιάλτη σε όλο τον κόσμο. Οι ταξιδιώτες απομονώθηκαν και ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος για τον κοροναϊό – Εφτασαν Κινέζοι από την πόλη Γουχάν | tanea.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star ένα γκρουπ 15 Κινέζων, από τους οποίους οι επτά είναι από την πόλη Γουχάν στην οποία και ξέσπασε ο κοροναϊός, απομονώθηκαν και ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του αεροδρομίου όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Αφού έγιναν όλοι οι προληπτικοί έλεγχοι διαπιστώθηκε πως κανένας εκ των 15 Κινέζων δεν νοσεί από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Κινέζοι θα παρέμεναν στην Αθήνα μέχρι το μεσημέρι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου και στις 16:00 θα πέταγαν αεροπορικώς για Σαντορίνη.

Σχόλια