Ανησυχία των Βορειοηπειρωτών για το περιουσιακό

Καλώς διαμαρτύρεται και καλώς κινητοποιείται η ηγεσία της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και των κομμάτων «ΚΕΑΔ» και «ΜΕΓΑ» για την τελική λύση του περιουσιακού, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Αλλά για το τι εννοούν με το περιουσιακό, εκτός από την διαμαρτυρία των κατοίκων της Χιμάρας που διεκδικούν τις περιουσίες τους βάση της Αγροτικής Μεταρρύθμισης του 1946-47, καθώς δεν αναγνώρισαν και τον νόμο 7501 του 1991, στις άλλες Μειονοτικές περιοχές καμιά ενημέρωση για το τι θα ισχύσει.

     Για το ότι τον νόμο 7501 του 1991, νόμος που απόκλεισε από το περιουσιακό στα χωριά τους όλους αυτούς οι οποίοι, όταν κρατικοποιήθηκαν τα πάντα στην Αλβανία, μετανάστευσαν ή εκτοπίστηκαν από τα χωριά τους, τον ψήφισαν και οι τότε δικοί μας πέντε βουλευτές, καθώς δε γνώριζαν την στρατηγία Alia ο οποίος είχε τρία χρόνια που στρατηγούσε και μελετούσε για τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας, υποθέτω, και την εκδίωξη μια για πάντα από τα πατρώα μας περίπου το 30% των ομογενών που είχαν εγκατασταθεί στις πόλεις. Και όχι μόνο, ίσως και την συμβουλή της ελληνικής πλευράς, η οποία για την «σύνταξη» του Αλβανικού Συντάγματος συμμετείχε με γνωστούς Έλληνες συνταγματολόγους.

     Αν η σημερινή ηγεσία της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, οι βουλευτές μας και οι εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με την ψήφιση του εν λόγω νόμου (7501 του 1991), δεν διεκδικήσουν για τον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας την κατάργηση αυτού του νόμου και την επιστροφή των ιδιοκτησιών, βάση της εν λόγω Αγροτικής Μεταρρύθμισης, είναι σαν να αφοπλίζει το ενδιαφέρον του εκδιωχθέντα πληθυσμού για τις πατρογονικές του εστίες. Καλό θα είναι αυτό να το έχει υπόψη του και το ίδιο Αλβανικό κράτος, αλλά και η ελληνική πλευρά με την οποία, εννοείται, συμβουλεύεται ή θα συμβουλευτεί η εκπροσώπησή μας.

     Επειδή έχω αναφερθεί συχνά στο παρελθόν, άποψή μου είναι ότι οι Φορείς, τους οποίους ανάφερα πιο πάνω ως την εκπροσώπησή μας, πρέπει να διεκδικήσουν από την αλβανική κυβέρνηση ένα νέο και ολοκληρωμένο «καθεστώς» ύπαρξης και επιβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στα πατρώα της. Εννοείται μη διαταράσσοντας τις σχέσεις με τους συμπατριώτες μας Αλβανούς, ούτε και εις βάρος τους, «καθεστώς» βάση των παγκόσμιων συμβάσεων για τις Μειονότητες. Αλλιώς διεκδικήσεις και σλόγκαν, τα οποία μόνο ζημιά επιφέρουν στον εναπομείναντα ελληνισμό στα πατρώα του, είναι σαν να ενστερνιζόμαστε το «γέλα εσύ γέλα εγώ να περνούμε τον καιρό», οπότε δεν είναι ολίγα ούτε τα 30 χρόνια των ημερών μας.

Τηλέμαχος Λαχανάς

Σχόλια