Συντάξεις και επίδομα ανασφαλίστων Βορειοηπειρωτών: Ούτε μισή λύση

 Αν αναλύσουμε λίγο τις κινήσεις της κυβέρνησης και αυτά που κάποια στελέχη της και βουλευτές της αφήνουν να εννοηθούν, σε διάφορους φορείς και πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον του κυβερνώντος κόμματος, μπορούμε να πιθανολογήσουμε το σενάριο που δρομολογείται.

Πρώτα ας δούμε τι επιδιώκουν οι Βορειοηπειρώτες και τι η κυβέρνηση:

Οι Βορειοηπειρώτες επιδιώκουν:
  • Πρώτον να εφαρμοστεί η τροπολογία για το επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων που αφορά όσους δεν έχουν σύνταξη, συνήθως υπέργηρους και 
  • Δεύτερον να μην εφαρμοστεί, κατ’ εξαίρεση για τους ομογενείς από την Αλβανία, η απαίτηση διαμονής 40 ετών στην Ελλάδα, για να θεμελιωθούν δικαιώματα πλήρους εθνικής σύνταξης η οποία είναι 384 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και εν συνεχεία με το νομοσχέδιο Βρούτση, η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά ένα σαρακοστό, για κάθε έτος που λείπει από τα τελευταία 40 στη διαμονή στην Ελλάδα, δηλαδή 9,60 ευρώ το μήνα. Επίσης, θεωρείται νόμιμη η διαμονή στην Ελλάδα για όλους τους βορειοηπειρώτες το έτος 1999 και μετά. Η εθνική σύνταξη είναι η μία από τις τρεις συνιστώσες που αποτελούν τη συνολική σύνταξη. Στις άλλες δύο, δεν γίνεται κάποια διαφοροποίηση για τους Βορειοηπειρώτες.
Έτσι, αν κάποιος Βορειοηπειρώτης καταθέσει σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης, θα αφαιρεθούν από τη σύνταξή του περίπου 173 ευρώ το μήνα σε σχέση με κάποιον Ελλαδίτη. Η πλήρης ισότητα στις συντάξεις θα επέλθει για αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν το έτος 2039.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση:
Να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους ή καλύτερα να χάσει όσο γίνεται λιγότερους, δίνοντας τα λιγότερα χρήματα.
Αυτό που διαφαίνεται να γίνει, προκειμένου να μη θεωρηθεί κωλοτούμπα ή εξαπάτηση στη ρητή υπόσχεση του κυρίου Μητσοτάκη, είναι μία ήπια απάτη στο θέμα των συντάξεων και ούτε κουβέντα για το επίδομα των ανασφαλίστων, παρότι η μη εφαρμογή της τροπολογίας είναι παράνομη, αλλά ποιος Βορειοηπειρώτης έχει το κουράγιο να τρέχει στα δικαστήρια!; Εξάλλου αυτή ήταν μια τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα της εθνικής σύνταξης πιθανόν να μειωθούν, για τους Βορειοηπειρώτες, τα 40 χρόνια και να γίνουν π.χ. 30 ή να αναγνωριστεί η διαμονή από το 1991, αλλά με αποδεικτικά στοιχεία για τη διαμονή. Ακόμη χειρότερα, αυτό πιθανόν να παραπεμφθεί σε τροπολογία.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί στο πόσο θα επικρατήσει στο κυβερνών Κόμμα η άποψη ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι χρήσιμοι και κρίσιμοι ψηφοφόροι, αλλά κυρίως στις αντιδράσεις και στη διαπραγματευτική τακτική της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική και των διαφόρων φορέων την κοινότητας των Βορειοηπειρωτών, κυρίως στην Αθήνα.

Δροπολίτης

Σχόλια