Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Σύνταξη

Με πρωτοβουλία της Tομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου και την υπογραφή 54 Βουλευτών, κατατέθηκε τροπολογία –προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλλει το ίδιο ύψος εισφορών.

Η τροπολογία προβλέπει το δικαίωμα καταβολής εθνικής σύνταξης στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη και εφόσον συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η παρέμβαση αυτή τροποποιεί το σχετικό νόμο που προέβλεπε περικοπή τμήματος της Εθνικής Σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)»
Θέμα: «Τροποποίηση του άρθρου 7 του ν.4387/16 (Α΄85)

Αιτιολογική Έκθεση
Προκειμένου να επιτευχθεί η ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών και να δικαιούνται το ίδιο ύψος σύνταξης, απαλείφεται η διάταξη του ν.4387/16 (Α’ 85) που προέβλεπε περικοπή τμήματος της Εθνικής Σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα.


Άρθρο…
Η παρ.2 του άρθρου 7 του Ν. 4387/16 (Α΄85) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ειδικά, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αυτούς».

       Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2020
Οι προτείνοντες Βουλευτές


Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπερήλικες ομογενείς
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και μια δεύτερη τροπολογία για τους ανασφάλιστους υπερηλίκους ομογενείς. Όπως σημείωσε ο πρώτος υπογράφον, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, παραλάβαμε το επίδομα-σύνταξη των υπερηλίκων ανασφαλίστων ομογενών Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρειο Ήπειρο, τη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο στο μηδέν. Την πήγαμε, εν μέσω μνημονίων, στα 180 ευρώ. Με την τροπολογία μας οδηγούμε τη σύνταξη των αποδήμων αδελφών μας στα 360 ευρώ, ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης καλώντας τον κ. Βρούτση να την αποδεχθεί.
Οι περιπτώσεις γ' και δ' της παραγράφου 1 , που προτείνετε η κατάργησή τους μέσω της τροπολογίας, έχουν να κάνουν με την κατάργηση της 15ετής διαμονής για την λήψη του επιδόματος και με την 35ετή αντίστοιχα διαμονή για την πλήρη λήψη του επιδόματος. Σήμερα μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα.

Σε σχέση με τους Βορειοηπειρώτες να πούμε εδώ πως η μείωση στην απαίτηση μόνιμης διαμονής από τα 40 στα 15 έτη, οικονομικά, μας καλύπτει απόλυτα. Δηλαδή, όλοι θα παίρνουν πλήρη σύνταξη. Υπάρχουν όμως δυο ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ηθικό κομμάτι, δηλαδή και πάλι θα υπάρχει -τυπικά-διάκριση. Το δεύτερο, που είναι πιο ουσιαστικό, έχει να κάνει με το γεγονός πως η τροπολογία μιλά για γενική μείωση στα 15 έτη. Αυτό μάλλον σημαίνει και ένα σημαντικό πόσο για τον προυπολογισμό, με ότι αυτό σημαίνει πρακτικά...στο να υπάρξει λύση.

Σε σχέση με την δεύτερη τροπολογία, που αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες, θα πρέπει να πούμε πως για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, υπάρχει ήδη κατάργηση των δυο αυτών περιπτώσεων (γ' και δ') από τον περασμένο Ιούνιο με τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχουμε γράψει πολλές φορές πως η σημερινή δεν έχει ακόμη εφαρμόσει. Εδώ, η τροπολογία, συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ομογενών και από άλλες περιοχές (σωστά κατά τη γνώμη μας).

Φυσικά, όλα αυτά είναι περίπου θεωρητικά, εφόσον, σπάνια κυβέρνηση ενσωματώνει τροπολογία αντιπολίτευσης σε νομοσχέδιο και μάλλον μοιάζει αδύνατο να γίνει κάτι διαφορετικό εδώ.


Σχόλια