10 Απριλίου 1994: Δεύτερη Γενική Συνδιάσκεψη της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αφού ολοκληρώθηκαν οι Συνδιασκέψεις των Παραρτημάτων, όπου εκλέχτηκαν Πρόεδροι: για το Παράρτημα των Αγίων Σαράντα ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, για το Αργυρόκαστρο ο Θεόδωρος Βεζιάνης, για το Δέλβινο ο Παναγιώτης Μάρτος, για την Κορυτσά η Ερμιόνη Ανδρέα, για τα Τίρανα ο Θωμάς Σιάρρας, και για την Αυλώνα ο Πέτρος Κώτσιας, στις 10 Απριλίου 1994, συνήλθε η Δεύτερη Γενική  Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας.

Η Συνδιάσκεψη συνεδρίασε σ’ ένα βεβαρημένο κλίμα λόγω του επεισοδίου της Επισκοπής και γενικά της κατάστασης στη χώρα. Μια κατάσταση που θα οδηγούσε πολύ σύντομα σε τρομοκρατία και συλλήψεις. Θα έφερνε την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Αν και βαρύ το κλίμα η Συνδιάσκεψη περατώθηκε με επιτυχία, εξέλεξε ως γενικό Πρόεδρο τον Σωτήρη Κυριαζάτη και χάραξε μια ξεκάθαρη στρατηγική στα αιτήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας. Συνάμα έγιναν και τροποποιήσεις στο καταστατικό της οργάνωσης.

 «Σκοπός αυτής της οργάνωσης, ανάφερε ο κ. Κυριαζάτης,  είναι να εδραιωθεί η Δημοκρατία στην Αλβανία, διότι πιστεύει ότι μέσα σε δημοκρατική Αλβανία, σε δημοκρατικά πλαίσια μπορεί να κερδίσει τα δίκαια αιτήματα. Γι’ αυτό σαν δημοκράτες Έλληνες έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες των δημοκρατικών δυνάμεων της Αλβανίας για την, πορεία της προς την Ευρώπη. Τα αιτήματά μας βασίζονται στις Διεθνείς Συμβάσεις, στο Διεθνές Δίκαιο. Ζητάμε από την αλβανική ηγεσία, μέσω ενός Ψηφίσματος, το οποίο εστάλει προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και    τους    διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς και ζητάμε να μας στηρίξουν στα δίκαια αιτήματά μας. Ζητάμε απ' την Ελληνική Κυβέρνηση, διότι βάσει της Δ.Α.Σ.Ε. οι εθνικές μειονότητες δεν ανήκουν μόνο στα κράτη που ζουν,  αλλά και στα κράτη που ανήκουν. Απ' τα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν τα Διεθνή προγράμματα που υπάρχουν να εφαρμοστούν όσο πιο γρήγορα και κυρίως τα προγράμματα για την ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών. Το κυριότερο που πρόκειται να αρχίσει είναι η κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Ζητάμε αυτή η συγκοινωνία να έρθει κάθετα και προς τα μέρη μας και κυρίως  στα χωριά μας, διότι χωρίς συγκοινωνία δεν υπάρχει πολιτισμός και εξέλιξη.

Η ελεύθερη επικοινωνία, η οποία τόσο πολύ έχει σβαρνιστεί, θα γεμίσει τον τόπο, Όσο καθυστερεί τόσο καταστρέφει, τόσο αδειάζει ο τόπος. Είναι ανάγκη να δοθεί το καθετί στον καιρό του. Το ζήτημα της Παιδείας μας απασχολεί και γενικά το πρόβλημα της στελέχωσης  αυτού του τόπου. Θα επιμείνουμε στα αιτήματά  μας προς όλες τις κατευθύνσεις…»

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
πηγή: sfeva.gr

Σχόλια