Ο εκλογικός νόμος και τα σενάρια εκπροσώπησης των Ελλήνων στο αλβανικό Κοινοβούλιο

Με τον υπάρχον περιφερειακό αναλογικό εκλογικό νόμο, καλώς ή κακώς, οι Έλληνες έχουν μια σχετικά ικανοποιητική αριθμητική εκπροσώπηση στο αλβανικό Κοινοβούλιο.
Αν και κατακερματισμένο σε πέντε κομμάτια, ΣΚ, ΔΚ, LSI, ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ, το εκλογικό σώμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κατάφερε να έχει εκπροσώπους στη νομοθετική εξουσία από τις περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας, η οποία συμπεριλαμβάνει και τους Αγίους Σαράντα ή το Δέλβινο.
Είναι γνωστό πως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι Πρόεδροι των κομμάτων " διορίζουν" Έλληνες Βουλευτές , εφόσον τους τοποθετούν σε εκλόγιμη θέση της λίστας του συνδυασμού που ηγούνται.
Ποιες, όμως είναι οι σίγουρες θέσεις στη λίστα ;
Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου σίγουρη θέση είναι η 1-3η θέση στο συνδυασμό του ΣΚ , καθώς και η 1η θέση στο συνδιασμό του ΔΚ. Η 5η, έδρα που απομένει " παίζεται" μεταξύ της 1ης θέσης του LSI, της 2ης θέσης του ΔΚ,της 4ης θέσης του ΣΚ, αν και με πολύ ελάχιστες πιθανότητες, της 1ης θέσης του ΚΕΑΔ.
Στην Περιφέρεια της Αυλώνας σίγουρη θέση θεωρείται η 1-7η θέση στο ΣΚ, η 1-4η θέση στο ΔΚ, ενώ μια έδρα " παίζεται" μεταξύ της 8ης θέσης του ΣΚ, της 1ης θέσης του ΚΕΑΔ, της 1ης θέσης του ΜΈΓΚΑ ή και της 5ης θέσης του ΔΚ, αν και με ελάχιστες πιθανότητες.( Στο σενάριο αυτό δεν υπολογίζεται το φαινόμενο στις εκλογές του 2017, όπου το ΚΕΑΔ συμπεριλήφθηκε στο συνδυασμό του ΔΚ. ).
Εάν , όμως, αλλάξει το εκλογικό σύστημα και οι επικείμενες γενικές εκλογές γίνουν με σταυρό προτίμησης, τι γίνεται;
Τότε, εμείς οι Έλληνες κινδυνεύουμε σοβαρά να μείνουμε χωρίς εκπροσώπηση στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Διότι:
1. Το εκλογικό σώμα σε κάθε περιφέρεια θα ψηφίσει και σε εθνική βάση, εκτός την κομματική προτίμηση.
2. Το εκλογικό σώμα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όπως είπαμε παραπάνω, είναι κατακερματισμένο σε πέντε ασύμμετρα κομμάτια.
Υπάρχει λύση;
Η πρόταση, ώστε η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, στην περιφέρεια Αυλώνας και στη διασπορά, να έχει συγκεκριμένο αριθμό εδρών στο αλβανικό Κοινοβούλιο και να είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που θα επιλεγούν τους εκπροσώπους τους, πρέπει να πάρει οπωσδήποτε σάρκα και οστά.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας είναι κοντόφθαλμοι και δεν προκαταλαμβανουν τις εξελίξεις... Νοιάζονται μόνο, πως θα σώσουν τον εαυτούλη τους ,εξασφαλίζοντας μια έδρα στο επόμενο Σώμα της Βουλής. Εάν ,όμως, αλλάξει το εκλογικό σύστημα και πάμε με σταυρό προτίμησης, τότε κινδυνεύουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, να μείνουν σπιτάκι τους...και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα χωρίς φωνή...
Μέχρι τότε... Ίδωμεν...!

Σχόλια