Συνέντευξη Ντούλε στο Euronews Albania

Συνέντευξη παραχώρησε στο Euronews Albania και την δημοσιογράφο Ίλβα Τάρε, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες.
Ο κύριος Ντούλες μίλησε για το περιουσιακό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας, την παρέμβαση της Τουρκίας στην ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και την αλβανική εκλογική μεταρρύθμιση

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ δήλωσε ότι το ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας για τους ιδιοκτήτες γης της ελληνικής μειονότητας θα επηρεάσει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Η Αθήνα ανησυχεί για το γεγονός ότι στους ιδιοκτήτες της ελληνικής μειονότητας υφαρπάζεται η γη των των παππούδων τους μέσω νομικών τεχνασμάτων», δήλωσε ο κύριος Ντούλες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβάλει βέτο στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ο κύριος Ντούλες το αρνήθηκε αλλά υπαινίχθηκε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιβράδυνση λόγω της νέας μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ΕΕ.

Η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν επίσης ένα άλλο θέμα σχετικά με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Ο Ντούλες είπε ότι δεν γνώριζε εάν υπήρχαν σχέδια επανενεργοποίησης των συζητήσεων, αλλά ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα αυτό.
"Αυτή η υπόθεση έδειξε ότι η κυβέρνηση Ράμα έκανε λάθος όταν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προσπαθούσε να κλέψει θαλάσσιο έδαφος από την Αλβανία", δήλωσε ο κύριος Ντούλες.

Η Τουρκία παρενέβη στη θαλάσσια συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας
Ο κύριος Ντούλες δήλωσε ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η οποία υπεγράφη το 2009, ανατράπηκε από παρέμβαση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Ντούλε, ένας Τούρκος ναύαρχος αποκάλυψε ότι η Τουρκία έστειλε επιστολή στην Αλβανία, μετά τη συμφωνία, που τους είπε ότι η θαλάσσια συμφωνία ευνοούσε μόνο την Ελλάδα.
«Πάντα δηλώνω ότι η παρέμβαση κατά της συμφωνίας προήλθε από τρίτα μέρη. Η Τουρκία παραδέχτηκε ότι έχει αναμιχθεί και έστειλε μυστική αναφορά.»
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγες μέρες μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας βασίστηκε στις ίδιες αρχές με αυτήν με την Αλβανία.

Τέλος, ο κύριος Ντούλες, εξέφρασε την απογοήτευση του για την επιχειρούμενη εκλογική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στην ουσία δεν άγγιξε ουσιαστικά θέματα, στάθηκε στα ανώδυνα περιθωριακά, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και των διαδικασιών υπερέχουν του συμφέροντος της χώρας.

Σχόλια