Τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής 20.06.2020 των Αλβανόφωνων στο Πρέσεβο της Σερβίας, αποτελούν ένα γερό μάθημα, για μας, «την ιστορική», «την μεγαλύτερη», «με σημαντική θέση στα εθνικά ζητήματα της Βαλκανικής», «με ιστορικά κεκτημένα», «την αναγνωρισμένη διεθνώς»….! (Την κούφια ρητορική!!!)
Αποτελούν ένα γερό χαστούκι για την Αθήνα… Και όλους τους παράγοντες που θέλησαν και έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ασχοληθούν με την μοναδική ζώσα εθνική ελληνική μειονότητα της Ελλάδας εκτός και συνέχεια των συνόρων της.
Αποτελούν ένα ηθικό εθνικό δικαίωμα να ξεσηκωθούμε ακόμα και με τη βία, έστω και πέντε, κατά του πολύπλοκου κατεστημένου που ανέλαβε τη διάλυση και ξεπάστρεμα του Ελληνισμού στην Αλβανία, που διέπραξε, θα έλεγα το σύγχρονο μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα, το οποίο γίνεται μεγαλύτερο διότι ξεπουλήθηκε για προσωπικά συμφέροντα και συμφέροντα τρίτων.
(Δε θέλω να μιλήσω για τους άλλους! Εκείνοι μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους!!!)
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΕΣΕΒΟ;!
Για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφεραν και έστειλαν στη Βουλή του Βελιγραδίου 3-4 αυτόνομους βουλευτές (από κανένα τέτοιο μέχρι τώρα ή έβγαζαν Αλβανόφωνους βουλευτές με άλλα σερβικά κόμματα)
ΕΜΕΙΣ από πέντε αυτόνομους βουλευτές στην πρώτη πλουραλιστική βουλή, δεν εκλέγουμε κανέναν σήμερα! (Έχουμε 6-7 ελληνικής καταγωγής που εκλέγονται με αλβανικά κόμματα…. με γνωστά τα ενδιαφέροντα και τα αποτελέσματα για τον Ελληνισμό….)
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΕΣΕΒΟ;!
Τα Τίρανα δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. (Δικαιολογημένα! Μετά από τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και την Βόρεια Μακεδονία, πέτυχαν την γνωστή εθνική πολιτική νίκη με τους Αλβανόφωνους στο Μαυροβούνιο και τώρα στο Πρέσεβο της Σερβίας!!!) Κατά τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, τα Τίρανα είχαν ξεκινήσει από καιρό την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής εθνικής πλατφόρμας στο Πρέσεβο. (Θυμούμαστε όλοι την θριαμβευτική επίσκεψη Ράμα, εδώ και την πορεία του εθνάρχη , στο Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία, το Νοέμβρη του 2014) Η Αλβανία, η φτωχότερη στατιστικά χώρα στην Ευρώπη, ανέλαβε και εφάρμοσε ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των Αλβανόφωνων στο Πρέσεβο για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και την κοινωνική τους θέση. Τα επίσημα Τίρανα, μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησαν από το Βελιγράδι τομές και μέτρα για τα βασικά δικαιώματα των αλβανόφωνων στο Πρέσεβο, (σχολεία στη μητρική γλώσσα, βιβλία από τα Τίρανα για τα σχολεία αυτά, δικαίωμα χρήσης στο δημόσιο της αλβανικής γλώσσας, χρήση των εθνικών συμβόλων κλπ. Κάτι, για τα οποία μπλαμπαρίζουμε και εμείς !!!)
Με βάση αυτών των κοινών εθνικών στόχων τα Τίρανα κατάφεραν να ενώσουν τον πολιτικό παράγοντα στο Πρέσεβο και να κατεβούν στις εκλογές της Κυριακής με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και μια ξεκάθαρη εθνική πολιτική ατζέντα! Και πέτυχαν… να διεκδικήσουν περισσότερα, να έχουν φωνή στη Δύση!!
Η ΑΘΗΝΑ Τα γνωστά … ! Όχι στα 7 ή 10 τελευταία χρόνια αλλά στα 30, άφησε τους Έλληνες της Αλβανίας στο έλεος της τύχης. Στην Αλβανία, υπό την πλήρη έλεγχο των αλβανικών πολιτικών και κρατικών δομών (ο απλός Έλληνας της Αλβανίας, στο παράδειγμα των πολιτικών του, ψάχνει τον Αλβανό του για να επιβιώσει προσωπικά, με αντάλλαγμα τον άγραφτο νόμο που θέλει την απώθηση της εθνικής του ταυτότητας) Και στην Ελλάδα, χωρίς ακόμα ένα συγκεκριμένο στάτους. Η Αθήνα επέτρεψε ένα κατεστημένο της (σε συνεργασία με τον πουλημένο πολιτικό παράγοντα του Ελληνισμού στην Αλβανία) να μετατρέψει τη Βόρειο Ήπειρο σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα. Στο όνομα αυτού του κατεστημένου, που έχει πλέον συγκεκριμένα ονόματα και πρόσωπα, επιτρέψαμε τη διάλυση της παιδείας μας στη μητρική γλώσσα, ή το επιτρέψαμε και το ενθαρρύναμε, όπως μέχρι σήμερα, για να φανούν κάποιοι σωτήρες, ή για να τα οικονομήσουν κάποιοι στα διαπλεκώμενα για το Βορειοηπειρωτικό. (Αφήσαμε σκοπίμως τα Βορειοηπειροτόπουλα, πάνω από 12 χρόνια χωρίς βιβλία, εγκαταλείψαμε τους δασκάλους, τα σχολεία) Επιτρέψαμε να απογυμνωθούμε από τα περιουσιακά μας στοιχεία, γιατί, για την καρέκλα τους οι πολιτικοί μας έγιναν το δεξί χέρι των σχεδίων αυτών, μέχρι ακόμα και την δημογραφική μας αλλοίωση και την εξασθένιση στο απροχώρητο της εθνικής συνείδησης!
Γι΄αυτό και η Ελλάδα, νιώθει σήμερα ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν εισακούνε στο βούλευμά της, (κατά περίεργο τρόπο όμως συνεχίζει να τηρεί παρόμοια στάση και να στηρίζει το ίδιο κατεστημένο, υπεύθυνο για την εθνική αυτή καταστρατήγηση). Γι΄αυτό και οι Βορειοηπειρώτες για να εκδικηθούνε όλη αυτή τη συμπεριφορά στρέφονται, πολύ κακώς βέβαια, ενάντια σε ό, τι πιστεύουν ότι εκπροσωπεί την Αθήνα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ. ΌΜΩΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ.
Το 1991, η Αθήνα με δυσκολία αναγνώρισε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Το 1992 επενέβη και (με μεθοδευμένες υποδείξεις Αλβανών) καθαίρεσε την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και 4 από τους 5 βουλευτές της και πάντα κατά τις μεθοδευμένες υποδείξεις των Τιράνων, έφτιαξε ένα κατεστημένο, πολιτικό, οικονομικό, θρησκευτικό συνονθύλευμα (όχι εθνικό), που απομύζησε τον τόπο μας.
Το 1991-92 επιδιώξαμε να αντικαταστήσουμε τους κομμουνιστικούς συνεταιρισμούς με καπιταλιστικούς, μα δεχτήκαμε σκληρή δίωξη. Η Αθήνα δε μας βοήθησε τότε ούτε στην προσπάθεια για να νομιμοποιήσουμε την ιδιωτικοποίηση της γης, με αποτέλεσμα και σήμερα να είμαστε (στο Βούρκο) μόλις στο 15 τοις εκατό. Από το 1993-96 θελήσαμε να εφαρμόσουμε στη Βόρειο Ήπειρο πραχτικές του Κυπριακού Κέντρου Μελετών,(που έσωσε την Κύπρο), αλλά ξαμόλησαν εναντίον μας ακόμα και την ελληνική ΕΥΠ.
Το 1995, με το που εγκρίθηκε ο νόμος για τις ιδιωτικές τράπεζες, προγραμματίσαμε και προτείναμε την ίδρυση ιδιωτικής τράπεζας με κεφάλαια Βορειοηπειρωτών που θα έδινε αυτόνομη ανάπτυξη στον τόπο μας, αλλά οι Έλληνες διπλωμάτες μας διέταξαν να ξεχάσουμε την προσπάθεια. Το 1998 προτείναμε να ιδρύσουμε σχολικά κέντρα για να σώσουμε την παιδεία μας, αλλά η Αθήνα, για να προβάλλει το ρόλο της εκκλησίας και των Ελλήνων ιδιωτών στον τομέα αυτό, επέτρεψε την αυτοδιάλυση της παιδείας μας. Το 1999 προτείναμε την θεμελίωση, στα πρότυπα της αιώνιας παράδοσής μας, ενός Κοινωφελούς Ιδρύματος για τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά ο Έλληνας πρέσβης μας απείλησε ότι θα μας κόψει τα πόδια διότι μπαίνουμε σε χωράφια της εκκλησίας.
Την ίδια περίοδο αναπτύξαμε έντονη πολιτική δραστηριότητα για να ανακόψουμε την εκστρατεία για την υφαρπαγή των λιβαδιών και βοσκότοπων από τους δήθεν πρώην Αλβανούς ιδιοκτήτες, η Αθήνα αξιοποίησε το επιχείρημα ως αντίβαρο για να προωθήσει στην Αλβανία τα ελληνικά πετρέλαια. Το 2001 -2003 και στη συνέχεια, για να πετύχουμε αυτό που εθνικά και πολιτικά πέτυχαν σήμερα οι Αλβανόφωνοι στο Πρέσεβο, προτείναμε το Κίνημα Εθνικής Ενότητας. Ο Έλληνας Πρέσβης ξανά έδωσε την εντολή να ξεχάσουμε τις ιδέες αυτές. Η Αθήνα αναγνώριζε έναν ηγέτη, αυτόν που αναγνωρίζει και σήμερα και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να υποταχτούμε !!!
Το θέμα είναι ότι προσωπικά δεν παραιτήθηκα ποτέ, αλλά οι θερμοί υποστηρικτές μου στο ξεκίνημα αποσύρονταν αμέσως μετά….!!!
Το 2015 αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της παιδείας στη μητρική γλώσσα και ξανά τα ίδια συμφέροντα κατάφεραν να μας εξοστρακίσουν.
Και αυτές είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες μας!!!!
ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ…
Οι πληροφορίες που διαρρέουν υψηλές αλβανικές πηγές, αναφέρουν ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα επιλέξουν ως τελική συμφωνία μεταξύ τους για το Κόσοβο, μια από τις δύο λύσεις. Ή τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, λύση η οποία έχασε τελευταία πολύ έδαφος, ή την αναγνώριση εκτελεστικών εξουσιών στους δήμους Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο που αποχτάει έδαφος. Προς την ίδια όμως φόρμουλα βαδίζουν τα Τίρανα και για τις κοινότητες των Αλβανόφωνων στο Πρέσεβο και στο Μαυροβούνιο. Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Μακεδονία βλέπουν πολύ θετικά την εξέλιξη αυτή διότι τους συμφέρει εθνικά η τοπική εκτελεστική εξουσία!
Όμως, από το 2015 τα Τίρανα προέβησαν στην συγκρότηση μειονοτικών δήμων στην Αλβανία. Δύο για τους Έλληνες και έναν για τη σκοπιανή μειονότητα. Για τους Έλληνες, διοικητικά, γεωγραφικά και δημογραφικά οι δήμοι αυτοί άφησαν απέξω μεγάλα και σημαντικά τμήματα Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των δήμων αυτών είναι περιορισμένες ή με πλήρη εξάρτηση από την κεντρική εξουσία. Από την άλλη η εκλογή των δημάρχων είναι προϊόν του κυβερνόντος κόμματος, ενώ η διοίκηση ελέγχεται, ή αυτοελέγχεται πλήρως. Οικονομικά, δημογραφικά και πολιτιστικά αλλοιώνονται πλήρως… Σαν αποτέλεσμα τα Τίρανα, προλαβαίνουν τον όποιο παραλληλισμό. Θα έχουν μια βιτρίνα χωρίς περιεχόμενο, καλύτερα από το Χότζα, αλλά που δεν θα προκαλεί πονοκεφάλους για οποιαδήποτε αντιστάθμιση με το νέο καθεστώς (των εκτελεστικών εξουσιών) που θα εφαρμοστεί στην περιοχή, ως η νέα φόρμουλα, (που δε θα απαιτεί αλλαγή συνόρων) για την επίλυση των εθνικών διαφορών και θεμάτων στην περιοχή. Κι εδώ βγήκαμε από το χορό. Η Αθήνα, λόγω του ότι δεν εκλέγονται οι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο του εκλεκτού της, από την μία δεν αναγνωρίζει τις ηγεσίες τους, από την άλλη δεν λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει εθνικές ενοχές τους!
Παναγιώτης Μπάρκας
22 Ιουνίου 2020
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011
Αποτελούν ένα γερό χαστούκι για την Αθήνα… Και όλους τους παράγοντες που θέλησαν και έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ασχοληθούν με την μοναδική ζώσα εθνική ελληνική μειονότητα της Ελλάδας εκτός και συνέχεια των συνόρων της.
Αποτελούν ένα ηθικό εθνικό δικαίωμα να ξεσηκωθούμε ακόμα και με τη βία, έστω και πέντε, κατά του πολύπλοκου κατεστημένου που ανέλαβε τη διάλυση και ξεπάστρεμα του Ελληνισμού στην Αλβανία, που διέπραξε, θα έλεγα το σύγχρονο μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα, το οποίο γίνεται μεγαλύτερο διότι ξεπουλήθηκε για προσωπικά συμφέροντα και συμφέροντα τρίτων.
(Δε θέλω να μιλήσω για τους άλλους! Εκείνοι μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους!!!)
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΕΣΕΒΟ;!
Για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφεραν και έστειλαν στη Βουλή του Βελιγραδίου 3-4 αυτόνομους βουλευτές (από κανένα τέτοιο μέχρι τώρα ή έβγαζαν Αλβανόφωνους βουλευτές με άλλα σερβικά κόμματα)
ΕΜΕΙΣ από πέντε αυτόνομους βουλευτές στην πρώτη πλουραλιστική βουλή, δεν εκλέγουμε κανέναν σήμερα! (Έχουμε 6-7 ελληνικής καταγωγής που εκλέγονται με αλβανικά κόμματα…. με γνωστά τα ενδιαφέροντα και τα αποτελέσματα για τον Ελληνισμό….)
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΕΣΕΒΟ;!
Τα Τίρανα δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. (Δικαιολογημένα! Μετά από τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και την Βόρεια Μακεδονία, πέτυχαν την γνωστή εθνική πολιτική νίκη με τους Αλβανόφωνους στο Μαυροβούνιο και τώρα στο Πρέσεβο της Σερβίας!!!) Κατά τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, τα Τίρανα είχαν ξεκινήσει από καιρό την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής εθνικής πλατφόρμας στο Πρέσεβο. (Θυμούμαστε όλοι την θριαμβευτική επίσκεψη Ράμα, εδώ και την πορεία του εθνάρχη , στο Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία, το Νοέμβρη του 2014) Η Αλβανία, η φτωχότερη στατιστικά χώρα στην Ευρώπη, ανέλαβε και εφάρμοσε ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των Αλβανόφωνων στο Πρέσεβο για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και την κοινωνική τους θέση. Τα επίσημα Τίρανα, μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησαν από το Βελιγράδι τομές και μέτρα για τα βασικά δικαιώματα των αλβανόφωνων στο Πρέσεβο, (σχολεία στη μητρική γλώσσα, βιβλία από τα Τίρανα για τα σχολεία αυτά, δικαίωμα χρήσης στο δημόσιο της αλβανικής γλώσσας, χρήση των εθνικών συμβόλων κλπ. Κάτι, για τα οποία μπλαμπαρίζουμε και εμείς !!!)
Με βάση αυτών των κοινών εθνικών στόχων τα Τίρανα κατάφεραν να ενώσουν τον πολιτικό παράγοντα στο Πρέσεβο και να κατεβούν στις εκλογές της Κυριακής με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και μια ξεκάθαρη εθνική πολιτική ατζέντα! Και πέτυχαν… να διεκδικήσουν περισσότερα, να έχουν φωνή στη Δύση!!
Η ΑΘΗΝΑ Τα γνωστά … ! Όχι στα 7 ή 10 τελευταία χρόνια αλλά στα 30, άφησε τους Έλληνες της Αλβανίας στο έλεος της τύχης. Στην Αλβανία, υπό την πλήρη έλεγχο των αλβανικών πολιτικών και κρατικών δομών (ο απλός Έλληνας της Αλβανίας, στο παράδειγμα των πολιτικών του, ψάχνει τον Αλβανό του για να επιβιώσει προσωπικά, με αντάλλαγμα τον άγραφτο νόμο που θέλει την απώθηση της εθνικής του ταυτότητας) Και στην Ελλάδα, χωρίς ακόμα ένα συγκεκριμένο στάτους. Η Αθήνα επέτρεψε ένα κατεστημένο της (σε συνεργασία με τον πουλημένο πολιτικό παράγοντα του Ελληνισμού στην Αλβανία) να μετατρέψει τη Βόρειο Ήπειρο σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα. Στο όνομα αυτού του κατεστημένου, που έχει πλέον συγκεκριμένα ονόματα και πρόσωπα, επιτρέψαμε τη διάλυση της παιδείας μας στη μητρική γλώσσα, ή το επιτρέψαμε και το ενθαρρύναμε, όπως μέχρι σήμερα, για να φανούν κάποιοι σωτήρες, ή για να τα οικονομήσουν κάποιοι στα διαπλεκώμενα για το Βορειοηπειρωτικό. (Αφήσαμε σκοπίμως τα Βορειοηπειροτόπουλα, πάνω από 12 χρόνια χωρίς βιβλία, εγκαταλείψαμε τους δασκάλους, τα σχολεία) Επιτρέψαμε να απογυμνωθούμε από τα περιουσιακά μας στοιχεία, γιατί, για την καρέκλα τους οι πολιτικοί μας έγιναν το δεξί χέρι των σχεδίων αυτών, μέχρι ακόμα και την δημογραφική μας αλλοίωση και την εξασθένιση στο απροχώρητο της εθνικής συνείδησης!
Γι΄αυτό και η Ελλάδα, νιώθει σήμερα ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν εισακούνε στο βούλευμά της, (κατά περίεργο τρόπο όμως συνεχίζει να τηρεί παρόμοια στάση και να στηρίζει το ίδιο κατεστημένο, υπεύθυνο για την εθνική αυτή καταστρατήγηση). Γι΄αυτό και οι Βορειοηπειρώτες για να εκδικηθούνε όλη αυτή τη συμπεριφορά στρέφονται, πολύ κακώς βέβαια, ενάντια σε ό, τι πιστεύουν ότι εκπροσωπεί την Αθήνα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ. ΌΜΩΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ.
Το 1991, η Αθήνα με δυσκολία αναγνώρισε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Το 1992 επενέβη και (με μεθοδευμένες υποδείξεις Αλβανών) καθαίρεσε την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και 4 από τους 5 βουλευτές της και πάντα κατά τις μεθοδευμένες υποδείξεις των Τιράνων, έφτιαξε ένα κατεστημένο, πολιτικό, οικονομικό, θρησκευτικό συνονθύλευμα (όχι εθνικό), που απομύζησε τον τόπο μας.
Το 1991-92 επιδιώξαμε να αντικαταστήσουμε τους κομμουνιστικούς συνεταιρισμούς με καπιταλιστικούς, μα δεχτήκαμε σκληρή δίωξη. Η Αθήνα δε μας βοήθησε τότε ούτε στην προσπάθεια για να νομιμοποιήσουμε την ιδιωτικοποίηση της γης, με αποτέλεσμα και σήμερα να είμαστε (στο Βούρκο) μόλις στο 15 τοις εκατό. Από το 1993-96 θελήσαμε να εφαρμόσουμε στη Βόρειο Ήπειρο πραχτικές του Κυπριακού Κέντρου Μελετών,(που έσωσε την Κύπρο), αλλά ξαμόλησαν εναντίον μας ακόμα και την ελληνική ΕΥΠ.
Το 1995, με το που εγκρίθηκε ο νόμος για τις ιδιωτικές τράπεζες, προγραμματίσαμε και προτείναμε την ίδρυση ιδιωτικής τράπεζας με κεφάλαια Βορειοηπειρωτών που θα έδινε αυτόνομη ανάπτυξη στον τόπο μας, αλλά οι Έλληνες διπλωμάτες μας διέταξαν να ξεχάσουμε την προσπάθεια. Το 1998 προτείναμε να ιδρύσουμε σχολικά κέντρα για να σώσουμε την παιδεία μας, αλλά η Αθήνα, για να προβάλλει το ρόλο της εκκλησίας και των Ελλήνων ιδιωτών στον τομέα αυτό, επέτρεψε την αυτοδιάλυση της παιδείας μας. Το 1999 προτείναμε την θεμελίωση, στα πρότυπα της αιώνιας παράδοσής μας, ενός Κοινωφελούς Ιδρύματος για τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά ο Έλληνας πρέσβης μας απείλησε ότι θα μας κόψει τα πόδια διότι μπαίνουμε σε χωράφια της εκκλησίας.
Την ίδια περίοδο αναπτύξαμε έντονη πολιτική δραστηριότητα για να ανακόψουμε την εκστρατεία για την υφαρπαγή των λιβαδιών και βοσκότοπων από τους δήθεν πρώην Αλβανούς ιδιοκτήτες, η Αθήνα αξιοποίησε το επιχείρημα ως αντίβαρο για να προωθήσει στην Αλβανία τα ελληνικά πετρέλαια. Το 2001 -2003 και στη συνέχεια, για να πετύχουμε αυτό που εθνικά και πολιτικά πέτυχαν σήμερα οι Αλβανόφωνοι στο Πρέσεβο, προτείναμε το Κίνημα Εθνικής Ενότητας. Ο Έλληνας Πρέσβης ξανά έδωσε την εντολή να ξεχάσουμε τις ιδέες αυτές. Η Αθήνα αναγνώριζε έναν ηγέτη, αυτόν που αναγνωρίζει και σήμερα και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να υποταχτούμε !!!
Το θέμα είναι ότι προσωπικά δεν παραιτήθηκα ποτέ, αλλά οι θερμοί υποστηρικτές μου στο ξεκίνημα αποσύρονταν αμέσως μετά….!!!
Το 2015 αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της παιδείας στη μητρική γλώσσα και ξανά τα ίδια συμφέροντα κατάφεραν να μας εξοστρακίσουν.
Και αυτές είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες μας!!!!
ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ…
Οι πληροφορίες που διαρρέουν υψηλές αλβανικές πηγές, αναφέρουν ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα επιλέξουν ως τελική συμφωνία μεταξύ τους για το Κόσοβο, μια από τις δύο λύσεις. Ή τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, λύση η οποία έχασε τελευταία πολύ έδαφος, ή την αναγνώριση εκτελεστικών εξουσιών στους δήμους Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο που αποχτάει έδαφος. Προς την ίδια όμως φόρμουλα βαδίζουν τα Τίρανα και για τις κοινότητες των Αλβανόφωνων στο Πρέσεβο και στο Μαυροβούνιο. Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Μακεδονία βλέπουν πολύ θετικά την εξέλιξη αυτή διότι τους συμφέρει εθνικά η τοπική εκτελεστική εξουσία!
Όμως, από το 2015 τα Τίρανα προέβησαν στην συγκρότηση μειονοτικών δήμων στην Αλβανία. Δύο για τους Έλληνες και έναν για τη σκοπιανή μειονότητα. Για τους Έλληνες, διοικητικά, γεωγραφικά και δημογραφικά οι δήμοι αυτοί άφησαν απέξω μεγάλα και σημαντικά τμήματα Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των δήμων αυτών είναι περιορισμένες ή με πλήρη εξάρτηση από την κεντρική εξουσία. Από την άλλη η εκλογή των δημάρχων είναι προϊόν του κυβερνόντος κόμματος, ενώ η διοίκηση ελέγχεται, ή αυτοελέγχεται πλήρως. Οικονομικά, δημογραφικά και πολιτιστικά αλλοιώνονται πλήρως… Σαν αποτέλεσμα τα Τίρανα, προλαβαίνουν τον όποιο παραλληλισμό. Θα έχουν μια βιτρίνα χωρίς περιεχόμενο, καλύτερα από το Χότζα, αλλά που δεν θα προκαλεί πονοκεφάλους για οποιαδήποτε αντιστάθμιση με το νέο καθεστώς (των εκτελεστικών εξουσιών) που θα εφαρμοστεί στην περιοχή, ως η νέα φόρμουλα, (που δε θα απαιτεί αλλαγή συνόρων) για την επίλυση των εθνικών διαφορών και θεμάτων στην περιοχή. Κι εδώ βγήκαμε από το χορό. Η Αθήνα, λόγω του ότι δεν εκλέγονται οι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο του εκλεκτού της, από την μία δεν αναγνωρίζει τις ηγεσίες τους, από την άλλη δεν λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει εθνικές ενοχές τους!
Παναγιώτης Μπάρκας
22 Ιουνίου 2020
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011
Παναγιώτη Μπαρκα που πονάς και αρθρογραφείς για τον Ελληνισμο έπρεπε να γνωρίζεις ότι ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ουτε βόρειες ούτε νότιες. Μια, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον συγκεκριμένο
χαρακτηρισμο σου για το κράτος των Σκοπίων αυτόματα γειωνεις, μηδενιζεις όσα αναγράφεις στο συγκεκριμένο σου άρθρο (και όχι μόνο) περί πατριωτισμου.
Με λίγα λόγια δε γίνεται να πονάς για τον τοπο μας και τη θλιβερη μοίρα μας και ταυτόχρονα να σε αφήνει εντελώς αδιάφορο οτι κάποιοι ξεπουλησαν το όνομα της Μακεδονίας. Εκτός αν δε θεωρείς την Μακεδονία κομμάτι του Ελληνισμού