2 Ιουλίου 1990: Η ημέρα που στα Τίρανα νικήθηκε ο φόβος της δικτατορίας

Γερμανική πρεσβεία στα Τίρανα -1990

Τον Ιούλιο του 1990, στην Αλβανία υπάρχουν μόνον 4 πρεσβείες δυτικών χωρών. Της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ένα πρωί, πλήθη κόσμου μαζεύονται έξω από τις δυτικές πρεσβείες κυρίως, σπάνε τις καγκελόπορτες, γκρεμίζουν τα τείχη και ορμάνε μέσα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Είναι η αρχή του τέλους για το, υπό κατάρρευση, δικτατορικό καθεστώς της Αλβανίας.

Μετά από έντεκα ημέρες διαβουλεύσεων για την τύχη όσων αυτομόλησαν, τελικά το καθεστώς υποχωρεί μπροστά στις διεθνείς πιέσεις επιτρέπει την έξοδό από τη χώρα 5.200 ψυχών, η πλειοψηφία των οποίων προς την Γερμανία και μόλις 30 άτομα προς την Ελλάδα, αφήνοντας όλοι πίσω τους δικούς τους με ένα τεράστιο αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας για το τι τους περίμενε.

Το καθεστώς οργάνωσε ένα "αντισυλλαλητήριο" την επομένη της αναχώρησής τους, με τον Κανταρέ, λίγους μήνες πριν αυτομολήσει και ο ίδιος στη Γαλλία, να αποκαλεί τους ανθρώπους αυτούς ως, "τα περιττώματα του έθνους".

Το γεγονός αυτό έδωσε το τελειωτικό χτύπημα σε ένα σύστημα που έπνεε τα λοίσθια και λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη του έτους, ήρθαν και τα επόμενα γεγονότα που σφράγισαν το τέλος ενός απολυταρχικού καθεστώτος

Σχόλια