Αλβανία: Η Ρουντίνα Χαϊνταρι σχεδιάζει τη δημιουργία νέου κόμματος

Η βουλευτής Ρουντίνα Χαϊνταρι υποστήριξε την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος να αποδεχθεί την εκλογή των βουλευτών μέσα από ανοιχτές λίστες και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έλαβε την έγκριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

"Λυπάμαι που ο Λουλζίμ Μπασά δεν υποστήριξε ανοιχτές λίστες, κάτι που έκανε το 2017, το έκανε πριν και σήμερα αρνείται. Οι ανοιχτές λίστες δεν τοποθετούν εγκληματίες στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο βουλευτής Χαϊντάρι.

Ερωτηθείς για την απόφαση κατάργησης των συνασπισμών, η κυρία Χαϊνταρι είπε ότι αυτή δεν είναι η πρότασή της, ωστόσο υποστήριξε την ιδέα να μην υπάρχουν πριν από τις εκλογές.

Μετά τη μακρά μάχη για ανοιχτές λίστες, η Ρούντινα Χαϊνταρι είπε ότι σκέφτεται τώρα να δημιουργήσει ένα πολιτικό κόμμα που θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.

«Είναι φυσιολογικό να δημιουργείς μια νέα εναλλακτική και προϋποθέσεις για όποιον θέλει να συμμετάσχει στη νέα εναλλακτική λύση που θα εμφανιστεί, αλλά υπάρχει χρόνος έως ότου θα είμαι σαφέστερη για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος», δήλωσε η Χαϊνταρι.

Το εκλογικό όριο του 5%, για την είσοδο στη βουλή, είναι πολύ υψηλό για την βουλευτή Χαϊνταρι, η οποία είπε ότι θα διαπραγματευτεί για να το μειώσει στο 3%.

Η Ρουντίνα Χαϊνταρι, διαφώνησε με την επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος να παραιτηθούν οι βουλευτές τις αντιπολίτευσης από τις βουλευτικές τους έδρες.
Είναι 33 ετών και έχει κατηγορηθεί πως χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, λόγω του ονόματός της, για να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Ρουντίνα Χαϊνταρι, είναι κόρη του Αζέμ Χαϊντάρι, ενός εκ των ηγετών του φοιτητικού κινήματος 1990-91, που οδήγησε στην πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος, εκ των ιδρυτών του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου έως την δολοφονία του, τον Σεπτέμβριο του 1998, σε ηλικία 35 ετών. Μια δολοφονία που χαρακτηρίστηκε πολιτική και πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του ΔΚ  και της αλβανικής αστυνομίας, καθώς και 3 έως 7 θανάτων κατά τη διάρκεια των ταραχών.



Σχόλια