Αλβανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν να συζητήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση συμφώνησαν να συζητήσουν τις συνταγματικές αλλαγές που προωθήθηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Μία πρόταση αφορά το μερικό άνοιγμα της λίστας των υποψηφίων βουλευτών για τους ψηφοφόρους. Μια άλλη σχετίζεται με τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα για την απαγόρευση των προεκλογικών συνασπισμών στην τρέχουσα μορφή τους .

Μετά από μια αυστηρή δήλωση που απευθύνθηκε στο PS από τρεις ευρωβουλευτές χθες, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε με πιο επιεική , ο Πρόεδρος Μέτα επαναλαμβάνει την πρόταση ενός εμπειρογνώμονα ότι οι προτάσεις για αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να περάσουν από το Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Ράμα επανέλαβε την παλιά του πρόταση, να συνομιλήσει απευθείας με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα.

Η αντιπολίτευση απάντησε ότι είναι ανοιχτή για να συζητήσουν οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τις εκλογές εάν περάσει από το Πολιτικό Συμβούλιο και αφού προηγουμένως η συμφωνία της 5ης Ιουνίου, αυτού του οργάνου, ψηφιστεί στο κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος του PS Damian Gjiknuri έστειλε αίτημα στα μέλη της αντιπολίτευσης του Πολιτικού Συμβουλίου σήμερα, ζητώντας μια συνεδρίαση στις 19 ή 20 Ιουλίου. Προέτρεψε τους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση (LSI), Λουλζιμ Μπάσα και Μόνικα Κρυεμάδι, να συμμετάσχουν στη συνάντηση μαζί με τον Ράμα.

Η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στη συνάντηση στις 19 Ιουλίου, 11.00 π.μ., με εκπροσώπους και όχι από τους ηγέτες των δυο αυτών κομμάτων, για να συζητήσει νέες προτάσεις, εξαιρουμένων όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Σχόλια