Να μποϊκοτάρουν τα καταστήματα της Ελληνικής Μειονότητας προέτρεψε η Υφυπουργός Τουρισμού της Αλβανίας

Σε ένα σοβαρό ατόπημα υπέπεσε η Υφυπουργός Τουρισμού της Αλβανίας, Ορνέλα Τσούτσι., κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης στον Νότο της Αλβανίας, (αναφερόμενος σε περιοχές που διαβιεί Εθνική Ελληνική Μειονότητα όπως το Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα) σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες τους απευθύνονται στην ελληνική γλώσσα για την παραγγελία, η κυρία Υφυπουργός απάντησε πως οι επισκέπτες θα πρέπει να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα.

Πέραν του ότι η χρήση της Ελληνικής γλώσσας είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο η κυρία Υφυπουργός, θα έπρεπε να γνωρίζει, προκύπτει και ένα δεύτερο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρα μια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων, που εκτός των άλλων είναι και Αλβανοί πολίτες.
Άλλωστε, η κυρία Τσούτσι, από το Αργυρόκαστρο είναι γνωρίζει πολύ καλά για την ύπαρξη της Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή, αλλά και για την γλωσσική συνύπαρξη, που αν εξαιρέσουμε ρατσιστικές εκφάνσεις, σαν και την δικιά της, είναι αρμονική.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "ΟΜΟΝΟΙΑ" , χαρακτηρίζει το γεγονός ως γλωσσικό ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας, αποκαλυπτική για την καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση  της πολιτείας.

"Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί. Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια,  την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!

Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΜΟΝΟΙΑ

Σχόλια