Το Σοσιαλιστικό υποστηρίζει τις ανοιχτές λίστες και την απαγόρευση των προεκλογικών συνασπισμών

Η κυβέρνηση υποστήριξε το αίτημα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για ορισμένες αλλαγές στην εκλογική διαδικασία. Η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι η κίνηση παραβιάζει τη συμφωνία εκλογικής μεταρρύθμισης.

28 βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν αλλαγές στο Αλβανικό Σύνταγμα πριν από τρεις εβδομάδες, ζητώντας να συμπεριληφθούν τα ακόλουθα σημεία:

  • Οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να προταθούν από το εκλογικό σώμα αντί της ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων. οι προεκλογικοί συνασπισμοί πρέπει να απαγορευτούν.
  • Η Αλβανία πρέπει να χωριστεί σε περιοχές και θα πρέπει να υπάρχει περιφερειακό αναλογικό εκλογικό σύστημα. Η χώρα χωρίζεται τώρα σε 61 δήμους και 12 περιφέρειες.
  • Το εκλογικό όριο για την είσοδο των κομμάτων στο κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι 5 τοις εκατό των ψήφων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμφώνησε και υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν το Σύνταγμα ή το εκλογικό σύστημα, αλλά απλώς να τροποποιήσουν τον Εκλογικό Κώδικα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ενέκρινε το αίτημα την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο Ράμα αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι αυτές οι αλλαγές θα παραβίαζαν τη συμφωνία εκλογικής μεταρρύθμισης με την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση. «Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιοχές δεν θα αλλάξουν, σύμφωνα με τη συμφωνία [εκλογική μεταρρύθμιση]. Το άνοιγμα λιστών για τους βουλευτές είναι απλώς μια τροπολογία. Η ιδέα ότι επηρεάζει τη συμφωνία [εκλογική μεταρρύθμιση] είναι τρέλα ».

Ο Ράμα είπε ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει τις προτάσεις επειδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού τις έχει ζητήσει. Πρόσθεσε ότι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης αισθάνονται ότι απειλούνται ανοίγοντας λίστες βουλευτών για να προσφέρουν στους πολίτες υψηλότερο βαθμό επιλογής.

Στην αντίδρασή του, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα ισχυρίστηκε ότι ο Ράμα «ουσιαστικά παραβίασε τη συμφωνία [εκλογική μεταρρύθμιση]» που στήριξαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατηγόρησε τους 28 βουλευτές στο κοινοβούλιο ότι ήταν μαριονέτες στα χέρια του Ράμα.

Ο Μπάσα δεν απάντησε ξεκάθαρα σχετικά με τα επόμενα βήματα της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που η πλειοψηφία εγκρίνει τις εν λόγω αλλαγές.


Σχόλια