Τώρα,... τι κάνουμε...;;;;;;;(!!!!)

Με 106 ψήφους υπέρ και με την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται, το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος, όπου στις επικείμενες γενικές εκλογές θα ψηφίσουμε με σταυρό προτίμησης ή ανοιχτές λίστες ανά περιφέρεια ( 100% ή κατά τα 2/3 του συνδυασμού). Επίσης, τα κόμματα του μεν ή του δε συνασπισμού μπορούν να κατέβουν στις εκλογές μόνον με ενιαία, κοινή λίστα.
Τι σημαίνει αυτό, όμως, για τους Έλληνες στην Αλβανία και τους ομοεθνείς βουλευτές μας;
Σημαίνει πως οι φόβοι για τον κίνδυνο να μην επανεκλεγούν Έλληνες Βουλευτές παραμένει ορατός ( βλέπε τις προηγούμενες αναρτήσεις για το ίδιο θέμα)
Όμως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι συνεχίζει ο διάλογος για βελτιώσεις στον εκλογικό κώδικα Και ,...εκεί υπάρχει δυνατότητα να θεσμοθετηθεί το πολυπόθητο
" κλειδί ασφαλείας", όσον αφορά την εκπροσώπηση των Ελλήνων στο αλβανικό Κοινοβούλιο, από τις Περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας.
Όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε,μέχρι και τη σημερινή ψηφοφορία στο αλβανικό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί μας κράτησαν σιγή ιχθύος.(...)
Γιατί, τάχα ;;;!!!
Υ. Γ. 1
Για του λόγου του αληθές, υπάρχει μια απογευματινή ανάρτηση του προέδρου του ΚΕΑΔ, κ. Ντουλε, μετά την τροποποίηση του Συντάγματος, ο οποίος ζητάει , μάλλον μετά εορτής, να γίνει προσπάθεια θεσμοθέτησης στον εκλογικό κώδικα , όσον αφορά το αποκαλούμενο
" κλειδί ασφαλείας" ...
Μολαταύτα, ... Καλλιo αργά, πάρα ποτέ...!!!
Υ. Γ. 2
Μπορεί να πέρασε απαρατήρητη αυτή η πτυχή στην τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά τώρα πλέον το Σύνταγμα μας επιτρέπει να έχουμε λιγότερες από 12 εκλογικές περιφέρειες. Μπορεί να έχουμε 8,6,10,4,2 κ.λ.π.
Εντούτοις, οι δικοί μας πολιτικοί οφείλουν να ξεφύγουν από το σύνδρομο της βουβαμαρας και να επιδιώξουν, ώστε η νυν περιφέρεια Αργυροκάστρου και η νυν Περιφέρεια Αυλώνας να γίνουν μια κοινή εκλογική περιφέρεια.
Σε αυτή την περίπτωση, φρονώ πως δεν θα έχουμε πλέον ανάγκη το αποκαλούμενο " κλειδί ασφαλείας"...
Ίδωμεν...!

Χρήστος Τζιάς

Σχόλια