Ο Μέτα ζητά από τον Ράμα ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχε με τον Μητσοτάκη για τα θαλάσσια σύνορα

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, ζήτησε από τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση που έκανε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα κατά 12 μίλια.

Στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο Μέτα ζητά επίσης να ενημερωθεί για τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Μέτα περιέγραψε τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ως ευαίσθητο ζήτημα και ζητά από τον Πρωθυπουργό Ράμα να διευκρινίσει τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του ή άλλους αξιωματούχους που συμμετείχαν σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, ο Μέτα ρωτά για τα συγκεκριμένα μέτρα που η Αλβανική κυβέρνηση πρόκειται να λάβει για την απόφαση της επίσημης Αθήνας. Ο Μέτα υποστηρίζει ότι θα έχει συνέπειες και ότι η ελληνική πρωτοβουλία είναι μονόπλευρη.

Μετά την πρόσφατη δήλωση που έκανε ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του Ράμα δέχθηκε κατηγορίες από  την αντιπολίτευση. Ο Ράμα αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το πράξει, βάσει διεθνούς σύμβασης του 1982, δικαίωμα που άσκησε η Αλβανία το 1990 και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Ο Ράμα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει υπογράψει τίποτα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, Ελλάδα και Αλβανία, συζήτησαν τα θαλάσσια σύνορα με την πρώην Αλβανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα, πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως η συμφωνία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο και αναστάλθηκε. Το Δημοκρατικό Κόμμα, τότε που ήταν στην εξουσία, κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, για την πώληση της θάλασσας της Αλβανίας στην Ελλάδα.

Σχόλια