Σεμνό, κομψό, αγέρωχο στους δαρμούς των “ανέμων” και στις προκλήσεις των αιώνων. Ένας τόπος όπου η ταπεινότητα, η κλάση και ο δυναμισμός συνυπάρχουν διακριτικά, όπου η πνευματικότητα και η ομορφιά συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συνυπάρξουν.
Κάθε λέξη, κάθε περιγραφή, μοιάζει λίγη και φειδωλή μπροστά στο πραγματικό δέος και στο ρίγος που σε διαπερνά όταν βρίσκεσαι εκεί, σε αυτό το θαύμα για το οποίο ο άνθρωπος συνέπραξε με το Θεό και τη Φύση, τόσο αρμονικά και δημιουργικά.
Το Μοναστήρι της Άρτας, είναι αφιερωμένο στην Παναγία και βρίσκεται δυτικά και μέσα στη Λιμνοθάλασσα της Άρτας, πάνω σε ένα νησί επτά στρεμμάτων, ύψους 31 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, καλυμμένο από ένα πυκνό δάσος υψηλών δέντρων. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μέσω μιας μοντέρνας και αρκετά καλαίσθητης γέφυρας 270 μέτρων.
Σύμφωνα με το Αυστριακό ζεύγος μελετητών Helmut και Hertha Buschhausen, το Μοναστήρι ανήκει στην βυζαντινή εποχή και χτίστηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. Στο νησί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας με κτίσματα που ανήκουν στην Παλαιοχριστιανική περίοδο του 4ου αιώνα μ.Χ.
Το 1636 και μετά, στο νησί προστέθηκαν και επιπλέον κτήρια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της μοναστικής ζωής των μοναχών που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Μέχρι το 1967, η Μονή φιλοξενούσε μια πλούσια βιβλιοθήκη με αμέτρητα βιβλία Ελλήνων ιστορικών όπως, του Ηρόδοτου, Πλούταρχου, Θουκυδίδη, Λουκιανού κλπ., που, από διάφορους αρχαιολόγους και ιστορικούς των προηγούμενων αιώνων, (Carl Patsch, Nicholas Hammond, H. Buschausen κ.α.) είχε χαρακτηριστεί ως ένας πραγματικός πνευματικός θησαυρός, που δυστυχώς δεν είχε την πρέπουσα φροντίδα στους αιώνες που ακολούθησαν.
Το Μοναστήρι της Παναγίας στην Άρτα, είναι ένα στοιχείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ανεκτίμητης αξίας, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, πιστούς της ορθοδοξίας και όχι μόνο. Κάθε 15 Αυγούστου υπάρχει κοσμοσυρροή που επιθυμεί να δει από κοντά αυτό το θαύμα του ανθρώπου και της φύσης και να νιώσει δια ζώσης τη μαγεία που αποπνέει ο τόπος αυτός.
Καλοκαίρι 2018 - Συναυλία για την προβολή και προώθηση του τόπου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αυλώνας, Dritan Leli.
Για πρώτη φορά στο νησί στη Λιμνοθάλασσα της Αρτας, ακούστηκαν οι μαγικοί ήχοι ενός πιάνου και μιας συμφωνικής ορχήστρας, αποτελούμενη από μουσικούς που ζουν εντός και εκτός της χώρας.
Παναγιώτα Σέββα-Αγκόλη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών