Ερώτηση Χαρακόπουλου σε Δένδια για τη δολοφονία Κατσίφα

«Πώς προτίθεται να αντιδράσει η χώρα μας στη διαφαινόμενη μη έκδοση πορίσματος από τις δικαστικές αρχές της Αλβανίας για τις συνθήκες δολοφονίας του Έλληνα υπηκόου Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018;». 

Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει ότι «στις 28 Οκτωβρίου 2018, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, δολοφονήθηκε από ειδικές δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA) ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, Έλληνας υπήκοος που καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό, το οποίο ανήκει στην περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Δύο χρόνια μετά το τραγικό αυτό γεγονός δεν έχει εκδοθεί κανένα πόρισμα της αλβανικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, με τη λήξη της διετούς προθεσμίας που προβλέπεται από την αλβανική νομοθεσία για την έκδοση σχετικού πορίσματος, είναι εξαιρετικά πιθανό η υπόθεση αυτή να τεθεί στο αρχείο. 

Λαμβάνοντας υπόψη την εξ αρχής αρνητική στάση των αλβανικών αρχών στην διαλεύκανση των συνθηκών που διαπράχθηκε η δολοφονία του ομογενούς, την προσπάθεια να παρουσιαστεί το θύμα ως “εξτρεμιστής” και τις αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην εξέταση της υπόθεσης, εύλογα εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την απόδοση δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, από την εν γένει στάση του αλβανικού κράτους, που ασκεί πιέσεις στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με προφανή σκοπό να κάμψει το φρόνημα τους ή και να τους αναγκάσει σε φυγή από τον τόπο τους, συνάγεται ότι η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι το “κουκούλωμα” της υπόθεσης».
 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «εκ μέρους της Ελλάδας, υπήκοος της οποίας ήταν ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, η στάση αυτή της γείτονος χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν νοείται μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ να μην σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ενός κράτους δικαίου. Επιπλέον, η απόδοση δικαιοσύνης συνιστά αυτονόητη πράξη ηθικής δικαίωσης για τους συγγενείς του άτυχου νέου».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια