Ο Idrizi βάζει φωτιές

Μάθαμε από τις αλβανικές εφημερίδες ότι στη μικρή ομάδα Τσάμηδων που διαδήλωνε έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια πρωτοστατούσε ο πρόεδρος του Κόμματος των «Τσάμηδων» (PDIU) Σχπετίμ Ιντρίζι. Και ήταν αυτός ο οποίος πέταξε ένα μπουκάλι νερού στην αυτοκινητοπομπή και δέχθηκε έντονη κριτική από άλλους «Τσάμηδες», που τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί με τέτοιες ενέργειες να ξεπεράσει τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η υπόθεση των «Τσάμηδων». 

Γιατί οι αλβανικές κυβερνήσεις, χωρίς βεβαίως να εγκαταλείπουν το «Τσαμικό», έχουν αντιληφθεί ότι αποτελεί εύφλεκτη ύλη για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και έτσι δεν προωθούν τα αιτήματα των «Τσάμηδων», όπως περίμεναν οι οργανώσεις τους, τουλάχιστον μέχρι να πάρει η Αλβανία το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων… 

-Επειδή οι Αλβανοί, χρόνια τώρα, επιμένουν και διατηρούν θέμα δήθεν κατάργησης του εμπόλεμου, έχει ενδιαφέρον ένα άρθρο πολύ γνωστού σχολιαστή στα Τίρανα. Ο κ. Πρίφτι σε άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από νομικής άποψης, η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα και αυτομάτως η υπό κατοχή Αλβανία, συστατικό του Ιταλικού Βασιλείου, κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Στην αλβανική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αριθμό 93 και ημερομηνία 10 Ιουνίου 1940, δημοσιεύτηκε το Διάταγμα αρ. 194, στο οποίο αναφερόταν σαφώς ότι το Αλβανικό Βασίλειο βρίσκεται σε πόλεμο με τις χώρες εκείνες που θα είναι σε πόλεμο με το Ιταλικό Βασίλειο». 

«Η αλβανική κυβέρνηση», συνεχίζει ο Πρίφτι, «ήταν υποχρεωμένη, από το εν λόγω Διάταγμα, να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Ρώμη στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια και η Ελλάδα κήρυξε πόλεμο στην Ιταλία και την Αλβανία». «Ενώ, όμως, ο Νόμος του Εμπολέμου με την Ιταλία ακυρώθηκε λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Νόμος του Εμπολέμου με την Αλβανία βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, ως προς τις διατάξεις 1 και 2 που αναφέρονται στην κατάσχεση των περιουσιών του εχθρού», καταλήγει ο Πρίφτι. 

Πολύ απλά και με καθαρό τρόπο ο κ. Πρίφτι εξηγεί ότι το εμπόλεμο υφίσταται και από την αλβανική πλευρά και η Ελλάδα δικαιούται τελικά, εφόσον η αλβανική πλευρά επιμείνει, να ανοίξει όλη η υπόθεση και να διεκδικήσει πολεμικές αποζημιώσεις από την Αλβανία. 

Και πάντως διαπιστώνουμε ότι ακόμη και οι Αλβανοί παραδέχονται ότι το περίφημο θέμα του εμπόλεμου από ελληνικής πλευράς δεν είναι τίποτε περισσότερο από την τακτοποίηση των περιουσίων που είχαν τεθεί υπό μεσεγγύηση και όπως πρόσφατα είχε υπολογισθεί είναι αξίας κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Σχόλια