Η Άνω Επισκοπή είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Δρόπολης, του Δήμου Δρόπολης, στην ανατολική πλευρά της Δρόπολης που αποκαλείται Μαύρη Ρίζα.
Πριν την καταστροφή της Δρυϊνουπόλεως το χωριό ονομάζονταν Τεγκάτες και ακόμα παλαιότερα Κλαδιανή ή Κλαυδιανή και το βουνό της λεγόταν Πελικό. Γύρω στα 555 µ.Χ., αναδείχτηκε σε πρωτεύουσα της περιοχής και έδρα της επισκοπής Δρυϊνουπόλεως, αλλά και αυτό καταστράφηκε υπό των σταυροφόρων.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού ήταν αφιερωμένη στους Παμµεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Μέχρι το 1910, και αργότερα, σωζόταν η επιγραφή που ανέφερε «Ανεθεµελιώθη και ιστορήθη ο ..δια συνδροµής, κόπου και εξόδου κυρίων αρχόντων Ποχταχίας Επάνω Μέγγουλη. Μην Ιουλίου Κ∆ (24), επί έους ΖΡΙ∆ (1606)» . Μετά το 1967 μετατράπηκε σε αποθήκη του συνεταιρισμού και επανήλθε σε λειτουργία το 1991.
Στη δικαιοδοσία της Άνω Επισκοπής ανήκει και ο βυζαντινός ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Ο ναός βρίσκεται στον κάμπο του χωριού και γύρω υπάρχουν πολλά κομµάτια μαρµάρων, γι’αυτό οι Επισκοπιανοί αποκαλούν το μέρος αυτό «στα µάρµαρα». Είναι κτίσµα του 12ου αιώνα και ανηγέρθηκε µε τη δωρεά οκτώ χιλιάδων φλωρίων από τον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κοµνηνό µε παρότρυνση του επίσκοπου ∆ρυϊνουπόλεως Μεθόδιου. Στον επισκοπικό ναό υπήρχε επί του (παλαιοτέρου) λίθινου τέµπλου, η παρακάτω επιγραφή µε κεφαλαία και έγχρωµη: «+Ανηστορίθει το παρων διάστηλον δια συνδροµείς, και [εξόδου του θεοφιλεστάτου επισκόπου ∆ρινουπόλεος κυρού Σιµεών δια ψυχηκήν αυτού σωτιριαν: επί [έτους ΖΙΘ [=1501] Σεπτεµβρίο ΙΒ». Περίπου επί δύο αιώνες 10ον και 11ον αι. στην Επισκοπή είχε µετατεθεί το πανηγύρι που γινόταν στην ∆ιπαλίτσα του Πωγωνίου, αλλά το 1092 ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Κοµνηνός το µετέφερε στη Βήσσανη.
Ο Εβλιά Τσελεπή, πηγαίνοντας για τη Ζαραβίνα πέρασε τα ελληνικά χωριά της ανατολικής ∆ερόπολης από τα οποία αναφέρει την Επισκοπή, της οποίας του έκανε εντύπωση τα πολλά νερά της και οι πολλοί µύλοι. Αναφέρεται στην απογραφή του 1431 ως Επισκοπή. Στην απογραφή του 1880 είχε κατοίκους χριστιανούς 240 , το 1913 είχε 265 και το 1927 είχε 33, ενώ, στην απογραφή του 1989 είχε 466 κατοίκους.
Το σχολικό έτος 1893-94 λειτουργούσε δημοτικό µε 57 μαθητές, έναν διδάσκαλο, το οποίο είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1871.
Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)"
- Το Χασκοβο
- Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος Παπαχρήστου (1858-1936)
- Δείτε την 215η εκπομπή "Περπατώντας στον τόπο μας" [vid]
- Η επανάσταση του Γκιώνη Λέκκα (Γκιουλέκα) στην Ήπειρο το 1847 και το ελληνοαλβανικό κράτος που δεν έγινε ποτέ
- Δρόπολη: Φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε Σωφράτικα και Δερβιτσάνη
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών