Επιστολή των Δημάρχων Δρόπολης και Φοινικαίων στον Υπουργό Εργασίας

Επιστολή Δημάρχων Φοινικαίων και Δρόπολης & Πωγωνίου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη.

Προς: Κύριο Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπόψη: Κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Κ. Υπουργέ!
Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων Σας στο σημαντικότερο Υπουργείο, υποκλινόμενοι, στις αξίες που ήδη τιμούν το μέχρι πρότινος έργο σας, δεχθείτε και τις ευχές μας, ώστε να φέρετε εις πέραν επιτυχώς και το νέο καθήκον που έχετε αναλάβει.

Ίσως Σας φανεί ανορθόδοξος ο τρόπος που αναγκαστήκαμε να Σας απευθυνθούμε με την εν συνεχεία επιστολή, αν και πιστεύουμε ότι θα μας δικαιολογήσετε, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι εναπομείναντες συμπολίτες, ώστε να παραμείνουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, είναι τόσο σοβαρά όπου δεν περιγράφονται. Αλλά παρόλο που δεν θα Σας απασχολήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

Έχετε υπόψη ότι στην Επανάσταση του 1821 οι πρόγονοί μας μαζί αγωνίστηκαν και μαζί απελευθέρωσαν τον πυρήνα του πρώτου ελληνικού κράτους.

Έχετε υπόψη επίσης την συμμετοχή των προγόνων μας στον μακεδονικό αγώνα και στην μικρασιατική εκστρατεία, αν και μικρότερος ο αριθμός. Επίσης, την συμβολή τους στον έλληνο-ιταλικό πόλεμο, εκτός του ότι τα χωριά και τα σπίτια μας άνοιξαν διάπλατα τις αγκάλες τους στον ελληνικό στρατό, όσο διάρκεσε ο πόλεμος.

Το 1942-44 μαζί ξεκινήσαμε τον αγώνα εναντίον του νέου καταχτητή. Για το τι συνέβη από τότε και μέχρι το 1990, πιστεύουμε ότι έχετε πλήρης γνώση. Θα ήταν υποτιμητικό για μας να αναφερθούμε και για την αστείρευτη προσφορά των ευεργετών από τις περιοχές μας, εννοείται στο ελληνικό κράτος!

Μετά το 1990, όμως, μας βρήκατε «δυο φορές Έλληνες». Τουλάχιστον, έτσι δήλωσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν το 1991 επισκέφτηκε την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Διαπίστωσε ότι, αν και για χρόνια απομονωμένοι από τον εθνικό κορμό, διατηρήσαμε καθαρή την γλώσσα και τις παραδόσεις μας, την θρησκεία και τον πολιτισμό μας, μαζί με τον σεβασμό και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, έναντι της επικράτειας στην οποία επιβιώναμε.

Σήμερα, που η Αλβανία συνεχίζει να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ούτε που ξέρουμε μέχρι πότε. Κάτι που σημαίνει, ότι η επιβίωση στα πατρώα μας εδάφη με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η συμβολική σύνταξη που παίρνουν οι υπερήλικές μας από την Αλβανία κινούνται μεταξύ των 70 και 150 €. Για ιατρική περίθαλψη για νοσοκομεία, Υγειονομικά Κέντρα, φάρμακα κ.λ.π., αντιμετωπίζουν σοβαρά και πολλά προβλήματα.

Μέχρι που έκλεισαν τα σύνορα λόγω της πανδημίας ,ευτυχώς μας είχαν βρεθεί τα Ιωάννινα, η Κέρκυρα κ.λ.π. Τώρα όμως , η παροχή ιατρικής περίθαλψης γίνεται με πολλές δυσκολίες.

Οι εναπομείναντες υπερήλικες στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι έπαιρναν κάποιο επίδομα μέχρι το 2012, πηγαινοέρχονταν στα χωριά τους οπότε δεν μας έλειπε ούτε και η βοήθειά τους. Ενώ τώρα, είναι αναγκασμένοι να ζουν από τα εισερχόμενα των παιδιών τους. Και για πόσους υπερήλικες γίνεται λόγος; Δεν ξεπερνούν ούτε τον αριθμό των περίπου 6 χιλιάδων.

Κ. Υπουργέ! Αν σκύψετε στο πρόβλημά μας, θα είστε ο πρώτος που θα δείξετε κατανόηση, Κλείνουμε την επιστολή αναμένοντας την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων. Μάλιστα, θα ήταν προς τιμή σας, αν είχατε την καλοσύνη να μας προσκαλέσετε και για μια συνάντηση από κοντά.

Με ιδιαίτερο σεβασμό,

Ο Δήμαρχος                                            
«Φοινικαιών» 
Χρηστάκης Κίτσιος

Ο Δήμαρχος Δρόπολης και Πωγωνίου
 Δημήτρης Τόλης

Σχόλια