Εκπροσωπούν οι υποψήφιοι στα αλβανικά κόμματα την ελληνική μειονότητα;

Το ερώτημα, μάλλον, είναι περισσότερο ρητορικό, αφού πολίτικα έχει απαντηθεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες από την ίδια τη ζωή. Περισσότερο θέλουμε να σταθούμε στον τρόπο επικοινωνίας των υποψηφίων κι αυτό φαίνεται πως πάει από το κακό στο χειρότερο. 

Αφορμή αυτών των σκέψεων είναι η 25η Μαρτίου, που προσφάτως, ο παγκόσμιος ελληνισμός γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης γιόρταζε, υπήρξε μια γωνιά του ελληνισμού που κάποιοι διστάσανε ακόμη και δυο λέξεις να γράψουν στα κοινωνικά δίκτυα. Την ώρα που δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, απλά μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας -με τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγο πανδημίας- γιόρταζαν σε Δρόπολη, Βούρκο, Χιμάρα, Κορυτσά και αλλού.

Είναι εντυπωσιακό πως ακόμη και την ώρα που η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας στέλναν τις ευχές τους, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι την Υπουργό Εξωτερικών που έγραψε "Χρόνια Πολλά Ελλάδα" στα ελληνικά, οι περισσότεροι από τους δικούς μας πολιτικούς, της μειονότητας, δεν μπήκαν καν στον κόπο να γράψουν δυο αράδες -έστω και στα αλβανικά όπως κατ' αποκλειστικότητα γράφουν. Κι ας σπεύδουν να ευχηθούν για κάθε θρησκευτική γιορτή, όλων των μουσουλμανικών δογμάτων και αιρέσεων (και καλά κάνουν σε αυτό).

Πέρα όμως από την 25η Μαρτίου, είναι επίσης εντυπωσιακό πως οι περισσότεροι δεν κάνουν ούτε μια ανάρτηση στα ελληνικά. Ούτε καν όταν η προεκλογική τους ενημέρωση αφορά επισκέψεις στα αμιγώς ελληνικά χωριά της ΕΕΜ.
Τέτοια απαξίωση προς την καταγωγή τους και τέτοια φοβία, ούτε τα στελέχη του Kόμματος στο καθεστώς Χότζα. 'Ίσως να μιλάγανε και γράφανε περισσότερο στα ελληνικά.

Υ.Γ. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως υπάρχουν εξαιρέσεις και ίσως έτσι να είναι. Μια κοινή συνισταμένη περιγράψαμε, χωρίς να μπούμε στην λογική των ονομάτων, για να δείξουμε -και από αυτήν τη σκοπιά- πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι για την ίδια την ύπαρξη της κοινότητάς μας η μη αυτόνομη πολιτική παρουσία, που δυστυχώς σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια