Αλβανία: Τριγμοί στην "Ενωμένη Αντιπολίτευση" μετά την ήττα


Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει η παροιμία και ουδόλως απέχει από την πολιτική πραγματικότητα της αλβανικής αντιπολίτευσης, η οποία με τις αλλοπρόσαλλές κινήσεις των τελευταίων 2-3 ετών προσέφερε μια άνετη νίκη και μια τρίτη κυβερνητική θητεία στον Έντι Ράμα.
Η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η τρίτη θητεία Ράμα, εκτός από την ήττα της αντιπολίτευσης, φαίνεται να κοστίζει και τους συμμάχους του Μπάσα και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην πρώτη ομιλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου το ΣΚ κέρδισε 74 έδρες, το ΔΚ 59, το ΣΚΕ 4 και το ΣΔΚ 3 αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, οι σύμμαχοι του κινούνται σε διαφορετικό τόνο, τονίζοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τους συμμάχους του Μπάσα, η παραίτηση από τις έδρες στην προηγούμενη βουλή, το μποϊκοτάζ των τοπικών εκλογών του 2017 έφεραν την ήττα σε αυτές τις εκλογές.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τον Μπασά, οι σύμμαχοι δεν φαίνεται να τον υποστηρίζουν στη «μάχη» των αγώνων, καθώς του ζήτησαν να αναγνωρίσει τις εκλογές.

Ο τελευταίος σε αυτή τη στάση ήταν ο ηγέτης του Αγροτικού Περιβαλλοντολογικού Κόμματος, Αγκρόν Ντούκα. Σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα αφού συγχαίρει το ΣΚ για τη νίκη, γράφει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Λουλεζιμ Μπάσα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα από αυτήν την ήττα και να κερδίσουν τον επόμενο αγώνα.
"Αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις μας κοστίζουν πολύ. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον πολιτικό αντίπαλο ότι εκμεταλλεύτηκε τα λάθη μας, αλλά αντίθετα, πρέπει να τα διορθωθούμε ώστε να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον παρόλο που έχω θεωρήσει αυτές τις αποφάσεις λανθασμένες και εγώ συμφώνησα συνειδητά και γι 'αυτό κατηγορώ τον εαυτό μου και όχι τους άλλους », γράφει η Ντούκα, μεταξύ άλλων.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Ναρντ Ντόκα, επιβεβαίωσε ότι δεν θα ηγηθεί πλέον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά τον Σεπτέμβριο. Ο Ντόκα είπε ότι ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης ήταν η συνεργασία με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου.
"Ακόμα κι αν η αντιπολίτευση κερδίζε, θα το έκανα. Το συνέδριο θα συγκληθεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί. Εμπιστεύτηκα το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στον Μπάσα και αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Το σφάλμα είναι δικό μου, γιατί εμπιστεύτηκα τυφλά τον Λουλζιμ Μπάσα "δήλωσε ο Ντόκα 
Κατατάχθηκε 8ος στη λίστα του ΔΚ στην Περιφέρεια της Σκόδρας και κατάφερε να πάρει μόνο 228 ψήφους, χωρίς να εκλεγεί βουλευτής.

Νωρίτερα, το ΣΚΕ, ο κύριος σύμμαχος του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε επίσης προβληματισμό μετά τις εκλογές. Η πρόεδρος του ΣΚΕ, Μόνικα Κρυεμάδι, στην πρώτη της ομιλία μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι η λανθασμένη στρατηγική τους οδήγησε στην ήττα και επιβεβαίωσε ότι η μάχη συνεχίζεται αποδεχόμενη τις εκλογές.
«Είχαμε μια λανθασμένη στρατηγική ξεκινώντας από την παραίτηση από τις έδρες, δεν συμμετείχαμε στις τοπικές εκλογές, οι οποίες έδωσαν δύναμη στον Έντι Ράμα. Ο χρόνος, και αυτό το αποτέλεσμα, έδειξαν ότι η ανησυχία του Προέδρου ήταν σωστή για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, γι 'αυτό θέλω να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του ΣΚΕ και προσωπικά, για αυτήν την ενέργεια και τη στάση.
Το ΣΚΕ και οι πολίτες αντιμετώπιζαν αυτές τις εκλογές, μπροστά σε μια μεγάλη απιστία, που έβαλε την Αλβανία σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Έδωσε ζωή σε συμμορίες και το έγκλημα Άφησε τους ολιγάρχες και τα μέσα που ελέγχουν να δράσουν. Παραμένουμε σταθεροί σε όλη αυτή τη διαδικασία. "Όχι μόνο δεν θα αποσυρθούμε, αλλά θα συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη και περαιτέρω", δήλωσε η Κρυεμάδι από τα κεντρικά γραφεία του ΣΚΕ πριν από τρεις ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια